Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.07.2018. u 12:10

Poruke srbijanskih medija nisu bezazlene jer ciljaju na vrijednosti hrvatskoga društva

Hrvatsku u četvrtfinale uveo Srbin! Srbin koji je odveo Hrvate u četvrtfinale ušao u istoriju Mundijala!” “Hrvatska slavi Danijela Subašića, kome je mnogo vremena bilo potrebno da dobije simpatije u ovoj zemlji.” Tim su naslovima srbijanski mediji Kurir i Telegraf popratili veliki uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Radi zdravlja naše nacije, katkad je najbolje ignorirati ton i stil novinskih članaka koje svojim čitateljima servira dio srbijanskih medija, no ovaj put nećemo ih prešutjeti. Ne zato što odišu očekivanom zavišću, kompleksom veće vrijednosti i šovinizmom, nego zbog toga što je riječ o još jednoj političkoj provokaciji. Poruka je jednostavna: da nije bilo Srbina (Srba), ne biste uspjeli. Takva prepotentnost, svojstvena onima koji imaju lažnu sliku o svojoj veličini, dolazila je do izražaja i u povijesti: da nije bilo Amerikanaca, ne biste pobijedili u Oluji i ratu; da nije bilo Srba, ne biste iz Drugog svjetskog rata izišli na strani pobjednika; hrvatski jezik zapravo je srpski itd.

Takve stavove znanost je odavno svrstala u besmislice, ali druga dimenzija poruke spomenutih naslova i članaka uopće nije bezazlena, jer cilja na vrijednosti hrvatskoga društva. Nekim srbijanskim novinarima smeta to što je današnja Hrvatska osvijestila da su nacionalne manjine bogatstvo (pustimo stavove političkih marginalaca) i da je njihovo domoljublje neupitno, pa bi hrvatsko društvo htjeli prikazati drukčijim.

Opterećeni povijesnim hrvatsko-srpskim odnosima, oni bi najradije izvještavali o tome da se u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji broje krvna zrnca, da je zajedništvo naših nogometaša lažno i da se dijele po nacionalnosti. Bojimo se da to neće dočekati. Njihova je provokacija promašena, jer u našoj reprezentaciji ne igraju Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri, koji nose švicarski dres, a pogotke slave kao da nastupaju za Kosovo. Naši su nogometaši Hrvatska, bez obzira na to jesu li rođeni kao Hrvati, Srbi, Bošnjaci, ili sutra Sirijci.

Danijel Subašić
1/19

Komentara 26

SX
sudbina x
13:23 03.07.2018.

Subašić već godinama brani za Hrvatsku i nitko dosad nije postavljao pitanje njegove nacionalnosti...sad su srbi u srbiji pokrenuli to pitanje a novinari petokolonaši u Hrvatskoj sad to razvlače...

IV
IvanMNECRO
14:08 03.07.2018.

Koliko ljudi ima bez životnoga cilja, pa samo huškaju... Glupost izgleda nema granice... Kakve veze imaju vjera i nacija? Zar Hrvat ne može biti pravoslavac ili musliman? Živit stoljećima u Hrvatskoj i tjerat ih da se izješnjavaju drukčije radi svoje vjere!? Koji apsurd... Živjeli svi Hrvati ma koje god vjere bili.

SX
sudbina x
13:33 03.07.2018.

Ivkoviću ako je išta provokacija onda je to ovaj tvoj članak...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije