Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubica Gatarić

Nova vlast uludo potrošila sav kredit u tjedan dana

22.01.2016., Zagreb - Mandatar Tihomir Orešković na drugoj sjednici 8. saziva Hrvatskog sabora predstavio program Vlade i njezine clanove te od zastupnika zatrazio da mu iskazu povjerenje. Tihomir Oreskovic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
01.02.2016.
u 08:25

Uz nedostatak političkog iskustva, premijera koče i odnosi u novoj koaliciji, koja doista nije mogla lošije početi svoj mandat: otvaranjem fronta s medijima i civilnim udrugama, izborom problematičnog ministra i nespretnim hoćemo-nećemo porukama

Nova hrvatska vlada uludo je potrošila optimizam koji se pojavio nakon njezina formiranja. Usprkos tome što je kao posve nepoznat postao premijer, na domaćem se terenu taj optimizam vidio u podršci koju je Tihomir Orešković dobio u anketama građana. Strani kupci domaćeg duga aplaudirali su mu zbog razgovora u Kitzbühelu, no na tome su stali. Prije nego što su vidjeli prvi proračun njegove vlade, iz rejtinške kuće odmah su izrazili sumnju da će nova vlast realizirati svoje glavne ciljeve.

Uz nedostatak političkog iskustva, premijera koče i odnosi u novoj koaliciji, koja doista nije mogla lošije početi svoj mandat: otvaranjem fronta s medijima i civilnim udrugama, izborom problematičnog ministra i nespretnim hoćemo-nećemo porukama. Očekivanja su i u ekonomiji vražja stvar jer se prema njima ravnaju svi koji donose odluke. Ona su, kad je u pitanju Hrvatska, već dulje vrijeme izrazito negativna. Fitch, na primjer, u ovotjednom izvještaju procjenjuje da ćemo ove godine imati niži rast nego što smo ga ostvarili 2015. godine. Nisu usamljeni u tom stavu. Jednako loše su nas procjenjivali i prošle godine, a pokazalo se da nisu bili u pravu. Neiskusni jesu, ali nije realno da bi nova vlada napravila baš tolike pogreške da uspori rast jer to bi značilo da će zaustaviti već pripremljene projekte i investicije, pojačati poreznu presiju ili izazvati političke nemire većih razmjera! Ili možda jest?

Svjetonazorske teme, koje je Most svjesno potiskivao u izbornoj kampanji, odjednom su nakon formiranja vlasti postale dominantne, kao da se netko namjerno odlučio poslužiti metodom "kruha i igara" da bi odvukao pažnju s bitnih životnih problema. Nova vlada ima pravo na svojih sto dana mira i priliku da kroz proračun pokaže što će učiniti, a premijer će pokazati koliko je samostalan u donošenju važnih odluka. Prijateljsku gestu koju je pokazao posjetom Sloveniji trebao bi primijeniti i na poduzetnike jer ih godinama nitko nije okupio u Banskim dvorima i tako ohrabrio da ulažu.

>> Budu li izbori u HDZ-u 'vučji', ugrozit će i Oreškovića

Ključne riječi

Komentara 71

DO
dobarsavjet
08:43 01.02.2016.

Nemoj olako donositi zaključke, prvo skoči pa reci hop.

DU
Deleted user
09:23 01.02.2016.

Prilicno priglupo piskaranje!

Avatar zajutrak
zajutrak
09:26 01.02.2016.

Hehe a je članak za "selske" novine.., ma da , najbolje je da ne rade ništa nego da vrate tvoje ljevičare koji to nisu nego pravi potrošači naših novaca .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije