Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.04.2015. u 11:45

Veća prijetnja miru 
u regiji i svijetu 
od nukleranog programa je iranska pomoć šijitskim grupacijama

        Trebalo je proći šest godina da počnemo primjećivati jasne obrise globalne politike američkog predsjednika Baracka Obame. Prvo veliko iznenađenje, svojevrsna najava nekakvog drugačijeg promišljanja i plana, bila je Kuba. Dogovor postignut s Iranom prošloga tjedna samo je potvrda da Obama itekako ima viziju, ali i toga da je svjestan istine da su stvari na određenim mjestima na našem planetu tako zamršene i složene da će biti potrebno puno truda, promišljanja, dobre volje, razgovora, pomirljivih tonova i diplomacije da se raspetljaju čvorovi koje su neki drugi politički lideri vrijedno vezivali i zapetljavali.

Obama je vrlo jasno kazao da okvirni dogovor s Iranom o nuklearnom programu ne znači ništa sve dok se u iduća tri mjeseca ne postigne konačni dogovor u kojem će sve biti precizirano do u posljednju sitnicu. No više od svega drugoga zanimljivo je to da Obama zapravo iranski nuklearni program, pa i želju da razvije nuklearno oružje, ne vidi kao glavni problem vezan uz Iran i njegovu politiku u regiji. Čini se da rješavanje ovoga problem oni vidi kao početni korak u jednom puno važnijem i puno zahtjevnijem procesu koji bi mogao biti presudan za smirivanje regije koja u ovome trenutku zaista predstavlja veliku ugrozu globalnog mira i sigurnosti.

On je kazao da SAD ima obrambeni proračun od 600 milijardi dolara, a Iran od 30 milijardi i da se u tom kontekstu Washington zaista nema čega bojati. Ta vojna sila zaista bi mogla fizički uništiti iranski nuklearni program, no u tom slučaju zaista bi se zatvorile mogućnosti da se počnu sređivati odnosi u regiji. Sasvim se slažem s tvrdnjom da iranski nuklearni program nije najveća prijetnja koja dolazi iz te zemlje. Najveća prijetnja je to što Iran vrlo otvoreno podržava i izravno pomaže šijitske grupacije poput Hezbollaha, jemenskih Hutija, režima sirijskog predsjednika Assada te brojnih ne baš miroljubivo raspoloženih šijitskih grupacija u Iraku...

Uglavnom se slažem i s tvrdnjom da Teheran u relativno kratkom roku može smanjiti goleme tenzije između šijita i sunita, što je jedan od glavnih uzroka razdora i pokolja koji se bespoštedno provode u regiji. Upravo zbog toga Obama želi Iran za partnera i upravo zato je dogovor o nuklearnom programu toliko važan i to kao prvi korak na putu koji bi mogao biti dug i tegoban, ali koji bi u slučaju pozitivnog ishoda zaista mogao cijeloj regiji donijeti malo mira i spokoja, malo više mogućnosti da se bolje živi i da se skine pamet s terorizma, džihada, klanja i sukoba.

Na ovome putu postoje dva vrlo velika problema – prvi je američka unutrašnjopolitička scena, a drugi je Izrael na čelu s Benjaminom Netanyahuom. Već poprilično ojačana konzervativna desnica u sklopu Republikanske stranke želi na svaki načni minirati okvirni sporazum s Iranom, i to ponajprije zahtjevima da taj dogovor prođe kongresnu proceduru, odnosno da ga Kongres, koji je pod kontrolom republikanaca, odobri. Oni su svjesni da je to idealan način da se dogovor minira i da se u smeće bace napori Obamina tima koji je na svemu ovome radio jako dugo. Riječ je o frakciji unutar Republikanske stranke koju je izlobirao Netanyahu i američki izraelski lobi, pa nije čudno što neki američki analitičari kažu da postignuti dogovor sigurno neće pasti u Teheranu, već bi to mogao u Washingtonu.

No Obama je tu čvrsto nastupio kazavši da on ima ovlasti da dogovara međunarodne sporazume bez odobrenja Kongresa. Tu u cijelu priču upada Netanyahu, koji je odmah Iranu nametnuo novi uvjet – da mora priznati postojanje Države Izrael ako želi dogovor sa SAD-om. Obamu je nazvao nedemokratskim liderom, i to samo zato što njemu nikako ne odgovara proces koji bi rezultirao time da Iran i SAD više nisu nepomirljivi neprijatelji. Jer njemu nikako ne odgovara da se počne rješavati problem Palestinaca, do čega bi moglo doći ako SAD i Iran počnu ozbiljan dijalog. Pitanja koje mi se nameću su – hoće li Obama imati dovoljno vremena da položi solidne temelje za mir na Bliskom istoku i hoće li Amerikanci biti dovoljno pametni kada 2016. budu izlazili na predsjedničke izbore.     

 

Komentara 7

TA
takitako
16:07 07.04.2015.

trebalo mu je 6 godina da svijet napravi bure baruta, i krv da tece djece u palestinu, siriji,iranu,libiji,iraku,avganistanu itd..koliko ce vrijemena trebati da jedan covjek ponovo bude izabran za nobelovca mira a da to postigne krvavim podvizima u kojima nemaa nema ni milosti za djecu i ( kolateralne stete)

JA
Jakov555
12:00 07.04.2015.

"Trebalo je proći šest godina da počnemo primjećivati jasne obrise globalne politike američkog predsjednika Baracka Obame. " Njaaa hhaaa haaaa, da nije žalosno, bilo bi smiješno!

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:16 07.04.2015.

Obi one kanobi nize uspjez za uspjehom, treba se samo sjetiti uspjeha u Libiji, zatim uspjeha u Siriji, uspjeha u Iraku, a o Afganistanskom uspjehu ne treba niti pricati, trenutno uspjeva u Jemenu, pa onda sjetimo se uspjesnog okoncanja "mirovnih pregovora" Izraela i Palestinaca. Uspjeh u Ukrajini je epskih dimenzija. Previse je uspjesan, mozda bi bilo malo bolje da je malo manje uspjesan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije