Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Novi korak k potpunoj ništetnosti kredita u švicarcima

No, hrvatsko pravosuđe u slučaju konvertiranih kredita presuđuje suprotno nadređenoj mu europskoj legislativi
10. srpnja 2020. u 09:58 12 komentara 4114 prikaza
švicarci
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Svaki put kad Sud Europske unije donese novu presudu vezanu uz kredite u švicarskim francima, pomisli čovjek na onu Neila Armstronga: „Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo!“

Nova, jučerašnja, kojom u odgovoru na pitanje koje mu je uputio španjolski sud Juzgado de Primera zaključuje da konverzijom CHF kredita potrošač ne gubi pravo na odštetu ako u tom trenutku nije znao da će odredbe na koje pristaje biti proglašene ništetnima, povlači i konzekvencu da se nije mogao odreći ni budućih potraživanja po toj osnovi.

Niti je znao da ih može biti, niti kolika bi eventualno bila. A nove odredbe na koje je u tim okolnostima pristao, ako o njima i nije pojedinačno pregovarao, podložne su preispitivanju poštenosti i mogu biti proglašene ništetnima. Kao i u prethodnoj sličnoj presudi u mađarskom slučaju Dunai, ovo je istodobno i novi korak prema potpunoj ništetnosti ugovora o kreditima u CHF.

Europski sud Pljuska Vrhovnom sudu RH Sud Europske unije: Sporazum o konverziji nevaljan je ako potrošač nije informiran o ništetnosti kamatne stope

No, indikativno je da, dok Sud EU ima pravocrtnu trasu, te je svaka preuda koju donese pravno usklađena s prethodnom, hrvatsko pravosuđe, kad su posrijedi konvertirani krediti, presuđuje suprotno europskoj legislativi koja mu je nadređena. Oni šumom, mi drumom!

Vrhovni je sud, naime, u oglednom postupku u kojem ga se zapravo to i nije pitalo, zaključio da je, bez obzira na ništetnost promjenjive kamatne stope i valutne klauzule, konverzijom potrošač obeštećen, ugovor je postao valjan, a on izgubio pravo na potraživanje preplaćenog iznosa od trenutka potpisivanja konverzije.

Za većinu dužnika u CHF, koji su pristali na konverziju, bila je to pljuska; bitno im se smanjio iznos potencijalnog povrata preplaćenog kredita od banke. Sad je tu pljusku Sud EU, posredno, vratio Vrhovnom sudu.

A od prve presude suca Radovana Dobronića cijela je pravosudna trakavica oko CHF-a, u ovom, za hrvatske dužnike malignom scenariju, išla rakovim koracima: dva naprijed, jedan natrag. No došla je do točke u kojoj je neosporivo dosad presuđeno da su valutna klauzula i promjenjiva kamatna stopa ništetne, da za ništetne odredbe nema zastare te da potrošači imaju pravo potraživati preplaćeno i bez obzira na potpisivanje aneksa o konverziji. Ostaje još – potpuna ništetnost ugovora. A ništa se od ovoga ne bi događalo da toksični krediti nisu pušteni na hrvatsko tržište. Na dušu regulatoru.

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • Avatar Slavonija2014
  Slavonija2014:

  Đuro Sessa sramota je hrvatskoga pravosuđa. Mali ga ljudi ne zanimaju.

 • sveznam1:

  kad sam pisao o besmislenosti da netko poput Aleksica koji je pravno nepismen vodi postupak protiv jednog prejakog lobija javljali su se svakakvi strucnjaci objasnajavuci svakve besmilice koje valjda samo njima smislene bez ikakve osnove..

 • sveznam1:

  ". Ako to nisu uradile onda nekakve posebne uredbe ne vrijede. Na sudu je da procjeni dali je primaoc kredita strucno sposoban te odredbe razumijeti ili ne. " U kojoj to bajci pise?Djevojciva s sibicama ili si mžda toliko zaljubljen ... prikaži još! u sebe da mislis da se sve vrti oko tebe i tvojih zelja?