Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.12.2020. u 08:43

Hrvatsku čini i 256 tisuća blokiranih i 51 tisuća s milijun kuna na računu – statistika od njih napravi “prosječnoga građanina”

Kad je u Hrvatskoj postalo novo normalno bez grča proći pored sugrađana koji rovare po kontejnerima ili napraviti krug i izbjeći ustajali vonj odjeće i kose beskućnika, okrenuti glavu od tog polusvijeta kao što u Indiji skreću pogled s pripadnika kaste nedodirljivih? Ispod izvješća na portalima o broju blokiranih zbrajati vrijednosti „asesoara“ likova iz stvarnog polusvijeta?

Krivi su kod nas nedodirljivi. Zbog njih sve više podsjećamo na latinoameričko društvo u kojem se favele izmjenjuju s elitnim kvartovima višemilijunskih vila. A onda neki „ćato“ u Berlinu za Allianzovo izvješće klasifikacije financijskog bogatstva ubaci u „excelicu“ vrijednost straćare i vile opremljene namještajem s potpisom Franka Lloyda Wrighta i Eere Saarinena (iako vlasnici vjerojatno za njih nisu nikad čuli) i – napravi famozni izračun koliko u Hrvatskoj iznosi financijsko bogatstvo „prosječnog“ građanina.

Od kojih je jedan, možda, dio vojske 256.000 blokiranih s dugom od 16,4 milijarde kuna, drugi u nešto sretnijih 51.000 koji u hrvatskim bankama imaju na računu milijune kuna. Ukupno 220 milijardi kuna u bankama drže hrvatski građani. Za jedan mali ex-socijalistički narod impresivno. Još je impresivnije kako su to u crnoj godini globalne pandemije koja je sve poharala – podebljali s 20 milijardi? Tko su ti, neka dignu ruku!

Kažu da ovim drugima fali financijske pismenosti. Kad bi jedni pokazali drugima, gdje bismo došli... Kad je nedavno Svjetski ekonomski forum, najpoznatiji po okupljanju u Davosu, objavio svoj indeks inkluzivnog razvoja, ispalo je da je Hrvatska 7. najinkluzivnija zemlja na svijetu među rastućima. Istodobno, prema HNB-ovoj Anketi o financijama i potrošnji, s koeficijentom raspodjele dohotka od 0,5 svrstavamo se među najnejednakije zemlje u svijetu. Kojem indeksu vjerovati? Malo podsjeća na onaj vic: Vjeruješ li meni ili svojim očima...

Ovo je dobar trenutak da se zapitamo želimo li takvo društvo i takav ekonomski poredak. Jednima je poziv na solidarnost reminiscencija socijalizma, drugi se sjete da prevladavajuća konfesija u Hrvatskoj poziva na „izjednačavanje u siromaštvu“ i poručuje da će prije deva kroz ušicu igle nego bogataš u kraljevstvo božje. Vjerujmo u što želimo. Samo nemojmo da nam ono odvraćanje pogleda bude – novo normalno.

Komentara 1

IG
igorl
13:22 03.12.2020.

Ne kuzim koji dio autorici nije jasan. Skoro svaki hrvat posjeduje relativno topao komad betona pod kojim zivi, ima pravo na besplatno zdravstvo i skolstvo. To je inkluzivan razvoj kakav imate malo gdje u svijetu. E sad - taj beton moze biti kuca od 200 m2 u neznanom selu u zapadnoj Slavoniji i kostat 10000E ili kuca jednake kvadrature 50m od Straduna i kostat 10M Eura. I sve nijanse izmedju. Samim time velika razlika u bogatstvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije