Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Neodgovorno je to, prije svega prema žrtvama

Hrvatske manjine i zastupnike žrtava može se razumjeti kad ne žele uzeti stranu pa formiraju svoju kolonu
21. travnja 2021. u 11:19 11 komentara 3923 prikaza
Jasenovac
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kad bi se za velike tragedije smjela koristiti ironija, za ovogodišnju komemoraciju u Jasenovcu reklo bi se da napreduje jer će ići u tri kolone, a ne samo u dvije, kao kod nekih najgorih ranijih prilika. Ako se vlast jedne iste države ne može o tome dogovoriti, onda je to neodgovorno, prije svega prema žrtvama. Primo Levy rekao bi da ih se ubija drugi put!

TRGOVANJE UTJECAJEM USKOK pokrenuo istragu protiv Redžepija jer je pokušao utjecati na ishod vještačenja

Mogu se glavni nositelji vlasti međusobno ne poštovati i više nego što to pokazuju Andrej Plenković i Zoran Milanović; Hrvatska nije njihova očevina da bi smjeli u međusobni odnos uvlačiti državu.

U obavljanju državničke funkcije postoji nešto što je dug prema Povijesti; baš je Jasenovac jedno od tih strašnih mjesta gdje hrvatska država ne može biti oslabljena ni podijeljena. To stvara sumnje, ne u odnos dviju ličnosti, on je nepopravljivo narušen, nego u odnos prema Povijesti, on se ne bi smio dalje narušavati.

Što još može biti sporno, osim razlika – ili sličnosti – u karakteru dvojice moćnika da i u nekadašnji ustaški logor ne mogu ruku pod ruku? Milanović bi, kad bi mogao, zabranio upotrebu znaka „za dom spremni“, zato što se veže uz ustaški pokret i državu; zbog njega je napuštao komemoracije velikih pobjeda iz Domovinskoga rata. Plenković raspolaže političkom većinom da može legalistički odvojiti današnju hrvatsku državu od toga znaka; načelno je i on protiv njega, a praktično ne čini sve što može da ga skine s dnevnoga reda. S malo političke volje, mogli bi zajedno lako riješiti taj problem, onako kako su ga riješile druge demokratske zemlje u Europi. Podijeljena država po definiciji je slaba država.

Jedan dan u KB Dubrava - bolnici prenamijenjenoj u COVID centar PROSJEČNI OBOLJELI IMA 54 GODINE U Dubravi se liječilo 97 cijepljenih osoba, 12 s dvije doze

Posljednje što se u Jasenovcu ne smije raditi jest da se banalizira zločin; ondje je mjesto masovnoga stradanja ljudi, ondje su ostaci jednoga poretka koji je cijelu Europu zavio u crno (netko će reći u crveno, ne misleći samo na krv). Dostojanstvo je moralna obveza prema žrtvama, a odgovornost je dug prema Hrvatskoj. Nema ova Hrvatska ništa s Jasenovcem; može imati, ako na njemu pokazuje svijetu i gradu da nije ozbiljna država.

Današnje i ondašnje hrvatske manjine, nasljednike i zastupnike jasenovačkih žrtava može se razumjeti kad ne žele uzeti stranu pa formiraju svoju kolonu. Budu li se ravnali po tome tko je moćniji, i o kome, moguće, više ovise, neutralnim držanjem neće se približiti cilju koji su sami nedavno istakli. Njima je „ZDS“ s razlogom trn u oku jer podsjeća na zlo koje su njihovi preci doživjeli. Svakome njegova odgovornost.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

TUŽIO IH ZBOG OTKAZA
Tražio 1,15 milijuna kuna i Audi A6, umjesto toga HEP-u morao platio 127.262 kn
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • DDDDDD:

  Zašto nikad nisu provedena cjelovita istraživanja i iskapavanja na mjestu bivšeg radnog logora?? Andrija Artuković: "U Jasenovcu počiva moja vojska i moj hrvatski narod. Prekopajte Jasenovac. Naći ćete dugmad s vojničkih bluza. Nisu dugmad sagnjila"

 • Avatar Jopa
  Jopa:

  Nekako mi se čini da će uskoro biti zabranjeno komentirati ispod članaka uvaženog g. Galića, kao i kod Pofuka i nekih sličnih... 😎

 • zeko385:

  Ništa se tu ne treba moralizirati.Zna to Milanović još i najbolje od sviju njih (nisam ga birao), jer je on i prvi htio i sazvao struku odnosno povjesničare da riješe taj problem...No i on je ušutkan kao i svi ti ... prikaži još! povjesničari (njih 15) i nikada nisu dovršili projekt zato jer svima odgovara, naročito političarima i dežurnim demagozima da mogu laprdati i iz magle vaditi što im odgovara i trovati ovaj napaćeni narod i s jedne i sa druge strane..