Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Očito je odlučeno, ide i po drugi mandat

Zašto bi predsjednica nakon četiri godine radikalno mijenjala odnos s medijima
17. veljače 2019. u 16:44 29 komentara 1028 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Dakle, ako je i bilo, više nema dvojbe, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je ići po drugi mandat na Pantovčaku. To proizlazi iz njezinih konkludentnih čina. Zašto bi inače godinu dana prije kraja mandata odlučila promijeniti svoju rutinu u odnosu s novinarima, odnosno javnošću. Naime, na četvrtu godišnjicu svoje inauguracije predsjednica je odlučila stati pred novinare, prvi put od veljače 2017. i drugi put u svome mandatu! I nije se zaustavila na tomu, već je obećala kako će sada češće organizirati konferencije za novinare te je čak ponudila i novinarima da i sami iniciraju druženja s njom kad zaključe kako bi to bilo svrhovito s obzirom na interes javnosti za neku temu.

Plenković izbori 2019. Plenković: Vjerujem da će HDZ podržati Grabar Kitarović na izborima

Promjena u pristupu komunikaciji s javnošću radikalna je. Zašto bi predsjednica to odlučila promijeniti u trenutku kad su se mediji već navikli trčati za njom po Hrvatskoj kako bi u hodu dobili od nje odgovore na aktualna politička pitanja. Zapravo, predsjednica je ovime priznala da je njezin dosadašnji pristup bio pogrešan, a jedini logičan odgovor zašto je baš sada odlučila drastično poraditi na svom imidžu u medijima, jest kako je očigledno odlučila ući u kampanju za još jedan predsjednički mandat. I to je zapravo najznačajnija poruka onog dijela konferencije za novinare koji je bio pod isključivo njezinom kontrolom. Jer, iznoseći presjek svog djelovanja u četiri godine mandata i nije mogla ponuditi ništa novo. Stoga je medijima bila puno zanimljivija u dijelu u kojem je odgovarala na upite novinara. I to što je priznala pogrešku sa “starim hrvatskim pozdravom”, pripisujući to “nekom od savjetnika”, kao i što je u slučaju Zorana Ercega i njegova govora na otvorenju spomenika dr. Franje Tuđmana založila za nekažnjavanje, odnosno slobodu govora, samo je dodatna potvrda, uz ranije smjene u Uredu, da je predsjednica u kampanji.

Kolinda Grabar Kitarović Kolinda Grabar-Kitarović Pogriješila sam kada sam rekla da je 'Za dom spremni' hrvatski povijesni pozdrav
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • Avatar Trica
  Trica:

  Srbija je uz tebe,Kraljice naša Balkanska:))

 • Stjepan2103:

  Bruna,imate podrsku 400000 razočaranih građana i podrsku prave desnice...HDZ je SDP "2"...

 • glištun:

  Kabare bude u dva čina?Samo za one jakih živaca.