Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Ni Bogu ne bi palo na pamet biti savjest žena kao Batarelo

Neka svatko pokuša zamisliti tu najgoru noćnu moru za svakog roditelja i svoje dijete u njoj pa neka se onda usudi docirati kako je rješenje jednostavno.
15. listopada 2017. u 23:12 57 komentara 2880 prikaza
Vice Batarelo
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

U pluralističkom i demokratskom društvu Vice Batarelo ima pravo koristiti Ustavom zajamčenu slobodu govora i smatrati da život počinje začećem i tražiti promjenu zakona, ali ima li itko pravo govoriti da silovane žene nemaju pravo odlučiti hoće li pobaciti ili ne? Batarelo je s nevjerojatnom lakoćom nesrazmjernoj težini situacije silovanih žena, koja graniči s bešćutnošću, zaključio da ni one nemaju što dvojiti o pobačaju. Umjesto što se zapitao: “Tko je taj koji bi djeci začetoj u silovanju oduzeo život?” dodajući da se imaju pravo roditi, bilo bi bolje da se zapitao: “Tko sam ja da sudim o tome?” I riječima se može silovati silovane jer za mnoge žene prisiljavanje da rode dijete začeto silovanjem može značiti psihičko ubijanje.

bebe Mate Mijić Zakonsko definiranje obitelji pristanak je na ljevičarsku igru

Batarelo nije Bog, a ni Bog ne bi bio tako brz na obaraču. Svi oni koji vjeruju u Boga i koji se ne slažu s Batarelovim jednostranim poimanjem vjere i dobrog i lošeg, imaju pravo misliti da ni Bogu ne bi palo na pamet biti takva savjest silovanih žena. Ljudi koji imaju sreću da su u životu bili pošteđeni najtežih životnih situacija, traumatičnih doživljaja, tuđih zlodjela prvi bi se trebali kloniti uloge suca u tuđim nesrećama. Jedno je zagovarati to da život počinje začećem, a drugo je usuditi se reći na (ne)izravan način da ni silovana žena ne treba imati pravo na izbor ili osuđivati žene koje su se odlučile na zakonom dozvoljeni pobačaj, a da nemamo pojma o težini njihove životne situacije ili odluke. Neka svatko pokuša zamisliti tu najgoru noćnu moru za svakog roditelja i svoje dijete u njoj pa neka se onda usudi docirati kako je rješenje jednostavno. Da, neke su žene i u toj nepodnošljivo teškoj situaciji odlučile roditi i unatoč svemu vole svoje dijete, druge ga (ne)svjesno mrze iako znaju da je nedužno, treće nisu ni mogle zamisliti da ga rode. Kad je riječ o nečijim teškim osobnim nesrećama i otvorenim ranama minimum je ljudskosti i pristojnosti da ne rovarimo po njima i da u toj situaciji poštujemo osobnu odluku svakog čovjeka.

O pobačaju Rasprava između sukobljenih strana. Što sa silovanim ženama? Milan Kujundžić Komentirao inicijativu Kujundžić: 'Život počinje začećem i treba ga zaštititi' Istanbulska konvencija UDRUGA VIGILARE Prvi prosvjed protiv Istanbulske konvencije: 'Odbacimo rodnu ideologiju'
Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Avatar tipo
  tipo:

  Nisam za pobacaj ali Batarelo nije nikakva moralna vertikala, bolje da se udalji iz ovakvih tema!!! Poznato je njegovo prijateljstvo s kardinalom George Pellom, dovodio ga je i u Zagreb, trebalo bi o tome jedan divan članak ili reportažu!!! Pell ... prikaži još! Pell je odavno optužen radi pedofilije (Malo Guglajte) , ne znam koliko je kriv alli dosad je priznao zataskavanje pedofilije i prikrivanje pedofila, optužuju ga i za bludne radnje, proces se nastavlja , nedavno je dobio otkaz iz Vatikana. Batrarelo , veliki moralist je sirio nedokazane klevete protiv Karamarka , trazio godinama da se povuce iz politike radi samih sumnji, preporucio bi drugu Vici isto za njega samoga jer ove optuzbe su mnogo teže.

 • hegedus:

  Kad govorimo o pobačaju odmah njegovi zagovaratelji spomenu silovanje. Ali ajmo govoriti o pobačaju na način kao da recimo silovanja uoće u svijetu nema, niti će ga ikada biti. Da li je u tom slučaju pobačaj ubojstvo nevinog djeteta, ili ... prikaži još! samo 'osobni odabir'? Kad na to pitanje čujem jasan odgovor, onda ću dalje reći što mislim o tome da li silovanim ženama koje su začele treba dozvoliti pobačaj.

 • Polarus:

  batarelo je na čelu jedne od stotina nebitnih sekti... i kao ostale... tako treba ignorirati njega i njegove sljedbenike... ili ih ismijavati do boli...