Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
steroidi izjedaju

Nekada su se testirali samo borci s main carda, a danas svi

Mirko Filipović (1)
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
05.04.2013.
u 18:00

Predsjednik najveće svjetske borilačke organizacije UFC-a Dana White najavio je obračun s dopingom

Teškaš Lavar Johnson, nakon 157. UFC-ovog turnira održanog u Anaheimu (Kalifornija) koncem veljače, pao je na dopinškom testu zbog povišene razine testosterona, koja često ukazuje na korištenje steroida. Zaradio je suspenziju na devet mjeseci, ali i trenutačni otkaz iz UFC-a donosi Max!. Predsjednik najveće svjetske borilačke organizacije Dana White pokazao je da za korištenje zabranjenih supstancija u UFC-u nema milosti.

Ima i pravo s obzirom na to da su niska razina testosterona, kao i potreba za terapijom njime, česta pojava među fizički moćnim borcima. Obračun s dopingom White je najavljivao već nekoliko puta.

- Postoje momci koji u oktagon ulaze 100% prirodni, s talentom i prirodnom sposobnošću, protiv nekoga tko je na testosteronskoj terapiji, u biti s nekim tko je na steroidima. Ja sam apsolutno protiv testosteronske terapije i zajedno ću se s Sportskom komisijom boriti protiv toga. Ne želim imati ništa s time - bio je odlučan White.

Sankcije ovise o imenu

No, šef UFC-a nije uvijek bio tako odlučan u borbi protiv dopinga. Sankcije često ovise o tome koji borac padne na testu. Ako je u pitanju netko poput Lavara Johnsona, koji je dvaput uzastopno poražen, lako ga se riješiti. Ali kad na testu padne “kapitalac” poput Alistaira Overeema, onda je to druga priča. U UFC-u je na račun testosteronske terapije dopuštena nenormalna razina testosterona 6:1. Ali borcima očito ni to nije dosta.

UFC-ova zvijezda Overeem nakon novinske konferencije posvećene UFC 146 spektaklu imao je zapanjujući omjer 14:1! Izgovor je pokušao osmisliti njegov liječnik rekavši da je u koktel lijekova stavio testosteron bez Overeemova znanja. Na račun toga Overeem je umjesto na godinu dana zaradio suspenziju na devet mjeseci, nije dobio dozvolu za meč za naslov prvaka protiv Junior Dos Santosa, no nije dobio ni otkaz u UFC-u. Iako je još prije izbjegavao testiranje i izigravao Sportsku komisiju Nevade. Teško je čelnicima UFC-a pokazati izlazna vrata nekome od koga očekuješ da će u UFC donijeti desetke milijuna dolara. Takvi borci dobiju javnu kritiku i na tome sve stane.

- Više sam nego ljutit. Ne znam što da kažem. Pa moraš biti stvarno glup da to napraviš. Najgore je što je sjedio nasuprot nas i lagao nam u oči. Svatko tko danas koristi nedopuštena sredstva stvarno je idiot. Nemam riječi. Stvarno, j.... lutka bez mozga – bjesnio je White.

Overeem je već u idućem meču s Brazilcem Antoniom “Bigfoot” Silvom teško nokautiran. Nakon borbe utvrđeno je da je Nizozemac imao izrazito nisku razinu testosterona, koju mnogi smatraju razlogom za manjak agresivnosti borca, a mnogi su mu prognozirali brzo osvajanje titule. Overeemov uspjeh (drži pojaseve prvaka Strikeforcea, Dreama te pobjednika K-1 Grand Prixa), mnogi pripisuju upravo dopingu. U navedenim organizacijama, među koje možemo uvrstiti i PRIDE, dopinški testovi se uglavnom nisu ni provodili na pravi način ili ih nije bilo, pa je teško govoriti tko je tada bio dopingiran.

Jedan od najboljih hrvatskih MMA boraca Igor Pokrajac (uz Stipu Miočića jedini preostali u UFC- u), upravo se priprema za svoj 10. meč na UFC-u 161 protiv Ryana Jimma, a još pamti poraz na posljednjoj borbi koja je proglašena “bez ishoda”, jer je protivnik Joey Beltran nakon meča pao na dopinškom testu.

- Normalno da sam razočaran jer je Beltran u meču protiv mene bio dopingiran. Odmah nakon dvoboja sam svom timu rekao da je nemoguće da je bio toliko snažan i izdržljiv u klinču. Hrvam se s puno jačim ljudima i mogu ih skinuti sa sebe, a Beltrana nisam mogao. Bio sam fizički vrhunski spreman i svom timu sam iznio mišljenje da je Beltran na dopingu. Nisam htio ništa javno govoriti jer bi zvučalo kao izlika. Sada se pokazalo da sam bio u pravu - izjavio je tada Pokrajac za Fight Site.

Ali bez obzira na popuštanja UFC-ovih čelnika borcima poput Overeema, Pokrajac, s trenutačnim MMA omjerom 25-9-0, misli da je UFC ozbiljno u borbo protiv dopinga.

- Ne znam za pojedine slučajeve poput Overeemova, ali sigurno je da je UFC ozbiljnije krenuo u borbu protiv dopinga. Vidite kako je završio slučaj s Beltranom. Nekada su se testirali borci samo s main carda (sudionici glavnog dijela priredbi), a danas se testiraju svi borci. Nema iznimki – zaključio je Pokrajac.

I najtrofejniji hrvatski MMA borac Mirko Filipović nedavno je opet optužen za korištenje steroida. Prije meča na K1 Grand Prixu u Zagrebu u medijima ga je napao njegov protivnik Jarell “Big Baby” Miller, kojeg je Mirko jednoglasnom sudačkom odlukom svladao u svom prvom meču u zagrebačkoj Areni.

- Vidjeli ste u UFC-u kako to izgleda kad se borci moraju očistiti od sranja. Ne može mi nitko reći da mnogi od njih nisu uzimali steroide. I Cro Cop je među njima!- izjavio je Miller.

Mirko je još jednom odbacio optužbe.

- Što se tiče teme o dopingu, a ta se najviše provlačila po komentarima, nikad to nisam uzimao niti to ima ikakve veze s mojim uspjehom ili bolje reći neuspjehom u UFC-u. U Prideu sam bio u najboljim godinama i ponosan sam na sve što sam tu napravio. I kada pogledam cijelu karijeru, prezadovoljan sam, napravio sam puno, moglo je teoretski i bolje, ali i puno gore i stvarno ne žalim ni za čim – iskren je bio Filipović.

Na testosteronskoj “terapiji”

Iako UFC provodi “stroge“ testove, dopušta testosteronsku terapiju koju koristi dosta poznatih boraca. Primjer je i veliki UFC-ov “lajavac” Chael Sonnen, koji tvrdi da bi umro da ne uzima testosteron, a kako to često biva, liječnici su tu priču poduprli dokumentacijom. Član UFC-ove dvorane slavnih Tito Ortiz nije sklon tim pričama. Još za vrijeme borilačkih dana bio je protiv testosteronskih terapija.

- To je nešto što smo htjeli spriječiti da se dogodi i odjednom je legalno. Dopuštena razina (testosterona) šest je puta veća od prosječne? Od prvog dana od kada se natječem, a natječem se 15 godina, uvijek sam bio u prosjeku. Zašto borci odjednom mogu imati šest puta višu razinu od prosjeka - zapitao se Ortiz.

I dok Dana White sve češće istupa s izjavama o borbi protiv zabranjenih supstancija, pitanje je misli li se ozbiljno obračunati s tim problemom. Američki mediji upitali su WADA-u (Dobrovoljna antidopinška agencija) je li UFC ikada tražio pomoć u provođenju nasumičnih testova koji bi možda razotkrili neke od najvećih zvijezda MMA-a.

- Poslali smo prijedlog UFC-u koji je bio adresiran na Danu Whitea i braću Fertitta u kojem se nudi pomoć pri organiziranju programa nasumičnog testiranja na doping u urinu i krvi. Naglasili smo da bi se radilo o besplatnoj pomoći u razdoblju od minimalno godinu dana, a uključivao bi i edukaciju njihovih ljudi. Također smo spomenuli da naši testovi više ne uključuju THC (aktivni sastojak biljke cannabis), no da ga opet možemo uključiti u testiranje, ako je to potrebno - kazala je dr. Margaret Goodman, jedna od čelnih ljudi WADA-e. Još nisu dobili odgovor.

Igor Pokrajac misli da je moguće da se agencije poput WADA-e na taj način žele reklamirati.

- Kad god UFC održava priredbu, u bilo kojoj zemlji, uvijek angažiraju nepristrane stranke da obave dopinške testove. Mislim da se UFC počeo ozbiljnije baviti problemom dopinga – uvjeren je Pokrajac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije