Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Očekuje li hrvatsku administraciju pobuna umjetnika?

Jasno je da je sada posljednji trenutak za početak ozbiljnog dijaloga o svim pitanjima kulture. Bez držanja fige u džepu
18. veljače 2019. u 14:53 11 komentara 878 prikaza
Zagreb: Ispred Ministarstva kulture prosvjedovalo se protiv rezova budžeta
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Nakon što je prije dva tjedna ispred Ministarstva kulture održan do sada najmasovniji protestni skup umjetnika i radnika u kulturi pod zajedničkim nazivnikom Dosta je rezova, novi protestni skup pod ministričinim prozorima najavljen je na Valentinovo, u oštrom priopćenju Upravnog odbora Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Riječ je o udruzi koja postoji pedeset i četiri godine, a između ostaloga, skrbi i o samostalnim umjetnicima koji su ostvarili pravo da im država uplaćuje zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Trenutačno takvih u državi ima 1375, a prema nacrtu prijedloga novog Zakona o obavljanju umjetničkog djelovanja, točnije odredbi o maksimalnom i minimalnom cenzusu, njihov broj bi bio sveden na samo 898.

HAVC ostaje bez ravnatelja Filmaši: Treba nam netko tko zaista razumije sustav

Upravni odbor HZSU-a u kojem sjede Hrvoje Kovačević (predsjednik Upravnog odbora), Silvije Petranović, Zdravko Šljivac, Rea Boschi Razić i Lana Gojak u svom je priopćenju protestirao i što u nacrtu prijedloga zakona koji je objavljen na webu HSZU nisu uopće uvaženi prijedlozi koje su strukovne udruge već poslale na adresu Ministarstva kulture, a smeta im i što u radnu skupinu nisu uključeni i predstavnici HZSU.

Zagreb: Ispred Ministarstva kulture prosvjedovalo se protiv rezova budžeta
1 / 7
Zagreb: Ispred Ministarstva kulture prosvjedovalo se protiv rezova budžeta

U Ministarstvu kulture tvrde da ništa neće lomiti ni preko noći ni preko leđa samostalnih umjetnika, da se može raspravljati i o iznosima minimalnih i maksimalnih cenzusa te da država ne želi odustati od sustava u kojem će nekim samostalnim umjetnicima i dalje plaćati obavezna osiguranja. Ali i da je temeljita reforma postojećeg sustava koji se tiče samostalnih umjetnika doista neophodna jer su udruge udruge, a država država, pa se udruge ne mogu baviti državnim poslom kao što je to sada slučaj.

otputovao u Berlin Ravnatelj HAVC-a iznenada podnio ostavku

No, iako poziva na dijalog, Ministarstvo kulture sada se našlo u situaciji u kojoj Upravni odbor HSZU ne želi prihvatiti njihov nacrt prijedloga zakona te o tom nacrtu ne želi čak ni raspravljati. Nešto slično dogodilo se i kada su predstavnici inicijative Dosta je rezova tijekom protestnog skupa pozvani na razgovor k ministrici Nini Obuljen Koržinek u prostorije Ministarstva, ali su taj poziv na dijalog odbili. Pa je ministrica imala priliku samo odgovarati na pitanja novinara (i pojedinih aktivista među kojima je, zanimljivo, bila i jedna kandidatkinja za predsjednicu Republike), ali do očito neophodnog razgovora o neuralgičnim točkama hrvatske kulture ipak nije došlo.

A da u kulturi situacija vrije, svjedoči i ne baš neočekivana ostavka ravnatelja HAVC-a Daniela Rafaelića koju je Rafaelić sam obavio nepotrebnim velom tajne, ali i upravo nevjerojatna i groteskna situacija oko lektire koja pokazuje svu bijedu hrvatskih nazovidemokratskih i stručnih postupaka nad kojima bdije država, a u ovom slučaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ako se zna da je i novinarska branša u Hrvatskoj uzrujana sudskom praksom pa se sprema veliki protest 2. ožujka, jasno je da je sada posljednji trenutak za početak ozbiljnog dijaloga o svim pitanjima kulture. Bez držanja fige u džepu.

Pogledajte i video usporedbe Hrvatske i Slovenije:

Koprivnica: Gotovo stopostotni odaziv građana na cijepljenje Pfizer cijepivom
JEDNO ZABRINJAVA
Član vladinog Znanstvenog savjeta otkrio koliko smo sigurni nakon cijepljenja
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • jocoudriga:

    "Sačuvaj me bože hrvatske kulture...." reče davno M.Krleža.Procvat kulture je nemoguć u zemlji u kojoj je sve potonulo. Ostala tek trash estrada i folkor u rezervatima...

  • glištun:

    Nisu Hrvatima očito nikad trebali ni Bukovac ni Meštrović ni Račić, Becić, Lisinski, Gotovac, ni Matoš ili Krleža jer ih i ne zaslužujemo sudeći kako se odnosimo prema kulturi od "stoljeća sedmog".Zanima me koliko knjiga komentatori pročitaju godišnje i kada ... prikaži još! su bili u kazalištu zadnji puta? Vjerojatno jedino štivo koje čitaju je ovo na portalima.

  • nemanatrag:

    Pored Thompsona druge kulture i ne treba.