Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Nitko nije vidio malog Adama iz Gradišta u Hodu za život

Odnos prema malom Adamu samo je slika nas samih, našega društva i naših loših odnosa.
24. svibnja 2017. u 09:50 2 komentara 2404 prikaza
Hod za život

U Hrvatskoj smo često u prilici biti taocima dvaju mjerila. I to za istu stvar, isti događaj i isti problem. Apsurdno je da je tome tako, ali je istinito. Potvrđuje to ponajbolje jedan nedavni slučaj. Onaj malog Adama iz Gradišta kraj Županje, koji je u javnost dospio kada je njegova majka alarmirala medije zbog toga što ga je na prvoj pričesti župnik odlučio degradirati i ne primiti za oltar.

UJEDINIO HRVATSKU Adamova majka podržava Hod za život

Svi su tada skočili na noge. Najglasniji su, dakako, u javnosti bili protivnici Crkve, koji sebi često uzimaju za pravo samoj Crkvi, tj. vjernicima tumačiti crkvene norme i propise. U Adamovu slučaju pozivalo se na najšire ljudske slobode i to je to sasvim točno, jer su one bile ugrožene. I mnogih je u samoj Crkvi tih dana zbog toga bilo sram. Nije bilo lako otvoriti internet jer je svaki portal vrištao o njegovu slučaju, televizije su se nadmetale tko će snimiti bolji kadar s prve pričesti, novinski stupci punili i punili tekstovima, a najviše su si oduška, naravno, davale horde komentatora s društvenih mreža i internetskih stranica, koje se bez imalo pardona može svrstati u moderne teroriste ljudskih duša jer svojim riječima siju mržnju i ubijaju.

Župnikova priča Svećenik Asić: Čiste sam savjesti i nemam se potrebu opravdavati, ali...

"Ja sam za ovu akciju Hod za život jer imam petero djece"

No, premda se tada o Adamu toliko silno govorilo, ni stoti dio ondašnjih zgražatelja i zagovornika ljudskih prava nije se oglasilo kada je Slavica Kadić, majka toga istoga maloga Adama, dala javnu podršku Hodu za život. “Ja sam za ovu akciju Hod za život jer imam petero djece. Moj Adam je peto dijete. Rođeno s Downovim sindromom premda nisam znala da će imati Downov sindrom, ali na sve to rekla sam: ‘On će se roditi, jer svi imaju pravo na život’. Mislim da nitko nema pravo oduzeti nekome život. To jedino dragi Bog zna koga kome i zašto daje i kako je. I dragi Bog će dati svima snage da izdrže sve to. A djeca s Downovim sindromom jedno su veliko blago. Ja mislim da oni jako ujedine svoju obitelj. Ima tu teških trenutaka i bude stvarno teško, ali bude i jako puno lijepih stvari, tako da su oni jako draga djeca”, rekla je mama Kadić uoči Hoda za život dodavši da bi željela da cijela Hrvatska, kako je stala uz njih kada je Adam trebao ići na prvu pričest, jednako tako sada stane i uz nerođenu djecu i djecu s Downovim sindromom, da im se, kako je rekla, da prilika za život, jer i ona imaju pravo na svoje djetinjstvo, kao i svako dijete.

Hod za život
1 / 13
Hod za život

Dakako, želja Slavice Kadić nije se ispunila jer nije cijela Hrvatska stala uz Hod za život. Nije upravo zato što ima dva mjerila za istu stvar. Jednom joj je Adam žrtva i slučaj, a drugi ga puta ne čuje i ne vidi. No taj odnos prema malom Adamu samo je slika nas samih, našega društva i naših loših odnosa.

Paradigma hrvatske stvarnosti dvaju mjerila, koja nas u svakom novom slučaju pritišće, dijeli i razdvaja. Daleko do prave Adamove slike, koju je opisala njegova majka, a trebala je ilustrirati ujedinjenu i snažnu Hrvatsku. Koja je u Hodu za život i Adamovu slučaju upravo trebala dobiti poticaj kako to za budućnost postati.  

DARKO PAVIČIĆ Adamovu pričest moramo prepoznati kao priliku da svi postanemo bolji Anka Slonjšak Diskriminacija Slonjšak upozorila nadbiskupije zbog župnika koji je odbio pričestiti dijete s Downovim sindromom don Mario Matković ODUŠEVIO STATUSOM Župnik odgovorio kolegi iz Gradišta: 'Krist ljubi te anđele više nego mene i tebe'
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • zaokica:

    pametnom dosta ...a jako dobro se zna koji portali i koji novinari su napadali crkvu i svecenika ..dali trebam nabrajati ma ne jednom rijeci SVI a u tome prednjaci INDEX..24SATA uzelo bi mi puno vremena da pisem ..recimo STOP toj kliki ..

  • Avatar Jandro_Ković
    Jandro_Ković:

    Kako se netko uopće odluči za ubojstvo vlastitog djeteta? Čuju se svakakva objašnjenja: loša financijska situacija, strah da će ta osoba biti na bilo koji način marginalizirana u društvu, dijete će se roditi sa zdravstvenim poteškoćama, dijete je plod silovanja, ... prikaži još! itd. Ne ubijaju se vlastita djeca, ljudi moji, ni zbog kojeg razloga, nikad.