Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.04.2017. u 09:56

Uvjete pod kojima je pristao na emisiju PIK toggle obveznice Ivica Todorić ne može objasniti ni samome sebi, kamoli hrvatskoj javnosti

Agrokor pod izvanrednom državnom upravom dobio je “savjetnika za restrukturiranje”, konzultantsku kuću Alix Partners. Ona će se brinuti za tekuću likvidnost, upravljanje tijekovima novca unutar koncerna te povećanje profitabilnosti Agrokorovih kompanija.

Neće se, međutim, baviti vlasništvom nad kompanijom, ono ostaje stvar vlasnika. A ako je točno što su o Agrokoru pisali svjetski mediji i bonitetne agencije, Agrokor bi negdje na proljeće iduće godine i formalno trebao dobiti novog vlasnika.
Agrokorov osnivač Ivica Todorić, naime, kao jamstvo za takozvanu PIK toggle obveznicu od 485 milijuna eura, koju je izdala Agrokorova nizozemska kompanija-majka Adria group holding i kojom je Agrokor kupio slovenski Mercator, založio je gotovo sve dionice Agrokora.

Ne samo Mercator koji je kupio tim zaduženjem, ne samo svu Mercatorovu imovinu u Sloveniji i Srbiji, nego i svu Agrokorovu imovinu u Hrvatskoj, odnosno sve vlasničke udjele u Agrokorovim ovisnim poduzećima, Konzumu, Ledu, Jamnici, Zvijezdi...
Ako Adria na proljeće ne refinancira i ne iskupi PIK toggle obveznicu, a gotovo je sigurno da to neće moći, njezini kupci postat će automatski većinski vlasnici Agrokora, a s njim i svih njegovih poduzeća ne samo u Sloveniji i Srbiji nego i u Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj i Makedoniji.

Zašto je to učinio, zašto je na to pristao, to je nešto posve neshvatljivo i najveći je misterij Agrokorova sloma. Emisijom PIK toggle obveznice Ivica Todorić praktički je počinio poslovno samoubojstvo. Odmah je mogao i trebao znati da je ni teoretski neće moći iskupiti.
 PIK toggle obveznice najnoviji su financijski izum za kupovinu tvrtki posuđenim novcem. A kako se njima koriste preuzimatelji koji, poput Agrokora, ne samo da ne mogu vraćati glavnicu nego ne mogu plaćati ni kamatu, te obveznice spadaju u kategoriju “Ponzijeva financiranja”, nazvanu prema notornom američkom organizatoru piramidalnih prijevara iz 1920-ih Charlesu Ponziju. U većoj mjeri pojavile su se 2012. godine, a vrhunac s ukupno gotovo deset milijardi dolara izdanja zabilježile su 2014. godine.

No 2015. godine PIK toggle obveznice doživjele su slom, da bi se lani s oko devet milijardi dolara emisija vratile u velikom stilu. Većinom su ih izdali trgovački lanci kao što je i Agrokor, no kupci tih obveznica već u prva tri mjeseca ove godine gorko su požalili svoju nesmotrenost: cijene su im u Americi drastično potonule, a rekorder je Neiman Marcus s padom od 19,4 posto.

U eri gotovo besplatnog novca ulagači u PIK toggle obveznice prema posljednjim podacima traže prosječnu naknadu za rizik od čak 8,3 posto.
Sve to skupa govori nam da je vrlo izgledan scenarij po kojem će se na proljeće sljedeće godine u Zagrebu pojaviti netko i reći: “Dobar dan, ja sam novi vlasnik Agrokora. Hvala što ste mi sačuvali biznis, dalje ću ja sam.” Sve je to skupa vjerojatno i razlog da Ivica Todorić šuti. Uvjete pod kojima je pristao na emisiju PIK toggle obveznice ne može objasniti ni samome sebi, kamoli hrvatskoj javnosti.

>> Sberbank razmatra prodaju 1,1 mlrd eura dugova Agrokora: 'U razgovoru smo s kupcima'

>> 'Sutra imam jako zanimljivu sjednicu Vlade. Ja sve znam, ali ne mogu vam reći'

Komentara 2

DU
Deleted user
10:55 27.04.2017.

Pa to je ono što je vidljivo iz aviona. Restrukturiranje ovamo, restruktiruranje onamo, Ramljak Antiša ovo, Ramljak Antiša ono - sve je to najobičnije prelijevanje iz praznoga u šuplje i neuvjerljiva predstava za javnost. Prava je istina ono čega su svi svjesni - jednostavno treba biti iskren i pisati kući da je stvar propala zauvijek. Prije nekoliko dana dični gospo'n Todorić Ivek napraio je podvalu epskih razmjera darovavši Hrvatskoj divovsko gospodarsko mrtvorođenče. Mislio čovjek da ćemno nasjeti kao Trojanci atemskom konju, ali vremena su sada ipak drugačija.

SP
spaner
14:02 27.04.2017.

ali,za 15 mjeseci Gazda opet sjeda u fotelju i upravlja koncernom ako Bog da

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije