Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.07.2020. u 13:40

Nakon Splita će nove nadbiskupe dobiti i Rijeka, Zagreb i Zadar, a na raspolaganju je i katedra požeškog biskupa.

Premda se nije dogodila nikakva senzacionalna promjena u hrvatskim biskupijama, tj. može se konstatirati da su došli novi/ stari biskupi, važno je primijetiti da je započeo novi val generacijske smjene u hrvatskom episkopatu, koji će u sljedećih godinu-dvije zahvatiti najvažnije i najveće hrvatske nadbiskupije.

Naime, nakon Splita će nove nadbiskupe dobiti i Rijeka, Zagreb i Zadar, a također zbog kanonske dobi biskupa bit će na raspolaganju i katedra požeškog biskupa. Ono što se u jučerašnjem zahvatu Svete Stolice, p(r)omicanjem hvarskog biskupa Petra Palića u Mostar i porečkog Dražena Kutleše u Split, može zamijetiti je želja Vatikana da u važne biskupije pošalje već zaređene biskupe. Odnosno, ako se „splitski recept“ primijeni i na spomenute Rijeku, Zadar i Zagreb, moguće je da ćemo i ondje uz postojeće službujuće nadbiskupe imati i njihove koadjutore (nasljednike).

Tako da će se unaprijed nakon odlaska nekog nadbiskupa znati tko će ga zamijeniti i nastaviti upravljati nadbiskupijom.Takvim potezom očigledno se žele izbjeći bilo kakva iznenađenja ili eksperimenti u upravljanju nadbiskupijama, koje su ujedno i sjedišta metropolija. U jučerašnjem potezu Vatikana, tj. premještanjem mons. Petra Palića s Hvara i s mjesta generalnog tajnika HBK, vidljiva je još jedna važna stvarnost, a to je nedjeljivost Katoličke crkve u Hrvatskoj i BiH, koja se često naziva „Crkvom u Hrvata“.

Opstojnost katolika u BiH izrazito je ugrožena i Vatikan je s pravom zabrinut za njihovu budućnost te sve čini kako to pitanje ne bi palo u zaborav i isključivo postalo predmet politike i političkih trgovanja. Hrvatski episkopat osvježen je prije nekoliko godina nizom imenovanja (Krk, Gospić, Šibenik, Vojni ordinarijat, Varaždin, Đakovo…), a sada je na redu drugi val generacijske smjene koji će zahvatiti spomenuta nadbiskupijska središta. Odnosno, ako ih preuzmu već zaređeni biskupi, bit će zanimljivo vidjeti tko će doći u manje biskupije. Jer će i na taj način Sveta Stolica poslati svoju poruku Crkvi u Hrvata.  

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Navajo
Navajo
09:46 24.07.2020.

Nije dobro nikad bilo kad se zaobilazilo lokalno kaptolsko krilo! Mozda je u povijesti nekad i uspilo, ali uglavnom je to rijetko bilo.

DH
dalibor.hren
14:02 12.07.2020.

Samo nek ne diraju Porfirija i popa Pupija!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije