Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Novi slogan sezone: Mi Hrvati spremni smo i umrijeti za turiste!

Na dan kad je od korone umrlo 50 naših sugrađana slavodobitno smo najavili dodatno ulaganje u sigurnost turista iz zemalja “debelih novčanika” koje su dosad iskoristile 87 posto od 700 milijuna doza cjepiva u svijetu
13. travnja 2021. u 14:03 4 komentara 3431 prikaza
Popunjene plaže na otoku Viru ne odaju dojam da je turistička sezona oslabila
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Zadivljujuća je naša nesebičnost. Država će osigurati da strani turisti plaćaju samo simboličnu cijenu antigenskih testova. Ispunjava nas ponosom što ćemo, bez obzira koliki će to udio biti, kao porezni obveznici snositi dio troškova znatno bogatijih Europljana. Dok smo mi siromasi snosili trošak antigenskog, a ranije i PCR testiranja, kad bi zbog neodgodivih obiteljskih ili poslovnih okolnosti prešli granicu. I to nije sve.

Popunjene plaže na otoku Viru ne odaju dojam da je turistička sezona oslabila PRVO MJESTO Hrvatska Nijemcima prva na listi 100 najpopularnijih destinacija

Nekome je kliknulo kako će turistima ovoga ljeta uz epidemiološku situaciju biti najvažnija procijepljenost turističkih djelatnika. Očito se pratilo ponašanje pa je primijećeno da svi odlaze tamo gdje rade cijepljeni konobari i blagajnice, a ne gdje se poštuju epidemiološke mjere, maske nose ispravno, održava higijena, drži razmak... Ako će išta od toga u ljetnoj sezoni uopće biti važno, imajući u vidu sezonalnost virusa, te činjenicu da će veći dio Europljana koji strahuju od virusa do ljeta biti cijepljeno (zasad ih je 18 posto primilo barem jednu dozu, a još više u nekim zemljama koje nam turistički gravitiraju) ili imuno zarazom, uz sve one mlade i antivaksere koji takve poruke doživljavaju više kao prijetnju njihovoj slobodi.

Na koncu, čak i kad je riječ o onima koji drže do sigurnosti, pretjerano je očekivati da će nakon godine suživota s koronom u trenucima opuštanja biti opsjednuti traženjem “corona free” oznaka u jednoj od najslabije procijepljenih europskih zemalja. Ako je pak takav pristup svrhovit, ne možemo ne primijetiti da ispada kako je državu očito baš briga ako se zarazimo mi u “neturističkim” zonama. A niti smo tako štitili neke strateški i proračunski važne proizvodne sektore, izuzev državne, političke i društvene elite poput mlađahnih Iskre i Marka Primorca koje smo cijepili prije nego milijun starijih i rizičnih.

Kako god, ima li razumnog opravdanja utrošiti 70.000 cjepiva pretežno na sezonske radnike, dok još nije cijepljen značajan broj životno ugroženih? Nadajmo se da će to biti dostojno i marketinški pokriveno kako bi čitav svijet vidio koliko smo očajni mi Hrvati i na kakvu smo žrtvu spremni. Uz “Siguran boravak u Hrvatskoj” trebalo bi dodati: “A nama Hrvatima kako bude!”. Ili još efektnije: “Mi Hrvati spremni smo i umrijeti za turiste”. Doslovno!

Zagreb: Brnjac i Marić dali izjave uoči početka sjednice Užeg kabineta Vlade Sigurna destinacija Velika akcija za turističku sezonu: Cijepit će sezonce, turističke radnike, a i turiste

Prema podacima HZJZ-a, od ukupnog broja smrti povezanih s koronom, gotovo 93 posto bili su stariji od 60. U toj dobi, prema procjeni Državnog zavoda za statistiku, je 1,1 milijun građana. Dosad su barem jednom dozom cijepljene 458.762 osobe, ali među njima su i zdravstveni djelatnici, rizični i povlašteni u mlađoj dobi što znači da nije cijepljeno niti pola od 850.000 starijih od 65. A u Zagrebu je najavljen već ovoga tjedna, uz očekivani tempo od 5000 cijepljenja dnevno, kraj druge faze cijepljenja predviđene za starije od 65 i rizične, te početak treće faze kad je na redu opća populacija.

Već od ovoga tjedna planira se cijepljenje 70.000 turističkih djelatnika, a razmišlja se i o prioritetnom cijepljenju 90.000 iznajmljivača!? Mi smo na europskom dnu po broju primljenih doza po stanovniku. Čak i Izrael koji je osigurao cjepivo za sve, vodio je računa o prioritetima, pa su dosad cijepili 90 posto starijih od 60 i čak 98 posto 70-godišnjaka. I bilježe stalan trend pada broja teških oboljenja. Čak i ako je epidemiološki učinkovitije prioritetno cijepiti neke visoko kontaktne profesije, to sada još nisu turistički djelatnici.

Neki dan je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen objavio na Twitteru da je primio prvu dozu cjepiva. On spada u drugu prioritetnu skupinu od sedam, i to kao 77-godišnjak po kriteriju dobi (75-79 godina), s tim da je kod njih iskorišteno gotovo dva milijuna doza. Recimo u petoj skupini su osobe s umjerenim rizikom u dobi od 60-64, maloprodajni radnici, zaposlenici u području gastronomije i turizma, profesionalni kulturni djelatnici, vrhunski sportaši iz timskih sportova...

Mi smo prvo cijepili kastu povlaštenih, društveno-političku “elitu” lišenu osjećaja pristojnosti i morala za koju je izmišljeno pravilo “da se ne baci” ili “za reklamu”. O našem organiziranom kaosu govori i to što su se kod nas provodile sve tri naše faze cijepljenja odjednom pa i ovih dana negdje cijepimo 40-godišnjake, kako se hvale po društvenim mrežama, dok u Zagrebu poziv čekaju još i u drugoj skupini. Što bi rekao direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Ghebreyesus riječ je o “šokantnoj neravnoteži” u distribuciji cjepiva.

Pula: Predstavljene promotivne aktivnosti HTZ-a za 2020. DENIS IVOŠEVIĆ, DIREKTOR TURISTIČKE ZAJEDNICE ISTRE 'Zelena putovnica na našoj granici bolji je potez od bilo koje kampanje'

Posljedice takvog pristupa odrazit će se na broju teških i smrtnih slučajeva, što nam neće biti turistička reklama. Teško da ćemo se i tada sjetiti da smo na dan kad je od korona virusa umrlo 50 naših sugrađana uglavnom u 70-ima, slavodobitno najavili dodatno ulaganje u sigurnost građana zemalja s visokim ili srednje visokim dohotkom koje su dosad iskoristile 87 posto od 700 milijuna doza raspoloživog cjepiva u svijetu.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
 • Avatar EUJ
  EUJ:

  Novi slogan sezone: Mi Covid-19 zaraženi Hrvati spremni smo i umrijeti uz zaražene strane turiste koji troše i spase našu djecu siromaštva i sudbine da pobjegnu za Irsku.

 • zupi:

  Ovakav tekst pisati u zemlji cije gospodarstvo je vezano uz turizam kao prehrana fetusa uz majku(turizam nosi 25% bdp-a direktnono, a jos bar toliko indirektno uz gradevinu, cestarine itd,..),je pokazatelj fundamentalnog neznanja ili teska svinjarija i zelja za propascu nase ... prikaži još! Hrvatske dezave. Novinaru mani se ovakvih tema, pisi o oblinama zgodnih zena il njihovim dogodovštinama, ovo nije za tebe jer veze o ovome nemas

 • sint:

  Ne promišlja se samo domaći turizam, a uz neradne nedjelje nenužnih djelatnosti posljedično i vikend turizam, ne samo ljeti! Kada se to prepozna, a neće lako, neće biti problematike!!!