Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.02.2015. u 12:00

Fiktivna multietnička javnost u BiH bila je "šokirana" istupom jednog tinejdžera koji, dakako, odražava jedno šire aparthejdsko mišljenje koje se stvara u zapadnoj Hercegovini.

Ni Goebbels se ne bi posramio propagande kojom se svakodnevno sotonizira Hrvate Hercegovine, a osobito zapadnog MostaraTelevizije se gotovo nadmeću kako napraviti serijale u kojima će ih brutalnije optužiti. Količina mržnje i jednostranosti kojom se opisuje ratna prošlost ne jenjavaju. Čak bi se moglo reći da su iz godine u godinu sve intenzivniji. Takvo medijsko nasilje u funkciji je (i) poticanja podjele grada Mostara na dva dijela: istočni (bošnjački) i zapadni (hrvatski) dio. Mnogi ne žele da Mostar bude jedinstven. Jer, kao takav, bio bi većinski hrvatski. U takvom ozračju mladi žive u psihozi rata svojih očeva.

Zato je čudno što se ovih dana mnogi čude izjavi jednog dječaka. Naime, srednjoškolac Ante iz Mostara kazao je kako ne smije otići na Stari most jer, "ako odem tamo, netko će prepoznati da sam Hrvat i upast ću u probleme". Ante je izjavio kako Bošnjake koji prijeđu na zapadnu obalu može prepoznati po "boji kože, govoru, kretanju, načinu odijevanja, pa i teksturi lica i tamnijoj koži". Još je ustvrdio kako "muslimani ne vole da ih u kafiću poslužuje Hrvat", kao što ni on ne bi išao u kafić "gdje su oni". Fiktivna multietnička javnost u BiH bila je "šokirana" ovakvim istupom jednog tinejdžera koji, dakako, odražava jedno šire aparthejdsko mišljenje koje se, po ovim tumačima, stvara u zapadnoj Hercegovini. Škola je odmah reagirala. Kazali su da je emisija napravljena tendenciozno, a Antine riječi izvučene su iz konteksta. No, za objašnjenja nije bilo sluha, a mediji su otišli korak dalje tražeći novu senzaciju. Antu su odveli na Stari most kako bi mu pokazali da će se tamo osjećati ugodno. Priča dječaka postala je regionalni hit, a za dežurne kritičare odličan povod za ponovno nametanje kolektivne krivnje jednom narodu.

Dakako da je Antina izjava neprihvatljiva. Rasistička. Ali on je srednjoškolac, dječak. Oni što su ga snimali, a osobito iz konteksta izvlačili njegove izjave, napravili su niz prekršaja. Prije svega onaj o zaštiti djece. Ali, više od toga napravili su političku štetu. U gradu koji treba pozitivne primjere, gle čuda, nevladine udruge i neovisni mediji koji su pravili prilog traže primjer razdora. Jasno i zašto. Što bi oni radili kada bi Mostar bio normalan uređeni grad?

Istina je da je i takav kakav je, sa svim ratnim ožiljcima, Mostar danas jedini pravi multietnički grad u BiH. Medijski se stvara znatno drugačija slika. Primjerice, čim se dogodi i najmanji incident, država je na nogama. Istodobno, u Sarajevu je neobično ako barem jednom dnevno nema teškog nasilja, pa i ubojstava. Tamo i ne može biti međunacionalnih sukoba jer, za razliku od Mostara, u njemu živi gotovo samo jedan narod.

Izvlačenje iz konteksta izjave jednog tinejdžera, njegovo ismijavanje ili kritiziranje u medijima, neće doprinijeti da stereotipi jednih o drugima u BiH budu manji. Naprotiv, ovakvi medijski "slučajevi" rezultirat će dodatnom mržnjom, udaljavanjem i strahovima. To što mladić koji nije bio ni rođen u vrijeme sukoba u BiH ima, odnosno nema realnu sliku o susjedima, nije samo problem škole, obitelji ili sredine u kojoj odrasta. Problem je to svih jer u 20 godina krhkog mira mediji izvještavaju kao da rat još traje. O budućnosti se gotovo i ne govori, ne piše. 
Još čudnije je čuđenje medija i tzv. akademske javnosti nad stavovima koje iznose mladi ljudi, pa i Ante.

Hoće li nakon njihova sotoniziranja ovog mladog čovjeka, čiji je jedini propust što je bio dječački iskren, u bh društvu biti više međunacionalnog razumijevanja i tolerancije? Od ovakvih "ispada" mnogo veći problem za budućnost BiH su oni koji nasiljem žele nametati svoje stavove onima drugima i drugačijima. To su oni koji zborski na nogometnim terenima izvikuju "gazi ustaše", "Srbe na vrbe" ili "nož, žica, Srebrenica". Ili još gore, oni koji podmeću bombe, oskvrnjuje crkve i džamije, ubijaju i plaše povratnike.


Ante ima vremena razbijati stereotipe vlastitih zabluda, ali što ćemo s onima koji su prije godinu dana rušili i palili zgrade i ulice uz "intelektualnu" podršku onih koji danas upozoravaju na navodnu opasnost od mladića koji ne smije otići do Starog mosta. Tko je veća opasnost za budućnost BiH? Onaj koji se boji ili onaj koji pod krinkom demokratskih prosvjeda izaziva strah paleći i rušeći i kvaziintelektualno potpaljuje tu vatru. I zbog takvih je Ante stvorio predrasude o onima s druge strane Neretve. I zbog takvih, a ne zbog iskrenog Ante, BiH će još dugo biti zemlja podjela, mržnje i stereotipa.

>>Mostar je prijetio i ustavnom krizom u RH

Komentara 12

DE
debelisef
18:14 24.02.2015.

Ne dajte se, braco Hercegovci ! Ima nas kaj smo uz vas.

Avatar Biskup
Biskup
14:40 24.02.2015.

Zahvaljujući prvenstveno muslimansko-albanskim lobistima kao što su Mesić ili Banac, ter udbaško-kosovskim medijima, stvorena je uspješno lažna slika kao o nekakom "hrvatskom agresoru" ili "nacionalističkim BH Hrvatima". Sjetite se samo lažne glumice u Latinici koja je glumila silovanu muslimanku sa strane Vice Vukojevića. Naravno, nit je bilo silovanja, nit muslimanke, cijela ta goebbelsovksa Latinica je plod klevetničke kuhinje Denisa Latina, Saše Kosanovića pod političkim sponzorstvom Mesića, Pusićke i muslimanske tajne službe. Kao što rekoh, istina je potpuno suprotna od one koja se stvorila. Muslimani su na primjer protjerali šest puta više Hrvata nego Hrvati muslimana. Muslimani su do sada ubili jedno pedesetak povratnika u srednjoj Bosni, a Hrvati niti jednog jedinog. Koga zanimaju činjenice neka pročita knjige Charlesa Shradera ili Vitomira Milesa Raguža, ili neka ode na portal slobodanpraljak.com .

ST
stipe93
18:36 24.02.2015.

Vi koji krivite nas Hercegovce za ovakvo stanje, objasnite mi zašto u Kraljevoj Sutjesci specijalna policija čuva franjevačke samostane, zašto u istom ovom gradu je '91 godine bilo 13800 katolika, a sad ih ima 1800 ? Jesmo i za too mi krivi? Ništa mi ne radimo nego štitimo one gradove gdje smo većina je znamo gdje je jedan musliman za 20 godina će ih biti više nego nas, mislim da smo ovakve scenarije kroz zadnjih 20 godina vidjeli na primjeru srednje bosne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije