Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.10.2018. u 16:02

U državama s najmanjom stopom siromaštva učenike se navodi na razmišljanje o budućnosti, a u državama s više nezaposlenih navodi ih se na bubanje gradiva

Države s najboljim obrazovnim sustavima imaju i najniži postotak siromaštva. Siromaštvo među mladima stvara se i ako ne postoji valjani sustav davanja stipendija za istraživanja i studije. U Italiji samo osam posto studenata prima neku stipendiju, u Francuskoj 35 posto, a u Švedskoj čak 65 posto. Zahvaljujući toj pomoći smanjuje se i postotak siromašnog pučanstva.

U Italiji je Pokret 5 zvijezda (M5s) osvojio glasove, pogotovo na jugu zemlje, jer je u predizbornoj kampanji najavljivao uvođenje plaća za građanina (reddito di cittadinanza) što se shvatilo kao dobivanje novca za nerad. Plaća za nerad ušla je i u nacrt proračuna za sljedeću i iduće godine (u Italiji se to zove Dokument o ekonomiji i financijama).

Činjenica da će se onima koji nemaju posao davati 780 eura mjesečno ne znači da će oni pronaći posao ili da će bilo što poduzimati.

Zasad se govori samo o kaznama za one koji će zlorabiti plaću za nerad. Predlagatelj, čelnik M5s i ministar ekonomoskog razvitka Luigi Di Maio kaže da će se sa do šest godina zatvora kažnjavati zloporabitelji. Na primjer, ne smiju tu plaću upotrebljavati za igre na sreću ili za nešto što nije za egzistenciju (tko će to i kako kontrolirati, još se ne zna).

Umjesto da se povećaju fondovi za obrazovanje, za stipendije, odnosno da se osobe nauči loviti ribu, kako to stara poslovica kaže, daje im se novac za ribu. Istina, organiziraju se seminari i sajmovi o tome kakvo bi trebalo biti obrazovanje (ovaj se vikend u Firenci održava najvažniji sajam o budućnosti obrazovanja, “posuđen” iz Njemačke u kojoj postoji već 40 godina), pa se vidi da se može učiti uz pomoć videoigrica ili joysticka itd., ali će se u stvarnosti onda vratiti na bubanje nečega što nije bitno za budućnost.

U državama s najmanjom stopom siromaštva učenike se navodi na razmišljanje o budućnosti, a u državama s više nezaposlenih navodi ih se na bubanje gradiva, a za to nije potrebna stipendija koja bi učenika navela na razmišljanje.

>> Pogledajte razgovor s ministricom Divjak o eksperimentalnoj obrazovnoj reformi

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
16:06 22.10.2018.

Obrazovno siromaštvo stvara nove siromahe a domoljubno hendiperaštvo i jamaštvo stvara nove kopače po kontejnerima i vozače na jahtama i Mercedesima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije