Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.06.2020. u 16:00

Digitalizacija nije zlo, već je, kao i sve nove tehnologije u povijesti, treba modelirati. U suprotnom, postat ćemo upravo ono što je Veliki Brat htio, odnosno neznalice.

Novi ludisti ili neoludisti postoje na političkoj ljevici, kao i na desnici. Ludistički (ovaj nema veze s poetikom ili maturom) pokret nastao je u 18. stoljeću, a dobio je naziv po, vjerojatno, izmišljenom radniku Nedu Luddu koji je 1779. godine razbio pletački stroj (prema priči) u znak prosvjeda protiv toga što se uvođenjem strojeva oduzimaju poslovi i plaće radnicima.

Pokret se razvio u 19. stoljeću u Engleskoj za vrijeme industrijske revolucije, a Ludd, koga su nazivali i General, postao je pravi mitski lik. Novi ludisti protive se četvrtoj (robotizacija) i petoj (povezivanje umjetne inteligencije s čovjekom) industrijskoj revoluciji. Ljevičari joj se protive zbog gubitka privatnosti, ekološke degradacije (uključujući i čovjeka), konzumerizma, autoritarizma, nasilja nad životinjama, društvenog propadanja i nestanka radnika.

Desničari joj se protive zbog raspada društvenih tradicija, zbog Vrlog (ili Divnog) novog svijeta (Brave New World, po romanu Aldousa Huxleya iz 1932.), zbog konzumerizma, nestanka tradicija i vjerskih vrijednosti. Američki znanstvenik Steven Jones,koji izučava suvremene ludističke teorije, kazao je svojedobno da je današnja neoludistička reakcija na kompjutore proširena i dugotrajnija. Primjer iz ne tako davne povijesti.

U propagandnoj poruci tvrtke Apple iz 1984. (godina nije slučajno izabrana jer je to ujedno i naslov distopijskog romana Georgea Orwella), žena baca čekić na kompjutor Apple Macintosh kao sredstvo oslobađanja čovječanstva od konformizma (u Orwellovu romanu atletičarka baca čekić na ekran s kojeg govori Veliki Brat). Sada su iPhone, 5G itd. postali simbolima koje neoludisti napadaju. Neoludisti zasigurno upotrebljavaju pametne telefone, ali protive se mogućnosti da oni budu još učinkovitiji.

Tehnologija nije neka zla sila koja dolazi izvana i kojoj trebamo prepustiti kontrolu. Trebamo više odgovornosti i etike, a ne manje tehnologije. Digitalizacija nije zlo, već je, kao i sve nove tehnologije u povijesti, treba modelirati. U suprotnom, postat ćemo upravo ono što je Veliki Brat htio, odnosno neznalice. Rat je mir, sloboda je ropstvo, neznanje je snaga, bila je njegova propagandna poruka (1984., George Orwell).  

Ključne riječi

Komentara 1

RK
Robert_Kahler
19:56 14.06.2020.

Malo ste pobrkali scene. U propagandnoj poruci tvrtke Apple iz 1984. atletičarka baca čekić na ekran s kojeg govori Veliki Brat najavljujući računalo Apple Macintosh kao sredstvo oslobađanja čovječanstva od konformizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije