Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

‘Novo hrvatsko ludilo’ Ive Josipovića u Srbiji

Naš bivši predsjednik nije u Srbiji trebao tumačiti tko u RH slavi ustaše ni spominjati ratni grb HOS-a koji ni sam kao vrhovni zapovjednik nije uklonio
28. studenoga 2017. u 08:15 116 komentara 40179 prikaza
Ivo Josipović
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Srbiji je proglašen provokatorom. Učinio je to portal Srbijadanas.com pod naslovom “Novo hrvatsko ludilo”, što ilustrira stanje građanske svijesti u Srbiji. Istinsko je “ludilo” zbog čega su tako “nakitili” Josipovića. Dvije im stvari smetaju izgovorene u intervjuu koji je dao za tamošnji list Danas. Normalno, ražestila ih je tvrdnja da Srbija neće postati članica EU sve dok ne prizna Kosovo.

Ivo Josipović Ivo Josipović: 'I u Srbiji i u Hrvatskoj slave se poražene snage, ustaše i četnici'

Tomu suprotstavljaju notorni srbijanski stav “da nećemo priznati Kosovo bez obzira na to što Srbija želi punopravno članstvo u EU i što to predstavlja apsolutni vanjskopolitički prioritet Srbije”. To najbolje govori kolika je doza naivnosti još prisutna u Srbiji, ako portal koji se reklamira da nudi istinu bez šminkanja, nakon svih udaraca glavom o zid, zbog zabluda s kojima se Srbija i Srbi suočavaju od devedesetih, grčevito drži srpskih mitova. Srbija se opirala svjetskoj pravdi, mazila svoje “junake” odbijajući ih izručiti, a sad su se suočili s činjenicom da je i jedan od najvećih sinova srpskog naroda nakon što su ga isporučili Haagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Čak i nakon što je Ratku Mladiću za najteže zločine, pa i za genocid, izrečena najteža kazna, srbijanska politička elita, uz časne oporbene iznimke, nije smogla snage barem za elementarno poštovanje nedvojbeno utvrđenih činjenica i žrtava velikosrpske politike. Aleksandar Vučić čak je i u trenucima kad su žrtve nakon tolikih godina iščekivanja proživljavale barem nekakvu zadovoljštinu govorio o “srpskim suzama”.

Srbijanski novinari nabacivali su mu se pitanjima o tomu tko će odgovarati za “zločine Ante Gotovine, Ramusha Haradinaja i Nasera Orića”, koji su oslobođeni u Haagu. Umjesto da Vučića konačno pitaju o njegovoj ulozi u tragediji srpskog naroda, osobito u Hrvatskoj, koji je i uoči Oluje na hrvatskom tlu uvjeravao kako to nikad neće biti Hrvatska. Ipak, nešto je naučio jer danas je oprezniji kad govori o stvarnosti Kosova pa kaže kako ona “nije onakva kakva nam se dopada, ali da je izgubljeno, ne bih se ovoliko borio za njega”. I to govori koliko je Josipović u pravu. Vučić očigledno priprema Srbe na još jedno žrtvovanje srpskog mita kao prilog svjetskoj povijesti u što se uklapa i skorašnja objava dokumenta koji i liberalni dio srbijanskih intelektualaca naziva Memorandumom 3. Kad je o zločinima riječ, ništa više od izjednačavanja krivnje, što znači izvrtanja činjenica i umanjivanja vlastite krivnje i uveličavanja tuđe, od Vučića kao aktivnog poticatelja ratnog zla ne može se ni očekivati. Zato riječi bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, izrečene prije šest i pol godina u povodu uhićenja Mladića, zvuče tako nestvarno:

– Okončali smo jedan težak period naše povijesti i skinuli ljagu sa Srbije i pripadnika srpskog naroda gdje god da žive. Akcija je pokazala da smo učinili našu zemlju sigurnom i osigurali vladavinu prava. Naš rad osigurao je da Srbija podigne moralni kredibilitet u međunarodnoj javnosti – rekao je tada Tadić najavivši kako će Republika Srbija učiniti sve da uhiti i Gorana Hadžića. Reakcije srbijanskog vrha i Vučićeve “suze” nakon osude Mladića najbolje govore gdje je Srbija danas. Naizgled su to dvije potpuno različite Srbije, a zapravo se ništa bitno nije promijenilo. Jer da jest, Vučić danas i ne bi bio predsjednik Srbije. U Tadićevoj Srbiji ne bi se na “neukusnim” srbijanskim čokoladicama za djecu hrvatskih branitelja ili “vukovarskim čizmama” hranili mitovi o Hrvatima – ustašama, koji su i doveli do rata. Stoga je još intrigantniji drugi prigovor srbijanskih medija upućen Josipoviću zbog izjave: “U obje zemlje imamo retroprocese rehabilitacije i slavljenja poraženih pronacističkih snaga, ustaša i četnika.”.

Josipović nije rekao ništa novo. To je samo razrada njegove teze o “ustaškoj guji”. Jedino što u Srbiji nije trebao tumačiti tko i kako slavi ustaše. Kad je ljetos u Hrvatskoj za N1 govorio o retrogradnim procesima, reafirmaciji četništva u Srbiji koja je dosegla zabrinjavajuće razmjere suprotstavio je to što se kod nas “na ulicama prodaju suveniri s ustaškim znakovljem”. Dakako, uz krucijalni dokaz ustaštva, ratni grb HOS-a, isti onaj koji ni sam kao vrhovni zapovjednik nije uklonio. Spomenuti primjeri govore kako je kod rehabilitacije ustaštva sve u očima promatrača, čije je neotuđivo pravo “u strahu su velike oči”. Koliko je Josipović u pravu, najbolji odgovor dao je portal “Srbija danas” koji mu predbacuje kako se pravi da nije upućen u sve “što Srbija radi na smirivanju tenzija u regiji, očuvanju mira i stabilnosti” kad govori o tomu kako “političari Srbije i Hrvatske koriste svaku priliku za neko podbadanje i podizanje tenzija”.

Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: 'Za poštovanje svojih žrtava morat ćemo se sami pobrinuti' Reakcije Mediji u Srbiji i BiH: 'Mladić mora odgovarati i pred svojim narodom' Beograd: Konferencija nakon sastanka predsjednika i premijerki Srbije i Republike Srpske Odgovor 'Vlasti u Srbiji ne žele pripajanje Republike Srpske Srbiji'
Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
  • Deleted user:

    A jesmo li mi imali predsjednike mesića i josipovića.Svaka nam čast.Niti u jednoj državi ovakvih propalica predsjednika nema koji pljuju po vlastitom narodu sao da bi se bivšim okupatorima i fašistima umilili.

  • koraknaprijed:

    Kada će ovaj gmaz vratiti ukradene židovske stanove i izručiti taticu italiji u vezi sa ubistvom Ševo obitelji?

  • pupavimile:

    bez želje za vrijeđanjem, mislim da je ovaj čovjek zreo za umobolnicu.