Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.08.2018. u 13:40

Dugove u zdravstvu ne može se rješavati samo porezima pa makar i na duhan i alkohol

Otkako je došao na mjesto ministra zdravstva, Milan Kujundžić promiče ideju o povišenju poreza na cigarete i alkohol.

Za ministra zdravlja takav je potez zbog više razloga potpuno logičan i očekivan. Dovoljno je sjetiti se rupe od oko osam milijardi kuna koja zjapi u hrvatskom zdravstvu ili podatka da su oko 95 posto umrlih od raka pluća bili pušači i da se godišnje u Hrvatskoj na posljedice pušenja iz proračunskog novca namijenjenog zdravstvu potroši oko dvije milijarde kuna.

Prvi put Kujundžić je ideju o povišenju poreza iznio u rujnu 2017. u intervjuu za Novi list kazavši da se dodatne tri milijarde kuna za zdravstvo, a da se ne ugrozi standard građana, planira priskrbiti povišenjem poreza na luksuz, u koji je uz cigarete, alkohol i kocku tada ubrojio i mobitele. Na noge su se tada digli mnogi interesni lobiji i ideja je propala.

No Kujundžić od nje nije odustao.

Danas predlaže još drastičnije poskupljenje nego lani i poručuje da se tzv. preventivnim taksama na cigarete i alkoholna pića s više od 20 posto alkohola trebaju povisiti cijene tim proizvodima za čak sto posto. Ministar je u pravu kada kaže da bi takva mjera u svijet pušenja odvela znatno manje novih i mladih generacija. Bio bi to okidač i da se na prestanak pušenja odluče svi oni slabije platežne moći. Ta bi kombinacija vjerojatno značila i manje oboljelih od posljedica pušenja i uživanja u alkoholu.

No, Kujundžić nije u pravu ako misli da se novo lupanje po džepu građana može nazvati pravom reformom u zdravstvu. Dugove u zdravstvu ne može se rješavati samo povišenjem poreza makar se radilo i o podizanju poreza na duhan i alkohol, već i uštedama. Dok god država ne riješi dubioze u bolnicama, probleme s javnim nabavama, ne sreže administraciju, i to ne samo u zdravstvu, neće imati ni znatan dio javnosti na svojoj strani za takav potez.

Trenutačno za njega nije ni ministar financija Zdravko Marić kojemu bi najavljeno poskupljenje na vrat natovarilo problem šverca i propast duhanske i alkoholne industrije.

>> Pogledajte što Zagrepčani misle o poskupljenju cigareta i alkohola

Komentara 6

Avatar PravaHrvatina
PravaHrvatina
14:15 02.08.2018.

Svako lupanje po džepu građana je reforma ukoliko se obnavlja uz Boga I domoljubje i od toga koristi imaju domoljubno odabrani iz 200.bogatih balkanskih familija.

TO
tom
08:42 03.08.2018.

jedini način da se zaustavi ovaj grabež i lopovluk u zdravstvu je da se iz upravljačkih struktura kako ministarstva tako i kliničkih i općih bolnica i domova zdravlja isključe liječnici. upravljanje jednostavno nije njihov posao. rezultati njihove nesposobnosti, nekompetencije i neznanja su jasno vidljivi u dugovima zdravstva koji rastu u nebo.

BL
bljak007
22:12 02.08.2018.

Lupetaš ko otvoren prozor na buri. Zašto hrvatska za bolnice ne kupuje ljekove i sve pripravke direktno od proizvođača, u velikim pakovanjima??? Ostalo bi stotine miliona u državnom buđetu. Ne, vi kupujete od veledrogerija u malim pakovanjima, pa plaćate skupo. Samo glup čovjek tako radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije