Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Ničeg od 30 milijuna koji se spominju u istrazi nema u imovinskoj kartici sudaca

Sociološki, politološki, a i kriminološki je zanimljivo što se trgovački sudac iz osiromašene Banovine već bio “zaigrao”...
19. veljače 2021. u 23:09 1 komentara 1289 prikaza
Zagreb: Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Razmjeri stečajnog komplota kojim se navodno okružio uhićeni sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mihael Kovačić sa stečajnim upraviteljima Ivom i Brankom Petanjekom su impresivni.

Potvrde li se aktualne istražne sumnje do najviše, nedvojbene razine vjerodostojnosti, svakako će se voditi računa o iskazanoj količini kriminalne drskosti, što zbog funkcije koju obnaša, a što zbog toga jer je u sporne aktivnosti, kako se sumnja, angažirao širu obitelj. Zatim, pokaže li se da je uistinu sve to trajalo 12 godina i ako je uistinu višekratnim radnjama s istim modusom operandi dosegnuto 30 milijuna kuna kriminalne dobiti, takva upornost morat će se dodatno penalno “nagraditi”.

Zagreb: Dolazak uhićenih u aferi "stečajni upravitelj" na Županijski sud USVOJEN ZAHTJEV USKOK-A Kovačiću, njegovoj suradnici i stečajnim upraviteljima određen istražni zatvor

Sociološki, politološki, a i kriminološki je zanimljivo što je riječ o trgovačkom sucu s područja osiromašene Sisačko-moslavačke županije, koji se odveć “zaigrao”, kako se zasad ispostavlja, otprilike u isto vrijeme kad se i proslavljena županica zanosila lagodnim životom na visokoj nozi. Uistinu je čudno da je Kovačić prošli tjedan tražio i dobio razrješenje od sudačke dužnosti u travnju jer lani u veljači kandidirao se za suca kaznenog odjela Županijskog suda u Sisku, ali je od 16 kandidata po bodovima bio 13. pa nije ni bio na razgovoru u DSV-u za to mjesto.

Još čudnije je ako je tražio razrješenje jer je naslutio ili znao što mu se sprema jer bi inače poput niza svojih kolega sve vrijeme dok se kazneni postupak pravomoćno ne okonča i dalje formalno figurirao kao sudac, samo što bi pod suspenzijom bio na pola plaće. A u slučaju oslobađajuće presude država bi mu na koncu morala isplatiti i drugu polovicu. Ovako od travnja neće biti teret državnom proračunu dok traje tko zna kako dug proces.

Zagreb: Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta NEVIĐENA KORUPCIJSKA PRIČA Kako je sudac Kovačić stvorio stečajnu 'La Famiglia' hobotnicu: 'Nemaš pojma kakve sve on ideje ima...'

No, sudeći prema imovinskoj kartici, imat će od čega živjeti jer on ima ušteđenih 565.000 kuna od prodaje obiteljskih nekretnina, Nissan X-Traila i od prodaje dionica, a supruga 244.000 kuna od prodaje nekretnina i zakupnine. Naravno, tih 30 milijuna kuna koje se spominju u istrazi u imovinskoj kartici nema ni u tragovima. Sva u kartici upisana njihova imovina na prvi pogled ne izaziva sumnju. Iako će proći još dosta vremena dok ne dobijemo eventualnu potvrdu jesu li sudac i županica samo još jedni u nizu čiju je “kriminalnu genijalnost” ipak dosegla ruka pravde, pravna država ipak djeluje.

 

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • plitko:

    Uz dužno poštovanje autorskom izričaju, mislim da bi ovdje bilo primjerenije reći da su 'razmjeri stečajnog komplota' zastrašujući, a ne 'impresivni'. Sve ostalo je dobro znano i traje otkad su počeli prvi stečajevi u Hrvatskoj. Stečajevi su jedna od najvećih ... prikaži još! pljački u povijesti, koja nažalost još nije završila. .