Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Nije vrijeme za političke igre na banovinskim ruševinama

Zašto nije osnovano neko Istražno povjerenstvo koje bi se bavilo pitanjem odgovornosti za to što na Banovini nema života
13. siječnja 2021. u 08:19 9 komentara 1049 prikaza
Snježna nedjelja u potresom razrušenoj Petrinji
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Uobičajilo se da, kad god se otvori neko kaznenopravno pitanje od iznimnog javnog interesa, oporba predlaže osnivanje istražnog povjerenstva.

'VRATIT ĆEMO SE NA LJETO' Pleter je danas poslao grah. Medak: Koja će biti kvaliteta obroka u to ne želim ulaziti

Tako je bilo s Agrokorom, nedavno s Janafom, pa i sada nakon što je DORH priopćio da se bavi poslijeratnom obnovom kuća. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin apsolutno je u pravu kako je pitanje odgovornosti za poslijeratnu obnovu kuća važna lekcija za budućnost u kontekstu predstojeće obnove na Banovini, ali i ako se utvrde propusti važno je vidjeti ima li potrebe za ojačavanjem nekvalitetno izgrađenih građevina na drugim područjima.

Čak i da nema pravne prepreke za osnivanje istražnog povjerenstva, je li sad potrebno trošiti energiju na traženje odgovora na pitanje političke odgovornosti za obnovu na Banovini i šire. Oporba jako dobro zna, i to komunicira, da se ne mogu baviti pitanjima o kojima je pokrenut sudbeni postupak. Te odredbe iz Zakona o istražnim povjerenstvima zapravo štite neometani rad pravosudnih tijela na pojedinim istragama. Pitanja političke i kaznenopravne odgovornosti za obnovljene kuće isprepliću se i vrlo je tanka linija koja ih razdvaja.

Politička istraga trebala bi istu dokumentaciju koja je nužna i za kaznenopravnu istragu, morali bi saslušati iste aktere. Uzgred, riječ je o iznimno zahtjevnom zadatku u kojem će biti presudna riječ građevinske struke i uistinu se postavlja pitanje je li nam sada potrebno takvo udvajanje da bismo utvrdili što je bilo. Naravno, u kontekstu skorašnjih lokalnih izbora, za oporbu je to možda politički kolosalno pitanje. To više jer je HDZ također zbog lokalnih izbora, ali prije svega zbog spomenutih zakonskih ograničenja, osuđen na odbijanje prijedloga za osnivanje povjerenstva.

DEMANTIRA FOTOGRAFIJE Jakominić: 'Ovako izgledaju obroci Pletera'; Mareković: 'Jučer smo imali vinogradarski gulaš'

U tom je kontekstu istražno povjerenstvo za oporbu zgodna populistička forma. Štoviše, oni ne kriju da ciljaju na dužnosnike poput HDZ-ova župana Ive Žinića, koji se uzgred baš i nije proslavio svojim izjavama na tu temu. Premda je Hrvoje Zekanović postavio i pitanje i odgovornosti SDP-ovih garnitura. Umjesto da se sada bave političkim igrama na ruševinama, nije li pametnije i društveno korisnije baviti se budućnosti na Banovini, dakako vodeći računa o poukama iz prošlosti. A jedna od tih je i zašto godinama prije potresa nije osnovano neko istražno povjerenstvo koje bi se bavilo pitanjem odgovornosti zato što na Banovini nema života.

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • Bongozg:

    Upravo je ovaj novinarski komentar dao odgovor zašto je Hrvatska siromašna zemlja, uskoro i prva po nerazvijenosti u EU - jer se ne želi baviti sudskim progonom kriminalaca ako to HDZu ne odgovara. Kako je to rekao Teddy Roosevelt, “patriotizam ... prikaži još! ne znači odanost vođi, nego državi”. Tako i ovaj novinar... on nije patriot, nego samo eto... “patriot”

  • banijailibanovina:

    Zašto nije osnovano neko Istražno povjerenstvo koje bi se bavilo pitanjem odgovornosti za to što na Banovini nema života ??????pa nema jurasiću života ni u slavoniji koja je bila californija za banovinu a kako će bit na banovini..... a zašto ... prikaži još! je to vi novinari upitajte svoje pajdaše iz slovenske 9.ja mislim da je to zato što hdz ovi apostoli šeks,gregurić,mateša,škegro i ekipa kojima drže guzicu potkupljeni i ucjenjeni crkvenjaci,akademici ,novinari i sportaši žele potjerat narod kako bi praznu imovinu šavorić i podobni odvjetnički uredi dobili za badava i prodali strancima......onoliko love koliko je pojelo lopovska uzurpacija vlasti sa sauchom,puh,opačić i ostalom žetončić ekipom mogle su se i petrinja iglina napravit od zlata..a tu uzurpaciju vlasti su zdušno podržali novinari styria grupe........ i još su išli u klubu slovenskoj 9 tovarit dupe s ministrima koje su žetončići držali na pozicijama.i onda vi pišete o politikanstvu??????vi...?da imate obraza ko nemate zavukli bi se u mišiju rupu do kraja života...

  • xibau:

    šuice drugarice banijska kraljice