Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.08.2018. u 09:45

Vladajući ne smiju dočekati izbore sa 330 tisuća blokiranih pa ih brišu ‘kozmetikom’.

Primjena Vladinih mjera za rješavanje problema blokiranih izazvala je proteklih nekoliko tjedana priličan kaos, ali i otužan osjećaj da svojim građanima pomažu – s figom u džepu.

U prvoj je tranši, otpisom dugova, deblokirano manje od dva posto ovršenih, tek 6248 od ukupno 323.758, no jučer su se predstavnici Ministarstva financija i Fine isprsili s podacima o deblokadi 16 posto ovršenih, njih 50-ak tisuća, dok se ovrha prestala provoditi nad čak 70 posto dužnika – impresivnih 225 tisuća.

Predobro da bi bilo istinito.

Jer, ova je mjera obustave ovrhe nad novčanim sredstvima za ovrhe starije od tri godine, kod kojih se u posljednjih šest mjeseci nije naplatila ni kuna, tek svojevrsni “time out”. Obustavom ovrhe dug nije nestao. Može ga u bilo kojem trenutku aktivirati bilo koji vjerovnik, novi ili stari, nad novčanim sredstvima, ali i imovinom za koju ovaj zakon ne vrijedi – samo sad u potpunoj zbrci u kojoj su isparili redoslijedi naplate, a vjerovnici će se jagmiti po principu “tko prvi, njemu djevojka”.

U državi i njezinim eksponentima, kao što je Fina, negiraju da je to realan scenarij, u blaženoj su zabludi da će vjerovnici odustati od svojih potraživanja kad im to već neko vrijeme ne uspijeva.

Tko to jamči?

Čak ni ovih Potemkinovih sela, u kojima će Vlada “začarati” da privremeno nestane vojska blokiranih, ne bi bilo bez pritiska javnosti, kontinuiranog i snažnog. Vladajući si ne mogu priuštiti da prve sljedeće izbore dočekaju s više od 330 tisuća blokiranih, a “kozmetika” kojom ih pokušavaju izbrisati pretvara se već u akcijski pohod gerila-marketinga u kojem konferencije za novinare na tu temu najavljuju svega nekoliko sati ranije kao da je posrijedi elementarna nepogoda koju moraju rješavati “ad hoc”, a ne problem koji traži strateški i sustavan pristup.

Dosadašnje akcije djeluju kao jeftin trik. Pitanje je samo u kojem će se trenutku kočija pretvoriti u bundevu, konji u miševe, a kamuflirana Pepeljuga posuti pepelom. U ovoj bajci mnogi će to morati učiniti. Posuti se pepelom. I konačno pomoći najranjivijima. 

Vlada predstavila mjere za rješavanje problema blokiranih građana

Blokirani
1/7

Komentara 16

PU
Putin
10:16 09.08.2018.

Dugove treba platiti i po meni ih u principu ne treba opraštati. Mislim da je veće i bitnije pitanje cijena naplate. Dug od 300 kn naraste na 1000 po kratkom postupku i sa previše upetljanih krokodila..

MA
MarijaKnezovic
11:56 09.08.2018.

Zasto ja ne dugujem nista i nisam blokirana?Ponasam se odgovorno i ne uzimam ono sto ne mogu platiti!

BA
baegnian1
12:56 09.08.2018.

Dugove treba platiti ali ne način da ako ste dužni 100 kuna ostanete bez kuće ili stana. Blokade i ovrhe kao što se sada rade bi trebalo ukinuti i maknuti sve dodatne troškove. Znači maknuti odvjetnike i bilježnike iz troškova ovrhe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije