Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.05.2016. u 06:52

Zagrebačka burza bila bi izvrstan put za privatizaciju poduzeća prodajom dionica i putem IPO-a, a prve na red trebaju doći uspješne tvrtke

Privatizacija je riječ koja u Hrvatskoj ima dosta negativne konotacije. Dva prethodna pokušaja, prvi koji je pokrenuo HDZ u devedesetima, i drugi koji je pokrenuo SDP nekoliko godina kasnije, više nalikuju na stranice istrgnute iz 50 nijansi korupcije nego na legitimne procese prijenosa vlasništva s javnog sektora na privatni. Zbog percepcije neuspjeha u provedbi (bez obzira na to je li zaslužena), nedostatka razumijevanja tržišne ekonomije te industrije histerije koja puca iz svih oružja kad god netko zaprijeti ukidanjem njihovih privilegija, mnogi Hrvati burno reagiraju i na spomen privatizacije. No, ne mora biti tako.

Zagrebačka burza bila bi izvrsno sredstvo privatizacije poduzeća prodajom postojećih dionica i putem IPO-a. To bi trebao biti primarni način privatizacije. Procedura je transparentna, podiže vrijednost burze u svijetu te drastično povećava likvidnost i “free float” dionica na burzi. Te bi izmjene prometnule Zagrebačku burzu iz virtualne u stvarnu burzu – onu koja ima budućnost. Međutim, kao Vlada ja ne bih platio provizije. Takva prodaja bila bi ogroman poticaj – ne samo burzi nego i dioničarima, brokerima i ulagačima. Već im poklanjamo svjetliju budućnost, ne moramo im pokloniti i desetke milijuna kuna provizije.

Što je s besplatnim dionicama ili sniženim cijenama dionica za zaposlenike, umirovljenike, branitelje...? Ne – ja bih tu prodaju postavio u jednostavne okvire: ako želite dionice, kupite ih; ako ih ne želite, nemojte kupovati. Čim se pojavi jedna privilegirana grupa, i druge će si dati za pravo tražiti povlastice i ubrzo će nastati tipičan hrvatski nered. Jedina iznimka koju bih učinio je sljedeća: hrvatski građani i poduzeća koja su registrirana u Hrvatskoj do određenog datuma imala bi pravo kupnje dionica prva dva tjedna. Nakon toga bi dionice postale dostupne i ostatku svijeta.

Budući da se vjerodostojnost gradi svakim novim uspjehom, privatizacija bi trebala krenuti od najuspješnijih hrvatskih poduzeća. Ciljevi su privlačenje ulagača, podizanje cijene dionica i stvaranje pozitivne slike cijelog procesa. Ako krenemo od najproblematičnijih poduzeća, privući ćemo malo ulagača, cijene će ostati niske, a slika gubitnika preslikat će se i na ostatak procesa. Sve će to negativno utjecati na dojam o vrijednosti uspješnijih poduzeća kad na njih dođe red. Kod privatizacije prvi dojmovi igraju važnu ulogu. S obzirom na to da moramo pokazati da je ovaj val privatizacije drukčiji od prethodnih, osobito bih se potrudio da čitav proces objasnim glasačima. Ako je sve čisto i transparentno i ako komunikacija bude uspješna, privatizacija će i ostaviti dojam čistog i transparentnog procesa. Možemo znatno profitirati budemo li disciplinirani i iskreni u pripremama za treći val privatizacije. Ako ovaj posao dobro obavimo, osigurat ćemo porast kredibiliteta Zagrebačke burze i ubrzati rast naše ekonomije. I ne samo to – napokon ćemo stati na kraj političkim strankama koje upravljaju velikim dijelom hrvatskog gospodarstva isključivo u vlastitu korist. Pokazat ćemo svijetu – i što je još važnije, sami sebi – da nismo autodestruktivne budale. Novac je u ovoj situaciji doista samo šlag na torti.

>> Vlada: Nitko nikada nije rekao da će se rasprodati strateški važne tvrtke

>> Milanka Opačić: SDP je jedina prepreka divljaštvu HDZ-a i Mosta

Komentara 2

DU
Deleted user
07:23 03.05.2016.

Opisano je svakako najbolji način privatizacije da država dođe do prijeko potrebnog novca, no moguće je i da se dionice u razmjernom dijelu prvo besplatno prenesu na svakog građanina ove zemlje i da ih potom oni prodaju putem burze kako je i navedeno. To je još poštenije jer ipak je riječ o nekadašnjoj društvenoj imovini koju je država svojedobno oduzela građanima, bez ikakve naknade. Svi navedeni pozitivni učinci također ne bi izostali, a političari bi mogli reći da su doista učinili nešto dobro i za građane. Pitam se samo je li moguće da aktualna ekipa na vlasti to napravi, ne pitajući se ono već duboko uvriježeno - a gdje sam tu ja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije