Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Nije riječ o prvom, drugom ili trećem valu, virus je tu

Liječnici, ali i političari, moraju se suočiti ne samo s virusom, već i s duševnim posljedicama koje je ostavio na ljude
26. veljače 2021. u 10:10 4 komentara 1010 prikaza
Papa Franjo
Foto: REUTERS
Pogledajte galeriju 1/2

Prošle godine za Uskrs (prisjećate se slike pape Franje samoga na Trgu sv. Petra na kiši) govorilo se da sljedeći neće biti takav, da ćemo se vratiti u normalu. Po svemu sudeći, i ovogodišnji će Uskrs biti kao prošlogodišnji.

SAVEZNIK I HRVATSKA? Kurz od EU traži uvođenje 'zelene putovnice', u protivnom će poduzeti korake na nacionalnoj razini

Talijanska vlada i njezin predsjednik Mario Draghi najvjerojatnije će produljiti epidemiološke mjere do Uskrsa, pa i dulje. Svi oni koji su mislili da će Draghi biti blaži u mjerama od svoga prethodnika Contea prevarili su se, odnosno nisu uzimali u obzir situaciju, nego su izražavali svoje želje. No situacija sa širenjem koronavirusa ne mijenja se, pa onda ne treba mijenjati ni mjere zaštite. Prije godinu dana mislilo se da ćemo se relativno brzo riješiti koronavirusa, ali on je među nama.

– Nema smisla govoriti o prvom, drugom ili trećem valu. Koronavirus nije nikada prestao kolati. Na nekim prostorima se širi više, na drugima manje, ali sve ovisi o epidemiološkim mjerama – kazao je predsjednik talijanske agencije za lijekove Giorgio Palù i dodao da se moramo priviknuti na činjenicu da što više Sars-CoV-2 cirkulira, to više mutira, jer je njegova svrha da se širi što je više moguće. Ministar zdravstva Roberto Speranza kazao je kako podaci o oboljelima pokazuju da nije došlo vrijeme za ublažavanje mjera.

Svaka država donosi mjere shodno situaciji u kojoj se nalazi glede širenja zaraze. Ako države nemaju ujednačene mjere, onda barem imaju gotovo identične posljedice nacionalnih i lokalnih lockdowna. Ekonomske, emotivne i kulturne posljedice svuda su prisutne. Virus multiplicira i psihološke posljedice bez premca. Pandemija COVID-19 je, kako se kaže, savršena oluja. Polovica zaraženih osoba proživljava psihološke posljedice, a članovi obitelji pacijenata postaju depresivni. AIFA potvrđuje da je prodaja, pa dakle i upotreba antipsihotika povećana i do 60 posto u odnosu na 2019.

Liječnici, ali i političari moraju se suočiti ne samo s virusom, već i s duševnim posljedicama koje je ostavio na ljude. Političari bi najradije ublažili zdravstvene mjere smatrajući da će time pripomoći ekonomiji i društvenom stanju, ali upravo o tim odlukama, dok se ne zaključi kampanja cijepljenja, ovisi koliko dugo će COVID-19 biti među nama. Nije riječ o valovima, virus je tu.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • neboiznadzagreba2:

    Kad već otvorih Tomaševićev uradak, moram i komentirati: s nekim normalnim papom sav ovaj cirkus ne bi bio moguć, isto tako, bio bi nemoguć i s novinarima koji rade svoj posao.

  • slavenZadravec:

    Dobar dio javnosti kod nas, u vezi s aktualnim papom zanima jedino - hoće li kada amenovati Stepinca / NDH?

  • Deleted user:

    Lažnjaci u blizini pape Franje pucaju ko kokice ! Čak pucaju i oni koji su mu daleko. Bravo papa !