Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.07.2020. u 08:13

Novi će se ministar morati boriti i za nedavno stečena prava nastavnika i biti spreman za moguću nastavu na daljinu

Usvajanje nove strategije obrazovanja s realnim rokovima, neposredni rad s nastavnicima koji promjene u školama moraju provesti, uvjeti za rad s darovitom i djecom s teškoćama, unapređenje studentskog standarda i infrastrukture, vrednovanje uspjeha učenika i nastavnika, depolitizacija izbora ravnatelja školskih ustanova, jasno razumijevanje pojma autonomije sveučilišta, nužna suradnja i lijevih i desnih i konačna izmjena strukovnog obrazovanja samo su mali dio obveza koje očekuju budućeg ministra obrazovanja.

Sve to u vrlo neizvjesnoj jeseni gdje će se novi ministar morati, zbog stanja gospodarstva, boriti i za opstanak nedavno stečenih prava nastavnika i biti pripremljen za opciju da će i u novoj školskoj godini nastava, zbog epidemiološke slike, u početku možda morati biti na daljinu. Zato premijer Plenković više nema prava na pogrešan izbor u najvažnijem resoru, ni za improvizacije koje se posljednjih godina redovito serviraju s adrese zagrebačkih Svetica. Vremena ni živaca više nemaju ni nastavnici, vrijeme izgubljeno u Loomenu trajno je naštetilo njihovu ugledu, nije im pomoglo ni “slijepo” vjerovanje sindikatima, a ništa bolja situacija nije ni s činjenicom da je dio nastavnika itekako zadovoljan što nema modela po kojem za svoj rad moraju preuzeti odgovornost.

Reforma školstva postala je floskula i baš zato je taj resor u nadolazećoj jeseni najjednostavnije prepustiti u ruke onima koji su upućeni u dosadašnji rad Blaženke Divjak, a koji bez pretjerane uvodne pripreme mogu razlučiti stvarnu izmjenu od promocije i djelovati u kratkom periodu, svjesni pritom da zasigurno moraju izgubiti još dvije godine popravljajući stvari koje su odavno trebale biti riješene. Budući ministar treba biti svjestan da HDZ nije jedina i isključiva stranka koja svoju politiku smije i mora ugraditi u obrazovni sustav, već i da treba biti prihvaćeno mišljenje lijevih opcija.

Samo tako postoji šansa vratiti obrazovanje u put cjelovitosti. Ne promijeni li se ništa, promidžbene aktivnosti B. Divjak postat će istina, a ona – unatoč činjenici da nastavnicima, učiteljima i profesorima neće nedostajati – najbolja ministrica obrazovanja. Bez obzira na to što je posao obavila polovično! 

>> VIDEO Prosvjed učitelja i zaposlenih u srednjim i osnovnim školama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije