Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Potemkinova sela virtualnih deblokada - dug ostaje

Vladajući ne smiju dočekati izbore sa 330 tisuća blokiranih pa ih brišu ‘kozmetikom’.
09. kolovoza 2018. u 09:45 16 komentara 1133 prikaza
Blokirani
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Primjena Vladinih mjera za rješavanje problema blokiranih izazvala je proteklih nekoliko tjedana priličan kaos, ali i otužan osjećaj da svojim građanima pomažu – s figom u džepu.

fina Početkom tjedna deblokirano 50.695 blokiranih građana

U prvoj je tranši, otpisom dugova, deblokirano manje od dva posto ovršenih, tek 6248 od ukupno 323.758, no jučer su se predstavnici Ministarstva financija i Fine isprsili s podacima o deblokadi 16 posto ovršenih, njih 50-ak tisuća, dok se ovrha prestala provoditi nad čak 70 posto dužnika – impresivnih 225 tisuća.

Predobro da bi bilo istinito.

Gari Cappelli ministar turizma STARI DUG Ministarstvo turizma u roku 8 dana HNS-u mora dati 23 milijuna kuna

Jer, ova je mjera obustave ovrhe nad novčanim sredstvima za ovrhe starije od tri godine, kod kojih se u posljednjih šest mjeseci nije naplatila ni kuna, tek svojevrsni “time out”. Obustavom ovrhe dug nije nestao. Može ga u bilo kojem trenutku aktivirati bilo koji vjerovnik, novi ili stari, nad novčanim sredstvima, ali i imovinom za koju ovaj zakon ne vrijedi – samo sad u potpunoj zbrci u kojoj su isparili redoslijedi naplate, a vjerovnici će se jagmiti po principu “tko prvi, njemu djevojka”.

U državi i njezinim eksponentima, kao što je Fina, negiraju da je to realan scenarij, u blaženoj su zabludi da će vjerovnici odustati od svojih potraživanja kad im to već neko vrijeme ne uspijeva.

Dražen Bošnjaković MINIMALNI TROŠKOVI 300 KN Hoće li novi ovršni zakon doista biti jeftiniji i pravedni za dužnike?

Tko to jamči?

Čak ni ovih Potemkinovih sela, u kojima će Vlada “začarati” da privremeno nestane vojska blokiranih, ne bi bilo bez pritiska javnosti, kontinuiranog i snažnog. Vladajući si ne mogu priuštiti da prve sljedeće izbore dočekaju s više od 330 tisuća blokiranih, a “kozmetika” kojom ih pokušavaju izbrisati pretvara se već u akcijski pohod gerila-marketinga u kojem konferencije za novinare na tu temu najavljuju svega nekoliko sati ranije kao da je posrijedi elementarna nepogoda koju moraju rješavati “ad hoc”, a ne problem koji traži strateški i sustavan pristup.

Dosadašnje akcije djeluju kao jeftin trik. Pitanje je samo u kojem će se trenutku kočija pretvoriti u bundevu, konji u miševe, a kamuflirana Pepeljuga posuti pepelom. U ovoj bajci mnogi će to morati učiniti. Posuti se pepelom. I konačno pomoći najranjivijima. 

Vlada predstavila mjere za rješavanje problema blokiranih građana

Blokirani
1 / 7
Plenković, Marić i Bošnjaković
pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • Putin:

    Dugove treba platiti i po meni ih u principu ne treba opraštati. Mislim da je veće i bitnije pitanje cijena naplate. Dug od 300 kn naraste na 1000 po kratkom postupku i sa previše upetljanih krokodila..

  • MarijaKnezovic:

    Zasto ja ne dugujem nista i nisam blokirana?Ponasam se odgovorno i ne uzimam ono sto ne mogu platiti!

  • baegnian1:

    Dugove treba platiti ali ne način da ako ste dužni 100 kuna ostanete bez kuće ili stana. Blokade i ovrhe kao što se sada rade bi trebalo ukinuti i maknuti sve dodatne troškove. Znači maknuti odvjetnike i bilježnike iz troškova ovrhe.