Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.01.2021. u 08:19

Zašto nije osnovano neko Istražno povjerenstvo koje bi se bavilo pitanjem odgovornosti za to što na Banovini nema života

Uobičajilo se da, kad god se otvori neko kaznenopravno pitanje od iznimnog javnog interesa, oporba predlaže osnivanje istražnog povjerenstva.

Tako je bilo s Agrokorom, nedavno s Janafom, pa i sada nakon što je DORH priopćio da se bavi poslijeratnom obnovom kuća. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin apsolutno je u pravu kako je pitanje odgovornosti za poslijeratnu obnovu kuća važna lekcija za budućnost u kontekstu predstojeće obnove na Banovini, ali i ako se utvrde propusti važno je vidjeti ima li potrebe za ojačavanjem nekvalitetno izgrađenih građevina na drugim područjima.

Čak i da nema pravne prepreke za osnivanje istražnog povjerenstva, je li sad potrebno trošiti energiju na traženje odgovora na pitanje političke odgovornosti za obnovu na Banovini i šire. Oporba jako dobro zna, i to komunicira, da se ne mogu baviti pitanjima o kojima je pokrenut sudbeni postupak. Te odredbe iz Zakona o istražnim povjerenstvima zapravo štite neometani rad pravosudnih tijela na pojedinim istragama. Pitanja političke i kaznenopravne odgovornosti za obnovljene kuće isprepliću se i vrlo je tanka linija koja ih razdvaja.

Politička istraga trebala bi istu dokumentaciju koja je nužna i za kaznenopravnu istragu, morali bi saslušati iste aktere. Uzgred, riječ je o iznimno zahtjevnom zadatku u kojem će biti presudna riječ građevinske struke i uistinu se postavlja pitanje je li nam sada potrebno takvo udvajanje da bismo utvrdili što je bilo. Naravno, u kontekstu skorašnjih lokalnih izbora, za oporbu je to možda politički kolosalno pitanje. To više jer je HDZ također zbog lokalnih izbora, ali prije svega zbog spomenutih zakonskih ograničenja, osuđen na odbijanje prijedloga za osnivanje povjerenstva.

U tom je kontekstu istražno povjerenstvo za oporbu zgodna populistička forma. Štoviše, oni ne kriju da ciljaju na dužnosnike poput HDZ-ova župana Ive Žinića, koji se uzgred baš i nije proslavio svojim izjavama na tu temu. Premda je Hrvoje Zekanović postavio i pitanje i odgovornosti SDP-ovih garnitura. Umjesto da se sada bave političkim igrama na ruševinama, nije li pametnije i društveno korisnije baviti se budućnosti na Banovini, dakako vodeći računa o poukama iz prošlosti. A jedna od tih je i zašto godinama prije potresa nije osnovano neko istražno povjerenstvo koje bi se bavilo pitanjem odgovornosti zato što na Banovini nema života.

Komentara 7

Avatar Bongozg
Bongozg
08:40 13.01.2021.

Upravo je ovaj novinarski komentar dao odgovor zašto je Hrvatska siromašna zemlja, uskoro i prva po nerazvijenosti u EU - jer se ne želi baviti sudskim progonom kriminalaca ako to HDZu ne odgovara. Kako je to rekao Teddy Roosevelt, “patriotizam ne znači odanost vođi, nego državi”. Tako i ovaj novinar... on nije patriot, nego samo eto... “patriot”

XI
xibau
09:09 13.01.2021.

šuice drugarice banijska kraljice

Avatar Slavonija2014
Slavonija2014
09:22 13.01.2021.

Jurasićeve krokodilske suze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije