Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Nije lako pogledati fotografije iz ‘91. Lakše je okrenuti glavu

Prisjetio se Filipović i Badnjaka te 1991., kada je jedan od zapovjednika obrane Vukovara Dedaković pušten iz remetinečkog zatvora (!?) pred kojim su ga dočekali samo njegova bivša supruga, kći, nekolicina HSP-ovaca, Jasna Babić i Filipović.
18. studenoga 2019. u 17:36 0 komentara 1570 prikaza
Vukovar
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Monografija Zorana Filipovića s jednostavnim naslovom “1991.” predstavljena je u petak u Vukovaru. O njoj su govorili akademik i Vukovarac Pavao Pavličić i književnica Julijana Matanović.

Molitva u krugu vukovarske bolnice Svijeće u rukama Molitva u krugu vukovarske bolnice

Filipović je u ovom likovno raskošnom i skupocjenom izdanju reprintirao svoju hvaljenu dnevničku ratnu knjigu “Dnevnik smrti”, te objavio veliki broj svojih mahom dobro poznatih fotografija koje su ostale u memoriji svih onih koji su osobno doživjeli i proživjeli nedavni rat na tlu Hrvatske. Ali, svom je poznatom tekstu na koji su neki vjerojatno i zaboravili dodao i atraktivni prolog koji to doista i jest i to po svojem više nego dramatičnom i polemičnom tonu. Pa se tako svjedok Filipović koji je svojom kamerom uoči pada Vukovara bio u gradu (i snimio nekoliko fotografija i ratnog vukovarskog zapovjednika Blage Zadre ispred vukovarske bolnice) prisjetio i Dedakovića Jastreba i njegove upravo nevjerojatne sudbine koja ga je zadesila nakon vukovarske kalvarije.

ZAPAMTITE VUKOVAR Fotografije iz vukovarske jeseni 1991.: Želim vjerovati da su ljudi koje sam snimao živi

Prisjetio se Filipović i Badnjaka te 1991., kada je jedan od zapovjednika obrane Vukovara Dedaković pušten iz remetinečkog zatvora (!?) pred kojim su ga dočekali samo njegova bivša supruga, kći, nekolicina HSP-ovaca, Jasna Babić i Filipović. “Drugi se nisu usudili doći”, piše Filipović u svojem prologu koji je pun sličnih potresnih slika iz Domovinskog rata koji je, po nekima, završena priča. A nije. Jer rat zapravo ne završava nikada, ali to je jedna filozofska i duboko ljudska tema koju ne mogu razumjeti oni koji nemaju smisla za filozofiju niti za ljudskost. A tim ljudima kojima rat nije završen jer su u njemu, na žalost, izgubili oca ili majku, sina ili kćer, prijatelja ili prijateljicu, učitelja ili bravara, uspomene ili identitet, ponos ili nevinost, Filipović je posvetio svoju impresivnu knjigu.

Murali diljem Hrvatske 28. OBLJETNICA Hrvatska se prisjeća: Diljem zemlje pamti se žrtva Vukovara

U njoj je poslagano na desetine lica i nisu svi ratni junaci. Neki nemaju imena niti će ga ikada više dobiti, neki su kada su fotografirani već bili mrtvi, a nekima je možda Filipovićev foto-aparat bio posljednja slika u životu. S patetikom ili bez nje. Filipović koji je u ovom prošlom ratu uzeo (iz nužde) nadimak Zoro u malom letku uz podeblju knjigu zamolio je čitatelje da mu jave ako su na fotografijama prepoznali neka poznata lica kako bi njihova imena mogao uvrstiti u eventualno drugo, dopunjeno izdanje monografije.

Vukovar GRAD HEROJ Što je Hrvatska napravila za Vukovar, u Vladi su napravili detaljnu analizu

Naravno, ako ga bude. A to ovisi o interesu za prvo izdanje knjige koja je već predstavljena u Zagrebu i Vukovaru, a slijede i predstavljanja po gradovima i naseljima koje je Filipovićev ratni reporterski foto-aparat ovjekovječio surovo i nemilosrdno, dokumentaristički autentično i u nekim slučajevima krajnje brutalno. Nije lako pogledati neke Filipovićeve fotografije. Lakše je okrenuti glavu kao uvijek u životu kada se čovjek nađe pred nekim neshvatljivim nasiljem i agresivnošću. Tako neki okreću glavu i od ove knjige. A to su isti oni koji u rujnu, listopadu i studenom 1991. nisu čuli vukovarski hropac. Hropac koji još traje.

NBIoT tehnologija
#NEODUSTAJEM
Znate li što je NBIoT tehnologija? Doznajte kako ju je Tomislav Božić iskoristio da pomogne Dubrovniku u pametnom upravljanju parkingom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.