Naslovnica Premium Kolumne

Neki bi htjeli da se u našoj reprezentaciji broje krvna zrnca

Poruke srbijanskih medija nisu bezazlene jer ciljaju na vrijednosti hrvatskoga društva
03. srpnja 2018. u 12:10 26 komentara 4310 prikaza
Danijel Subašić
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Hrvatsku u četvrtfinale uveo Srbin! Srbin koji je odveo Hrvate u četvrtfinale ušao u istoriju Mundijala!” “Hrvatska slavi Danijela Subašića, kome je mnogo vremena bilo potrebno da dobije simpatije u ovoj zemlji.” Tim su naslovima srbijanski mediji Kurir i Telegraf popratili veliki uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Hrvatska Danska 'Ni sjena one igre' Evo što strani mediji pišu o pobjedi Hrvatske i odlasku u četvrtfinale

Radi zdravlja naše nacije, katkad je najbolje ignorirati ton i stil novinskih članaka koje svojim čitateljima servira dio srbijanskih medija, no ovaj put nećemo ih prešutjeti. Ne zato što odišu očekivanom zavišću, kompleksom veće vrijednosti i šovinizmom, nego zbog toga što je riječ o još jednoj političkoj provokaciji. Poruka je jednostavna: da nije bilo Srbina (Srba), ne biste uspjeli. Takva prepotentnost, svojstvena onima koji imaju lažnu sliku o svojoj veličini, dolazila je do izražaja i u povijesti: da nije bilo Amerikanaca, ne biste pobijedili u Oluji i ratu; da nije bilo Srba, ne biste iz Drugog svjetskog rata izišli na strani pobjednika; hrvatski jezik zapravo je srpski itd.

[video: 25623 / ]

Takve stavove znanost je odavno svrstala u besmislice, ali druga dimenzija poruke spomenutih naslova i članaka uopće nije bezazlena, jer cilja na vrijednosti hrvatskoga društva. Nekim srbijanskim novinarima smeta to što je današnja Hrvatska osvijestila da su nacionalne manjine bogatstvo (pustimo stavove političkih marginalaca) i da je njihovo domoljublje neupitno, pa bi hrvatsko društvo htjeli prikazati drukčijim.

Danijel Subašić životna priča Subašić od otpisanog do princa! Htio se ostaviti nogometa zbog trenera kadeta

Opterećeni povijesnim hrvatsko-srpskim odnosima, oni bi najradije izvještavali o tome da se u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji broje krvna zrnca, da je zajedništvo naših nogometaša lažno i da se dijele po nacionalnosti. Bojimo se da to neće dočekati. Njihova je provokacija promašena, jer u našoj reprezentaciji ne igraju Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri, koji nose švicarski dres, a pogotke slave kao da nastupaju za Kosovo. Naši su nogometaši Hrvatska, bez obzira na to jesu li rođeni kao Hrvati, Srbi, Bošnjaci, ili sutra Sirijci.

Danijel Subašić
1 / 19
Hrvatska igra protiv Danske za četvrtfinale Svjetskog prvenstva.
Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

  • sudbina x:

    Subašić već godinama brani za Hrvatsku i nitko dosad nije postavljao pitanje njegove nacionalnosti...sad su srbi u srbiji pokrenuli to pitanje a novinari petokolonaši u Hrvatskoj sad to razvlače...

  • IvanMNECRO:

    Koliko ljudi ima bez životnoga cilja, pa samo huškaju... Glupost izgleda nema granice... Kakve veze imaju vjera i nacija? Zar Hrvat ne može biti pravoslavac ili musliman? Živit stoljećima u Hrvatskoj i tjerat ih da se izješnjavaju drukčije radi svoje ... prikaži još! vjere!? Koji apsurd... Živjeli svi Hrvati ma koje god vjere bili.

  • sudbina x:

    Ivkoviću ako je išta provokacija onda je to ovaj tvoj članak...