Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Analize i intervjui

'Obišao sam Hrvatsku i nisam sreo SDP-ovca koji ne bi stao uz Milanovićevu kandidaturu'

Državnom vrhu trebala je pomoć Austrije da razbistri stajalište o Bleiburgu, kaže saborski zastupnik
20. svibnja 2019. u 17:14 9 komentara 876 prikaza
Joško Klisović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović govori o EU izborima, stanju u SDP-u, ali i o predsjedničkim izborima krajem godine.

Dezinformacije i lažne vijesti Dužnosnici EU-a strahuju da bi se Rusija mogla upletati u nadolazeće izbore

Jedini ste profesionalni diplomat na listi SDP-a. Ako uđete u Europski parlament, za što ćete se zalagati?

Jedini sam s iskustvom u pristupnim pregovorima, u kojima sam sudjelovao kao tajnik pregovaračke skupine i ravnatelj Uprave za pregovore s EU u MVP-u, organizirao sam i provodio kampanju za referendum o ulasku u EU te predstavljao Hrvatsku u europskim institucijama. To životno i radno iskustvo sada želim iskoristiti kako bi se u Europskom parlamentu borio za Europu ravnopravnih građana i Hrvatsku europskih standarda. Tako da mladi i svi oni koji žele bolji život više ne moraju odlaziti u druge dijelove Europe. Peti sam na listi i u EP mogu ući samo preferencijalno.

Tvrdite da je došlo vrijeme i da EU uđe u Hrvatsku. Što su za vas europski standardi?

Došlo je vrijeme da dovedemo europske standarde života, rada i upravljanja u Lijepu Našu. Borba je to za europske standarde minimalnih plaća i mirovina, primarne zdravstvene zaštite, obrazovanja i jednake europske kvalitete proizvoda, za europski standard upravljanja državom i društvom. A to znači i obračun s ortačkim kapitalizmom, općeraširenom korupcijom i zloporabama institucija u osobne i stranačke svrhe, kao što to ponovno vidimo u HDZ-ovoj aferi SMS. To nije Europa! Ako ne možemo sami to promijeniti, u tome nam može pomoći Europa putem zakonodavstva, fondova i mehanizama provedbe.

Peđa Grbin PEĐA GRBIN Ima li SDP osobu za posao predsjednika države? Da, to je Milanović

Nije li vaša poruka da je dosta plaćanja viših kamata bankama iz Austrije i Italije populizam. Kamate padaju, a znamo da se one formiraju i da ovise o mnogim parametrima i gospodarskoj snazi zemlje?

To je poziv na reforme o čijem provođenju ovise i kreditni rizici i visina kamata. Živimo u tržišnoj ekonomiji i kamate ne možemo određivati zakonima, ali zakonima možemo osigurati ravnopravan tretman hrvatskih građana s onima u Austriji ili Italiji. Možemo suzbiti nepoštene trgovačke prakse kao što smo to već učinili u nekim industrijama. Time ćemo utvrditi standard poslovanja EU i osigurati da su svi građani EU ravnopravni.

izbori Izbori za EP Prvi rezultati u nedjelju, 26. svibnja tek poslije 23 sata

Zalažete se i za minimalnu europsku plaću. Kolika bi ta plaća trebala biti? Istodobno, Bernardić govori da nitko u Hrvatskoj ne može imati manje od 4000 kuna plaće.

U prvoj fazi borbe za europski standard minimalne plaće zalažem se da ona bude u visini 60 posto prosječne nacionalne plaće. Svakako mora biti iznad razine siromaštva i osigurati da ljudi koji žive od svoga rada žive s dignitetom. Velike su razlike u EU i stoga ih ne možemo još ujednačiti na razini cijele EU, ali možemo započeti taj put. To je otprilike i iznos o kojem govori predsjednik SDP-a.

zlatko lagumdžija ISKLJUČENJE SDP BiH iz stranke isključio bivšeg predsjednika Zlatka Lagumdžiju

Božo Petrov smatra da bi Hrvatska trebala od EU tražiti odštetu zbog iseljavanja. Kako gledate na to?

Kao na čisti populizam i nepoznavanje Europe. EU nikoga ne prisiljava na odlazak pa nema ni osnove za odštetu. Ljude na odlazak prisiljava brutalna hrvatska stvarnost, to što još uvijek nema Europe u Hrvatskoj, pa odlaze tamo gdje je ima. I zato od Europe treba tražiti više novca za obrazovanje i znanost, infrastrukturu i inovacije, poljoprivredu i programe zapošljavanja i rješavanja stambenih pitanja mladih. Za razliku od Petrova, ja se za to zalažem.

Zanimaju li Hrvate uopće EU izbori? Jesu li svjesni za što glasaju?

Nažalost, zanimaju ih premalo, a trebalo bi ih zanimati jer se oko 70 posto propisa na snazi u Hrvatskoj donosi u Bruxellesu. Zato smatram da kampanja mora imati i edukativni karakter. Žao mi je da mediji nisu organizirali tematska sučeljavanja kandidata kroz koje bi građani dobili jasniji uvid u značaj EP u njihovim životima.

SDP Borzan na skupu u Zadru: U EP donose se dvije trećine zakona koji se tiču građana

Analitičari kažu da su euroizbori prvo poluvrijeme za parlamentarne. Strahujete li od populista? Je li velika koalicija jedino rješenje, kako kaže Radimir Čačić?

Populisti su u naletu u cijeloj Europi. U Hrvatskoj se čak i političari iz najjačih stranka upuštaju u populizam jer ocjenjuju da je to formula izbornog uspjeha. To je pogrešno i nadam se da te cirkusante građani prepoznaju i da im neće dati povjerenje. Velika koalicija moguća je samo kao vlada nacionalnog jedinstva, a to znači da je Hrvatska suočena s pogibelji s kojom se nitko ne može sam obračunati.

Drugo poluvrijeme političke utakmice, nakon euroizbora, predsjednički su izbori. Peđa Grbin kaže da SDP ima najjačeg kandidata, Zorana Milanovića. Slažete li se i mislite li da SDP može i treba stati iza njega?

Slažem se. Mislim da Milanovićeva kandidatura može SDP-u dati onaj toliko potreban mobilizacijski okidač. Njegov ulazak u drugi krug dovest će do sinergije progresivnih političkih stranaka, a pobjeda na izborima potaknula bi vjerojatno i stvaranje saveza progresivnih političkih snaga centra i ljevice te bila sjajna priprema za saborske izbore.

SDP u Varaždinu PREDIZBORNI SKUP SDP u Varaždinu: Ni jedna plaća u Hrvatskoj ne bi trebala biti ispod 4000kn

A što kažete na izjavu Tonina Picule koji drži da baština bivšeg šefa SDP-a još uvijek traumatizira odnose u stranci?

To je njegovo mišljenje. Kroz ovu kampanju obišao sam cijelu Hrvatsku i nisam čuo nikoga tko ne bi stao uz Zoranovu predsjedničku kandidaturu, a to mnogo govori.

Stranka je zbila redove za izbore za Europski parlament, međutim, odnosi i stanje u SDP-u daleko su od idealnog. Što bi SDP trebao napraviti da opet bude jaka stranka?

Treba nam mobilizacijski poticaj, treba nam jačanje u vrhu stranke kadrovske strukture koja je u stanju pripremiti modernu političku platformu za sljedeće izbore, privući mlade i upravljati složenim procesom stvaranja saveza progresivnih političkih snaga, kao odgovora na ovo stanje konzervativnog indoktriniranja društva, ortačkog kapitalizma, korupcije i zlouporaba institucija za osobne i stranačke interese kojim nas je počastio HDZ. To bi oslobodilo i sav potencijal SDP-a na terenu koji trenutačno čeka poziv na smislenu političku akciju.

Pristalice Manfreda Webera EU izbori Fokus izbora je na klimi i migrantima

Kako gledate na činjenicu da nitko od državnog vrha nije bio na Bleiburgu i kako u Europi gledaju na tu komemoraciju?

Kao na ljude koji nemaju jasnog stava oko Bleiburga, ljude kojima je trebala pomoć Austrije i Katoličke crkve u Austriji da si ga razbistre. Očigledno ih u upravljanju državom više vodi ambicija održanja na vlasti i strah od radikalne desnice nego jasno stajalište o karakteru skupa na Bleiburgu. U europskim novinama mogli ste čitati da ga se ocjenjuje najvećim fašističkim skupom u Europi.

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Vlaskoulicanec:

    Pa nitko ne tvrdi da mu tih 5000 glasova nisu sigurni... Ostatak ide Kolindi!!!

  • pinkec:

    To je neka specijalna KLISOVIĆ-eva 'Hrvatska', gdje se samo čitrilicom piše!

  • moškov:

    Vi jugoslavenski komunisti hrvatsku povijest tumacite i objasnjavate kao i velikosrbi i cetnici....i time radite protiv vlastitog naroda...cetnistvo je legalizirano u srbiji ...a vi velike antife niti jedan glas da pustite..a i kako ce te kad samo lovite ustase po ... prikaži još! hrvatskoj a ne i po bih...itd