Naslovnica Premium Kolumne

Objava imovine korak za bolji imidž sudova

Transparentnost stečene imovine alat u borbi protiv moguće korupcije
23. svibnja 2019. u 22:15 2 komentara 144 prikaza
Sud - sudac - sudnica
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Iako suci rade častan i odgovoran, često i opasan posao, percepcija njihova rada, kao i cjelokupnog hrvatskog pravosuđa, iznimno je loša. Hrvati, suočeni s tromim sudovima (čast izuzecima), iscrpljeni dugotrajnim pravnim bitkama ili jednostavno izluđeni kada od suda mjesec dana čekaju pravomoćnost rješenja za koje je potrebno doslovno deset minuta (kada, primjerice, banka povuče ovrhu sa stana jer je postignuta nagodba), nemaju povjerenje ni u sudove ni u suce.

Dražen Bošnjaković Pravosuđe pod povećalom Imovina sudaca javna: Od lipnja na internetu imovinske kartice

U percepciji građana suci su korumpirani, štite jedni druge i nisu oni koji će vam na sudu omogućiti pravednu zadovoljštinu. Objava imovinskih kartica sudaca i državnih odvjetnika na internetskim stranicama Državnog sudbenog vijeća zato je prvi korak u pokušaju popravljanja iščašene percepcije, ako već ne i stvarnih anomalija.

Sudačka, baš kao i dužnosnička imovina, sada će biti dostupna baš svakome, a transparentnost objave stečene imovine trebao bi biti prvi alat u borbi protiv eventualne korupcije. Večernji je list uoči 1. lipnja, kada se imovinske objavljuju, zatražio kartice predsjednika najznačajnijih sudova u Hrvatskoj. Pokazalo se da suci imaju lijepe plaće, možda bi trebali imati i veće, ali i da su materijalno prilično zbrinuti. Suci glavnih sudova uglavnom nemaju kredite, imaju dobre automobile, imaju i nešto ušteđevine, a neki imaju sreću da su iz bogatih obitelji pa su većinu svoje imovine – naslijedili. Te kartice pokazuju i da suci Vrhovnog suda, ali i Visokog trgovačkog, prilično zarađuju (oko 100.000 kuna) izvan svojih matičnih sudova na raznim predavanjima, radionicama, pravosudnim ispitima itd.

prosvjed Nezadovoljni uvjetima Zaposlenici osječkog Županijskog i Općinskog suda prosvjedovali zbog plaća

Ministarstvo pravosuđa nedavno je neslužbeno postavilo pitanje kako suci Vrhovnog suda mogu istovremeno raditi izvan suda i kvalitetno i na vrijeme ispunjavati svoje obveze na sudu. S druge strane, Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda, nedavno je na televiziji tvrdio kako nijedan sudac Vrhovnog suda ne zabušava na sudu zato što je angažiran i na poslovima izvan Vrhovnog suda. Ne procjenjujemo tko je u ovom slučaju u pravu, ali ekstra zarada pojedinih sudaca govori sama za sebe. Osim objave imovinskih kartica, što je zasluga Ministarstva pravosuđa i izmjena zakona, suci će morati naći model kako vratiti povjerenje građana u pravosuđe.

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
  • golgeter14:

    ..to se dogoditi neće jer porijeklo imovine vodi u zatvor a to nije cilj politike..

  • sramitese:

    iva u krivu si..a nije se cuditi i zasto..pa vi ste svi uceni i odgojeni u totalitARIZMima..kako onom prije tako i ovom danas....pa vi niste imali nikada mogucnosti..ziviti slobodu zivota..vi niste nikada imali prigodu..imati nekoga koji ce svojim zivotom i ... prikaži još!i primjerom vama pokazati..sta je to biti slobodan i ziviti slobodan..ne..nase zivote i sudbine krojili su razni zatvorenici..krivovjernici..lopovi..kriminalci..sitne prodane duse..neznalice..lopovi..krvnici..i takva vrst zivota..stvorila je od vas..nesto nemoguce.. danasnje moderne robove..roblje..vi bauljate..i za vas..ima samo jedan jedini i dokazani lijek ..diktator...i diktatura.