Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Ništa od aviona. Zašto Krstičević sluša birokrate koji su vojsku gledali samo na TV-u?

Oni koje iznenađuje odnos ministra Krstičevića prema situaciji, odnosno izostanak inicijative, objašnjenje traže u tezi da je nakon kritika i ismijavanja i nakon što uopće nije postavljen u novo povjerenstvo, prekrižio ruke u stilu “pokažite sada vi kako se to radi”
09. veljače 2020. u 07:59 51 komentara 22430 prikaza
Damir Krstičević
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Da na vrbi neće roditi grožđe ni u 2020., odnosno da Vlada Andreja Plenkovića ni ove godine neće potpisati ugovor o nabavi borbene eskadrile, ovih je dana napokon jasno priznao i ministar obrane Damir Krstičević.

damir krstičević Bilateralna suradnja Ministar obrane Damir Krstičević u službenom posjetu SAD-u

“Znači, ugovora nema – niti je moguće ove godine da bude neki ugovor”, kazao je na predstavljanju Plana nabave MORH-a za 2020. U njemu, naime, nije predviđena nikakva stavka, ni novac za borbeno zrakoplovstvo, pa se javnosti moralo objasniti da se ne stigne, nego se očekuje eventualno tek odluka o izboru zrakoplova. Ugovaranje nabave borbene eskadrile bit će dakle ostavljena novoj, odnosno drugoj hrvatskoj Vladi. Time Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, već poljuljano aferama i nesrećama, u 2020. ulazi pesimistično i s crnim slutnjama. Događa se upravo ono čega su se svi najviše i plašili – da će se u šoku od propasti prve nabave, naši u drugom pokušaju potpuno izgubiti.

Nabava borbene eskadrile bio je životni projekt ministra Krstičevića, a kako je on bio žestoko kritiziran, pa i ismijavan, za njega nije bilo mjesta u drugom pokušaju. Premijeru Plenkoviću, koji nije poznat po donošenju brzih odluka, trebalo je pola godine da uopće osmisli na koji način krenuti u ponovnu nabavu. Osnovano je glomazno, šesnaesteročlano, tzv. međuresorno povjerenstvo sastavljeno od no-name birokrata iz raznih ministarstva, samo četvero iz vojske, a kao šlag na tu političku umotvorinu, dodani su još i svi šefovi hrvatskih tajnih službi, da bi se valjda sugeriralo kako neće biti “namještanja”.

Kako će ga biti kad ništa i nije napravljeno!? U idućih sedam mjeseci to je povjerenstvo uspjelo tek na sedam adresa odaslati pozive državama da do svibnja 2020. Hrvatskoj podnesu ponude. A onda treba još koji mjesec da se obavi izbor. Pritom od početka nije bilo jasno kolikim novcem za tu nabavu Hrvatska raspolaže, što se kosi s uobičajenim načinima nabave koju provode druge države, koje najprije odrede količinu novca koje misle izdvojiti, a onda čekaju ponude.

Damir Krstičević ušao u kuću slavnih Ratne škole američke Kopnene vojske Veliko priznanje za Hrvatsku i HV Damir Krstičević ušao u kuću slavnih Ratne škole američke Kopnene vojske

Ovakav nelogični pristup odmah je pobudio sumnje u tvrdnje Vlade kako ona ne odustaje od nabave eskadrile. U međuvremenu HRZ još uvijek uspijeva održavati, ali samo po danu, nadzor hrvatskoga zračnog prostora, s najviše četiri operativna MiG-21 i uspijevaju obučiti “do jednog” novog pilota godišnje.

S tako malo zrakoplova, međutim, nije moguć i puni nadzor neba s obzirom na zemljopisni oblik Hrvatske, pa nam se događa da u slučaju incidenta nad Jadranom i jugom zemlje moraju uskakati talijanski borbeni avioni. Već je poznato da su u tijeku pregovori MORH-a s Italijom o potpisivanju međudržavnog sporazuma, koji bi onda i definirao automatizam “uskakanja” Talijana u čuvanju hrvatskog suvereniteta.

Takav ugovor s Mađarskom već je potpisan. Kad je propala prva nabava, svima je bilo jasno da Hrvatska nema vremena za “regularne” natječaje. Apeliralo se na državni vrh da sam izabere najviše dva ponuditelja i organizira brz pozivni natječaj. To se, međutim, nije dogodilo, nego je odabran ovaj “transparentni” način.

Damir Krstičević Donesena odluka Damir Krstičević persona non grata u Srbiji: 'Vulin i ja smo dva različita svijeta'

Prema kojemu se može zaključiti da ili Vlada nema namjere odraditi taj posao ili je nesposobna za to. U tu se priču onda uklapa i ona da nam i naš glavni strateški partner SAD već dulje “sugerira” da nam eskadrila i ne treba. Kako znamo da nam SAD nudi samo nove zrakoplove F-16 ili F-35, dođe na isto jer bi to stajalo od 1,5 do 2 milijarde dolara.

Oni koje iznenađuje odnos ministra Krstičevića prema situaciji, odnosno izostanak inicijative, objašnjenje traže u tezi da je nakon kritika i ismijavanja i nakon što uopće nije postavljen u novo povjerenstvo, prekrižio ruke u stilu “pokažite sada vi kako se to radi”. Ako je to točno, onda ministar nije u pravu jer možda će ovako obraniti svoj ego, no neće skinuti odgovornost. On je potpredsjednik Vlade za nacionalnu sigurnost i gubitak sposobnosti zračnog nadzora države bit će i njegov neuspjeh.

Viceadmiral Hranj, koji je formalno jedan od dva supredsjedatelja Povjerenstva, kao vojnik ovdje nema izbora i mora slušati naputke politike, no Krstičević je na političkoj funkciji i on bi trebao Plenkoviću kazati da je dogorjelo. Kada je Krstičeviću bilo dogorjelo, bio je spreman dati ostavku i zbog, sada se čini, puno manje stvari, kritike predsjednice da je vojska mogla prije uskočiti u gašenje požara oko Splita.

27.08..2014. Zagreb -Umirovljeni general Hrvatske vojske Damir Krsticevic, sad clan uprave M San-a. Photo: Boris Scitar/Vecernji list Intervju Damir Krstičević: Zabranili su mi da budem vojnik, ono jedino što sam u životu želio biti

On i premijer i dalje su u odličnim odnosima, što potvrđuje i njegovo postavljanje za vođu Plenkovićeve izborne kampanje na unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Svaka čast na političkom radu, no prijeteći gubitak nadzora suvereniteta na nebu Hrvatske mnogo je važniji zadatak, posebno za ministra koji je u ratu bio vojskovođa, dok su birokrati koje sada sluša vojsku gledali samo na TV-u.

GER, 1.FBL, VFB Stuttgart vs SV Werder Bremen
VELIKI PREOKRET
Borni Sosi propali planovi! Definitivno neće igrati za Njemačku
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Avatar Svarog
  Svarog:

  Gledajući koliko i kako se naše političke elite brinu za Hrvatsku, njenu samostalnost i budućnost ne mogu se oteti dojmu da smo kroz povijest zaslužili sve što smo prošli i da je čudesno da uopće imamo državu. Današnji su političari ... prikaži još! i politika tek preslika stoljeća i stoljeća naše mrljave, mlitave, nesposobne, neinteligentne, nedomoljubne i bezglave politike.

 • stjepan17:

  Ovdje se sve radi da se avioni ne kupe i odugovlači se. Ovo je pre jadno za jednu državu koja je bila u ratu, a ponaša se kao da rata nije nikada bilo pa eto ne trebamo zrakoplovstvo. Sve mi ... prikaži još! to liči na petu kolonu u zaledju ili na vrhu vlasti i sve me strah di ćemo i s kim opet završiti.

 • briselko:

  U slučaju rata aktivirat će se plan B, mama će svima napisati ispričnicu zbog anemije.