Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.09.2018. u 08:35

Strašna je količina mržnje koju u pokušaju ostvarenja scenarija “velike Bosne” šire pojedini mediji i političari. Nakon ovakve propagande dobar dio indoktriniranih Bošnjaka doista je motiviran poraziti Hrvate. I ne samo na izborima.

Predizborna kampanja u BiH počinje za tri dana. Ona neslužbena traje mjesecima, godinama, gotovo od uspostave aktualne vlasti prije tri i pol godine nije ni prestajala. I sve je oštrija. Ratuje svatko protiv svakoga.

Kao da nijedna stranka nije u koaliciji s drugom. Dapače. Najžešće se optužuju upravo partneri, poput SDA i HDZ-a BiH. Svoj animozitet prenijeli su i na narode – Hrvate i Bošnjake. Loše međunacionalne odnose svojom retorikom dodatno je zatrovala bošnjačka “ljevica”. Njezini motivi koincidiraju s narodnjačkim bošnjačkim strankama. I jedni i drugi žele srušiti daytonsku strukturu, odnosno konstitutivnost Hrvata, Srba i Bošnjaka, i uspostaviti građansku državu. Bošnjaci bi brojčanom većinom tada odmah ovladali polovinom države (Federacijom). Lijeve bošnjačke partije od nacionalnih hrvatskih stranaka preuzele bi gotovo sve njihove pozicije. Onda na red dolazi obračun sa Srbima. Zato su ovi izbori daleko više od biranja nove vlasti.

Zabrinjavajuće su metode kojima bošnjački nacionalisti pokušavaju uspostaviti građansku (velikobošnjačku) državu. Njihovi stratezi krenuli su u sveopći medijski i politički rat protiv HNS-a (stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH), koji uglavnom osvaja 80 posto hrvatskih glasova. Svakodnevno ih optužuju kao rušitelje i mrzitelje BiH. Time žele ujediniti Bošnjake protiv Hrvata i motivirati ih da im biraju predstavnike. Ako uspiju, onda sami odlučuju o novom ustroju države.

Strašna je količina mržnje koju u pokušaju ostvarenja scenarija “velike Bosne” šire pojedini mediji i političari. Nakon ovakve propagande dobar dio indoktriniranih Bošnjaka doista je motiviran poraziti Hrvate. I ne samo na izborima. Nitko ne pomišlja kažnjavati ih za huškačku retoriku, izazivanje međunacionalne mržnje, pa i za podrivanje sustava države. Malo je onih koji bi gradili mostove. Dio Hrvata, frustriran ovakvom propagandom, odgovara nervozno, neodmjereno i neodgovorno. Dobronamjerni govore kako ima života i nakon izbora i da ćemo morati ponovno graditi savezništvo. Tada bi moglo biti kasno jer neke provalije, koje su sve dublje i šire, nemoguće će biti premostiti u mjesecima i godinama koje dolaze.

Situacija izgleda kaotično, crno, ali i u ovom medijsko-političkom mraku koji producira mržnja još uvijek ima prostora za glas razuma. Unatoč različitim pogledima na prošlost i budućnost zemlje, Hrvati i Bošnjaci moraju pronaći recept za savezništvo. Svi dosadašnji sukobi prije ili kasnije završavali su pogubno za oba naroda. Kompromis između različitih interesa i želja dvaju naroda jedino je rješenje. Započeti rat moraju zaustaviti svi, a posebno dobronamjerni mediji, odgovorni političari i hrabri vjerski poglavari. Treba uspostaviti primirje još prije službenog početka predizborne kampanje. Dakle, odmah. Nakon izbora važnija od uspostave vlasti bit će gradnja iskrenog povjerenja. U protivnom, na listopadskim izborima bit će svi gubitnici. Zapravo, ne. Pobjednik će biti Republika Srpska! 

Pogledajte video: Razgovor s Bojanom Glavaševićem

 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar southman
southman
08:51 04.09.2018.

Kako bi Bošnjaci reagirali da im Hrvati biraju člana Predsjedništva BiH umjesto njih. Da li bi im to bilo normalno ? Naravno da ne bi i zato ukoliko izbori prođu po zlu za hrvate, treba organizirati referendum za stvaranje republike HB u BiH, za spas hrvata u BiH !

Avatar Trgovac
Trgovac
12:05 04.09.2018.

Velikomuslimanski nacional šovinizam burgija po BiH i sanja muslimansku verziju Velike Srbije.

LU
lunar777
12:13 04.09.2018.

Bošnjača politika gotovo u potpunosti preslikala srpsku pred početak rata...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije