Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.05.2015. u 08:36

Fumić nameće svoju istinu o 90-ima koja nema veze s činjenicama, nego s ideologijom i obranom privilegija

Hrvatska je na svoj način proslavila 70. godišnjicu pobjede nad fašizmom. Dok normalne zapadne zemlje osuđuju svaki totalitarizam, i fašistički, i nacistički, i komunistički, što je zapisano i u mnogobrojnim europskim dokumentima, u Hrvatskoj je proslava iskorištena za ponovno veličanje jugoslavenskog totalitarističkog sustava i Tita kao njegova predvodnika. Dok Nijemci jasno i glasno kažu da je Tito bio masovni ubojica, kod nas se i dalje njeguje Titov kult ličnosti, kao da nismo prošli demokratsku tranziciju. Zato je i više nego očekivano da predsjednica na takvu izmanipuliranu proslavu nije željela doći. Tako će nam Ivan Fumić, bivši tužitelj i sudac JNA, koji je na robiju slao samo zbog verbalnog delikta, "jer je tada to bilo po zakonu", danas prodavati priču da se on s komunističkom družinom borio za slobodu, da nam je sloboda došla 1945., a istodobno će omalovažiti Domovinski rat i branitelje iz Savske poistovjetiti s fašistima. To više nije sloboda govora. To je širenje mržnje i netrpeljivosti koje se, nažalost, tolerira jer dolazi iz usta "antifašista"! Sramotno, koja dvostruka mjerila! I onda još takav totalitarist dobije neviđenu minutažu na javnoj televiziji. U zapadnom svijetu to bi bio neviđeni skandal nakon kojega bi pljuštale ostavke, a kod nas je to nešto sasvim normalno.

Ne može biti normalno da Fumić i ekipa nameću svoju interpretaciju povijesne istine kad je riječ o razdoblju do 1990., koja nema veze s činjenicama, nego samo s ideologijom i obranom vlastitih biografija i privilegija. Ta povijest ne smije biti upitna, a tko je dovede u pitanje odmah je revizionist, ustaša i fašist. Ali zato su aktivni u reviziji Domovinskog rata koji je, kaže Fumić, bio samo obrambeni, za granice, a da su se branitelji zapravo borili protiv vrijednosti koje su nam donijeli komunisti. Normalnom čovjeku pamet stane na takve sulude interpretacije. Zanemariti Miloševića i njegov fašistički režim, velikosrpsku politiku koja sigurno nije mislila donijeti demokraciju u Hrvatsku i BiH, zanemariti činjenicu zašto su baš srpski partizani, a zapravo četnici, prvi trebali ući u Zagreb 1945., zanemariti sve to može samo doista ideološki zaslijepljen čovjek! Ne bi čak ni to bilo za prigovoriti onome koji je mentalno srastao s komunizmom i cijeli život mu se vrti oko njega. Ali je za svaku osudu širenje mržnje i netrpeljivosti prema svima koji ne misle kao oni, čime na najbolji način dokazuju da nisu nikakvi antifašisti nego obični totalitaristi. U demokratskoj zemlji takvo što trebalo bi doživjeti opću osudu politike, medija i društva. U Hrvatskoj toga nema, nego imamo samo još veće podjele na kojima jaše politika.

Na stranu, međutim, Fumić i njemu slični, zarobljenici jugokomunističke ideologije. Ali sve opasnije je ponašanje Zorana Milanovića koji naciju dijeli na "mi ili oni", koji diže šaku u zrak kao prijetnju svima koji nisu kao on, uz uzvikivanje povijesnog pokliča španjolskih republikanaca "No pasarán" ("Neće proći") koji je postao poklič protiv fašizma! Ali gdje je fašizam u Hrvatskoj? Zar su fašisti svi koji ne misle kao Milanović i partija, kao ti takozvani antifašisti? Što znači Milanovićeva uzdignuta i stisnuta šaka? Prijetnju, dakako!

Kad je norveški ubojica Anders Breivik počinio masovno ubojstvo prije četiri godine, u Austriji je brzo promijenjen zakon koji danas govor mržnje kazneno goni i ako vas netko zatekne i prijavi u krčmi. U Hrvatskoj se govor mržnje tolerira s najvišeg vrha, i on postaje najvažnije sredstvo za prljavu političku kampanju. Nije li krajnje vrijeme za uzbunu? Jer kamo inače idemo kao država, društvo? Ne trebamo li se i te kako zapitati nad upozorenjem američkog veleposlanika u odlasku: "Hrvati moraju pažljivo razmisliti na kakvom je putu zemlja." Tko će stati na loptu? Predsjednica je za dijalog, ali je baš zato brutalno napadaju. Opet imamo govor mržnje koji se želi podvesti pod slobodu govora. 

>> Komadina reciklira komunističke mitove kao da smo u 19. stoljeću

Komentara 219

Avatar petrolio
petrolio
09:10 11.05.2015.

istina je da je pod partizanima pa u komunizmu u HR u zadnjim danima rata i godinama nakon toga počinjeno puno zločina, od likvidacija neistomišljenika do mučenja i slanja na goli otok! najviše stradanja u bivšoj jugi istrpili su hrvati! ne treba čuditi što bivši partizani to žele zataškati i zamaskirati zlodjela partizana i komunista pod antifašitički pokret, a sve kako bi se izbjeglo da ljudi danas saznaju istinu, a oni ostanu bez brojnih privilegija u kojima uživaju već 70 godina!!!!

A1
Ante_1964
09:09 11.05.2015.

nijeminišta,tko je to rekao i tko veliča Pavelića? razlika između ortodoksnih komunista i normalnih Hrvata je u tome što prvi negiraju partizanske i komunističke zločine dočim drugi jasno i glasno kažu da je Paveličev režim bio zločinački,to su nepobitne činjenice i istina,da Fumić Milanović,Josipović i ini drugi Titoisti priznaju to onda nebi bilo ovolike podjele među narodom,Jedno je slaviti antifašističku pobjedu a drugo veličati diktatora i zločinca u tome je vaš problem.Rusi slave pobjedu ali istovremeno ne veličaju Staljina,u tome je naš problem

Avatar zajutrak
zajutrak
09:10 11.05.2015.

Zgrozim se nad ovom stisnutom šakom, koji smijer ti to nama određuješ Milanoviću, smijer zločinca Tita !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije