Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Novi val generacijske smjene u hrvatskom episkopatu

Nakon Splita će nove nadbiskupe dobiti i Rijeka, Zagreb i Zadar, a na raspolaganju je i katedra požeškog biskupa.
12. srpnja 2020. u 13:40 2 komentara 2146 prikaza
Crkva
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Premda se nije dogodila nikakva senzacionalna promjena u hrvatskim biskupijama, tj. može se konstatirati da su došli novi/ stari biskupi, važno je primijetiti da je započeo novi val generacijske smjene u hrvatskom episkopatu, koji će u sljedećih godinu-dvije zahvatiti najvažnije i najveće hrvatske nadbiskupije.

PAPA IMENOVAO Mons. Palić u Mostar, a mons. Kutleša u Split

Naime, nakon Splita će nove nadbiskupe dobiti i Rijeka, Zagreb i Zadar, a također zbog kanonske dobi biskupa bit će na raspolaganju i katedra požeškog biskupa. Ono što se u jučerašnjem zahvatu Svete Stolice, p(r)omicanjem hvarskog biskupa Petra Palića u Mostar i porečkog Dražena Kutleše u Split, može zamijetiti je želja Vatikana da u važne biskupije pošalje već zaređene biskupe. Odnosno, ako se „splitski recept“ primijeni i na spomenute Rijeku, Zadar i Zagreb, moguće je da ćemo i ondje uz postojeće službujuće nadbiskupe imati i njihove koadjutore (nasljednike).

Tako da će se unaprijed nakon odlaska nekog nadbiskupa znati tko će ga zamijeniti i nastaviti upravljati nadbiskupijom.Takvim potezom očigledno se žele izbjeći bilo kakva iznenađenja ili eksperimenti u upravljanju nadbiskupijama, koje su ujedno i sjedišta metropolija. U jučerašnjem potezu Vatikana, tj. premještanjem mons. Petra Palića s Hvara i s mjesta generalnog tajnika HBK, vidljiva je još jedna važna stvarnost, a to je nedjeljivost Katoličke crkve u Hrvatskoj i BiH, koja se često naziva „Crkvom u Hrvata“.

Pratimo li ishode? Građani žele znati koje bolnice imaju najbolje ishode liječenja

Opstojnost katolika u BiH izrazito je ugrožena i Vatikan je s pravom zabrinut za njihovu budućnost te sve čini kako to pitanje ne bi palo u zaborav i isključivo postalo predmet politike i političkih trgovanja. Hrvatski episkopat osvježen je prije nekoliko godina nizom imenovanja (Krk, Gospić, Šibenik, Vojni ordinarijat, Varaždin, Đakovo…), a sada je na redu drugi val generacijske smjene koji će zahvatiti spomenuta nadbiskupijska središta. Odnosno, ako ih preuzmu već zaređeni biskupi, bit će zanimljivo vidjeti tko će doći u manje biskupije. Jer će i na taj način Sveta Stolica poslati svoju poruku Crkvi u Hrvata.  

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Dinamo i Rijeka sastali se u 24. kolu HT Prve lige
NAZIVAJU GA BJEGUNCEM
Zoran Mamić zbog ovoga nije dobio državljanstvo u UAE? 'Osjetljivi su na to!'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Nikša Bratoš pružio pogled iza scene velike glazbene karijere i otkrio kako se živi od glazbe u Hrvatskoj
  • Avatar zarko.mula.37
    zarko.mula.37:

    Nije dobro nikad bilo kad se zaobilazilo lokalno kaptolsko krilo! Mozda je u povijesti nekad i uspilo, ali uglavnom je to rijetko bilo.

  • dalibor.hren:

    Samo nek ne diraju Porfirija i popa Pupija!!!