Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.02.2017. u 18:47

Jasno je da se vrućeg jasenovačkog krumpira nitko ne usuđuje dohvatiti, ne želeći komplicirati ionako komplicirane odnose s, primjerice, židovskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj

Nedavno je hrvatska Vlada imenovala, a onda i nakon samo nekoliko dana predložila razrješenje direktora Hrvatskih šuma. Kadrovsko glavinjanje itekako je prisutno i u kulturi. Tako neke važne kulturne ustanove koje financiraju hrvatski porezni obveznici vode vršitelji dužnosti.

Među tim je ustanovama i posljednjih mjeseci često spominjani Hrvatski državni arhiv kojem je na čelu v.d. ravnatelja Mario Stipančević, a ovih je dana raspisan novi natječaj za čelnika te pretajanstvene ustanove kojoj je očito teško pronaći čelnu osobu.

Dubrovačke ljetne igre koje se održavaju šezdeset i osmi put također su u rukama vršitelja dužnosti i to dirigenta i skladatelja Mladena Tarbuka koji će festival težak jedanaest milijuna kuna ove godine pretvoriti u “one man show” jer neće imati pomoćnika ni za dramski ni za glazbeni program!?

I Muzeje Hrvatskog zagorja vodi vršiteljica dužnosti ravnateljice Nadica Jagarčec, a nije poznato tko će voditi tu veliku instituciju iako je natječaj za novog čelnika raspisan još polovicom studenog prošle godine.

Polovicom lanjskog ožujka vršitelj dužnosti Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija odlukom Skupštine grada Zagreba postao je glumac Adam Končić, a stalni se ravnatelj tog kazališta s dramskim, ali i glazbenim ansamblom (u kojem postoje i orkestar, zbor i plesni ansambl) nije našao ni nakon dva natječaja pa je upravo raspisan i treći.

Još prošle godine, i to krajem listopada istekao je mandat glavnom ravnatelju Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže Antunu Vujiću, inače i bivšem ministru kulture, ali Vlada nije imenovala njegovog nasljednika.

Što se čeka i gdje je zapelo, ne zna se. Novog direktora nikako da dobiju Knjižnice grada Zagreba, a riječ je o ustanovi s više od pet stotina zaposlenika i godišnjim budžetom većim od sto milijuna kuna.

Novi natječaj za šefa (ili šeficu) svih knjižnica u Zagrebu upravo je u tijeku, baš kao i novi natječaj za prvog čovjeka Koncertne direkcije Zagreb koja je posljednjih tjedana također obezglavljena. Ovih je dana raspisan i natječaj za ravnatelja posebno osjetljive Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac koju već godinama vodi Nataša Jovičić.

Natječaj je raspisalo Upravno vijeće 30. siječnja te natječaj još traje, a treba reći da neka upravna tijela Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac, kao što je to nekada često spominjani Savjet ustanove, već godinama nisu popunjena iz potpuno nepoznatih razloga.

Jasno je da se vrućeg jasenovačkog krumpira nitko ne usuđuje dohvatiti, ne želeći komplicirati ionako komplicirane odnose s, primjerice, židovskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj.

Nakon izvješća državnih revizora o HAVC-u komplicira se i kadrovska situacija u toj ustanovi. Očito Hrvatska ima višak institucija i ustanova u kulturi, a manjak karakternih stručnjaka koji bi te institucije i ustanove mogli voditi.     

>> Mostov prijedlog o otvaranju arhiva svatko normalan će prihvatiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije