Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.07.2020. u 09:58

No, hrvatsko pravosuđe u slučaju konvertiranih kredita presuđuje suprotno nadređenoj mu europskoj legislativi

Svaki put kad Sud Europske unije donese novu presudu vezanu uz kredite u švicarskim francima, pomisli čovjek na onu Neila Armstronga: „Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo!“

Nova, jučerašnja, kojom u odgovoru na pitanje koje mu je uputio španjolski sud Juzgado de Primera zaključuje da konverzijom CHF kredita potrošač ne gubi pravo na odštetu ako u tom trenutku nije znao da će odredbe na koje pristaje biti proglašene ništetnima, povlači i konzekvencu da se nije mogao odreći ni budućih potraživanja po toj osnovi.

Niti je znao da ih može biti, niti kolika bi eventualno bila. A nove odredbe na koje je u tim okolnostima pristao, ako o njima i nije pojedinačno pregovarao, podložne su preispitivanju poštenosti i mogu biti proglašene ništetnima. Kao i u prethodnoj sličnoj presudi u mađarskom slučaju Dunai, ovo je istodobno i novi korak prema potpunoj ništetnosti ugovora o kreditima u CHF.

No, indikativno je da, dok Sud EU ima pravocrtnu trasu, te je svaka preuda koju donese pravno usklađena s prethodnom, hrvatsko pravosuđe, kad su posrijedi konvertirani krediti, presuđuje suprotno europskoj legislativi koja mu je nadređena. Oni šumom, mi drumom!

Vrhovni je sud, naime, u oglednom postupku u kojem ga se zapravo to i nije pitalo, zaključio da je, bez obzira na ništetnost promjenjive kamatne stope i valutne klauzule, konverzijom potrošač obeštećen, ugovor je postao valjan, a on izgubio pravo na potraživanje preplaćenog iznosa od trenutka potpisivanja konverzije.

Za većinu dužnika u CHF, koji su pristali na konverziju, bila je to pljuska; bitno im se smanjio iznos potencijalnog povrata preplaćenog kredita od banke. Sad je tu pljusku Sud EU, posredno, vratio Vrhovnom sudu.

A od prve presude suca Radovana Dobronića cijela je pravosudna trakavica oko CHF-a, u ovom, za hrvatske dužnike malignom scenariju, išla rakovim koracima: dva naprijed, jedan natrag. No došla je do točke u kojoj je neosporivo dosad presuđeno da su valutna klauzula i promjenjiva kamatna stopa ništetne, da za ništetne odredbe nema zastare te da potrošači imaju pravo potraživati preplaćeno i bez obzira na potpisivanje aneksa o konverziji. Ostaje još – potpuna ništetnost ugovora. A ništa se od ovoga ne bi događalo da toksični krediti nisu pušteni na hrvatsko tržište. Na dušu regulatoru.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Slavonija2014
Slavonija2014
13:36 10.07.2020.

Đuro Sessa sramota je hrvatskoga pravosuđa. Mali ga ljudi ne zanimaju.

SV
sveznam1
11:14 10.07.2020.

kad sam pisao o besmislenosti da netko poput Aleksica koji je pravno nepismen vodi postupak protiv jednog prejakog lobija javljali su se svakakvi strucnjaci objasnajavuci svakve besmilice koje valjda samo njima smislene bez ikakve osnove..

SV
sveznam1
09:58 13.07.2020.

". Ako to nisu uradile onda nekakve posebne uredbe ne vrijede. Na sudu je da procjeni dali je primaoc kredita strucno sposoban te odredbe razumijeti ili ne. " U kojoj to bajci pise?Djevojciva s sibicama ili si mžda toliko zaljubljen u sebe da mislis da se sve vrti oko tebe i tvojih zelja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije