Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.02.2019. u 14:53

Jasno je da je sada posljednji trenutak za početak ozbiljnog dijaloga o svim pitanjima kulture. Bez držanja fige u džepu

Nakon što je prije dva tjedna ispred Ministarstva kulture održan do sada najmasovniji protestni skup umjetnika i radnika u kulturi pod zajedničkim nazivnikom Dosta je rezova, novi protestni skup pod ministričinim prozorima najavljen je na Valentinovo, u oštrom priopćenju Upravnog odbora Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Riječ je o udruzi koja postoji pedeset i četiri godine, a između ostaloga, skrbi i o samostalnim umjetnicima koji su ostvarili pravo da im država uplaćuje zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Trenutačno takvih u državi ima 1375, a prema nacrtu prijedloga novog Zakona o obavljanju umjetničkog djelovanja, točnije odredbi o maksimalnom i minimalnom cenzusu, njihov broj bi bio sveden na samo 898.

Upravni odbor HZSU-a u kojem sjede Hrvoje Kovačević (predsjednik Upravnog odbora), Silvije Petranović, Zdravko Šljivac, Rea Boschi Razić i Lana Gojak u svom je priopćenju protestirao i što u nacrtu prijedloga zakona koji je objavljen na webu HSZU nisu uopće uvaženi prijedlozi koje su strukovne udruge već poslale na adresu Ministarstva kulture, a smeta im i što u radnu skupinu nisu uključeni i predstavnici HZSU.

Zagreb: Ispred Ministarstva kulture prosvjedovalo se protiv rezova budžeta
1/7

U Ministarstvu kulture tvrde da ništa neće lomiti ni preko noći ni preko leđa samostalnih umjetnika, da se može raspravljati i o iznosima minimalnih i maksimalnih cenzusa te da država ne želi odustati od sustava u kojem će nekim samostalnim umjetnicima i dalje plaćati obavezna osiguranja. Ali i da je temeljita reforma postojećeg sustava koji se tiče samostalnih umjetnika doista neophodna jer su udruge udruge, a država država, pa se udruge ne mogu baviti državnim poslom kao što je to sada slučaj.

No, iako poziva na dijalog, Ministarstvo kulture sada se našlo u situaciji u kojoj Upravni odbor HSZU ne želi prihvatiti njihov nacrt prijedloga zakona te o tom nacrtu ne želi čak ni raspravljati. Nešto slično dogodilo se i kada su predstavnici inicijative Dosta je rezova tijekom protestnog skupa pozvani na razgovor k ministrici Nini Obuljen Koržinek u prostorije Ministarstva, ali su taj poziv na dijalog odbili. Pa je ministrica imala priliku samo odgovarati na pitanja novinara (i pojedinih aktivista među kojima je, zanimljivo, bila i jedna kandidatkinja za predsjednicu Republike), ali do očito neophodnog razgovora o neuralgičnim točkama hrvatske kulture ipak nije došlo.

A da u kulturi situacija vrije, svjedoči i ne baš neočekivana ostavka ravnatelja HAVC-a Daniela Rafaelića koju je Rafaelić sam obavio nepotrebnim velom tajne, ali i upravo nevjerojatna i groteskna situacija oko lektire koja pokazuje svu bijedu hrvatskih nazovidemokratskih i stručnih postupaka nad kojima bdije država, a u ovom slučaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ako se zna da je i novinarska branša u Hrvatskoj uzrujana sudskom praksom pa se sprema veliki protest 2. ožujka, jasno je da je sada posljednji trenutak za početak ozbiljnog dijaloga o svim pitanjima kulture. Bez držanja fige u džepu.

Pogledajte i video usporedbe Hrvatske i Slovenije:

Ključne riječi

Komentara 11

JO
jocoudriga
16:20 18.02.2019.

"Sačuvaj me bože hrvatske kulture...." reče davno M.Krleža.Procvat kulture je nemoguć u zemlji u kojoj je sve potonulo. Ostala tek trash estrada i folkor u rezervatima...

GL
glištun
07:39 19.02.2019.

Nisu Hrvatima očito nikad trebali ni Bukovac ni Meštrović ni Račić, Becić, Lisinski, Gotovac, ni Matoš ili Krleža jer ih i ne zaslužujemo sudeći kako se odnosimo prema kulturi od "stoljeća sedmog".Zanima me koliko knjiga komentatori pročitaju godišnje i kada su bili u kazalištu zadnji puta? Vjerojatno jedino štivo koje čitaju je ovo na portalima.

NE
nemanatrag
09:12 19.02.2019.

Pored Thompsona druge kulture i ne treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije