Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Amal Azmi Jadou

Neka Trump Izraelu daruje neki američki grad, ne naš Jeruzalem

A. A. Jadou: Mi Palestinci nikada nećemo odustati od borbe za Jeruzalem
Sanjin Strukic/PIXSELL
15.05.2018.
u 11:52

Amerika se otvoreno svrstala na stranu Izraela i postala mu partner u zločinima nad palestinskim narodom, kaže A. A. Jadou.

O odluci Donalda Trumpa da američko veleposlanstvo preseli u Jeruzalem, o mogućim posljedicama te općoj situaciji na području Palestinske samouprave, razgovarali smo s pomoćnicom ministra vanjskih poslova Palestine dr. Amalom Azmi Jadouom koja je bila u posjetu Hrvatskoj, gdje je lobirala da Hrvatska ne slijedi Trumpovu odluku.

Posjetili ste Srbiju, BiH i na kraju Hrvatsku. Koja je svrha vašeg posjeta?

Palestina želi pojačati političke i diplomatske odnose s tim prijateljskim zemljama koje su oduvijek bile na strani pravde i palestinskog naroda. Htjeli smo vidjeti stav tih zemalja glede odluke američkog predsjednika o priznavanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela i najava preseljenja veleposlanstva SAD-a iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Veselim se tome što su Srbija, BiH i Hrvatska odlučne u tome da neće priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela i zalagat će se za miran proces koji bi riješio palestinsko pitanje. Nama je važno što smo od hrvatske strane, koja je članica EU, čuli da neće ništa poduzeti mimo odluke EU, a EU trenutačno ima jasan stav – neće priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

A. A. Jadou: Mi Palestinci nikada nećemo odustati od borbe za Jeruzalem
1/7

Dogovorili smo se o skorom otvaranju predstavništva Palestine u Hrvatskoj s obzirom na to da je Hrvatska jedina zemlja od bivših jugoslavenskih republika u kojoj još nemamo veleposlanstvo. Također, tražili smo od Hrvatske da i ona otvori veleposlanstvo na području Palestinske samouprave.

Zašto Hrvatska nema predstavništvo na području Palestinske samouprave?

Hrvatska tvrdi da nema predstavništvo isključivo zbog financijskih teškoća, a s druge strane, uz veleposlanstvo u Izraelu Hrvatska ima još pet počasnih konzulata u toj zemlji. To daje naslutiti da nije problem u financijama. S domaćinima sam bila otvorena i to im rekla.

Na sastanku su bili Vice Skračić, pomoćnik ministrice za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, kao i savjetnici ministrice Ivana Noršić, Narcisa Bećirević i Enisa Karamarko. Jasno sam im dala do znanja da pod svaku cijenu želimo da Hrvatska otvori veleposlanstvo i na području Palestinske samouprave.

Jeste li pitali hrvatsku stranu zašto je bila suzdržana pri glasovanju o rezoluciji UN-a kojom se poziva SAD da povuče odluku o priznanju Jeruzalema?

Naravno da sam ih pitala. I ne samo to, pitala sam i zašto su bili suzdržani pri glasovanju o osudi gradnje izraelskih naselja na području Palestinske samouprave! Otvoreno sam i jasno rekla – članica ste EU, a EU osuđuje gradnju izraelskih naselja. Zašto ste onda vi suzdržani? Nisu mi dali konkretan odgovor. Bez obzira na sve, mi poštujemo odluku svake države, pa tako i Hrvatske.

Strahujete li od još veće eskalacije sukoba između Palestinaca i Izraelaca nakon otvaranja veleposlanstva u Jeruzalemu?

Sve su opcije otvorene i sve je moguće. Ne bih isključila mogućnost da se sukobi prošire i izvan granica Palestine. To što je Trump napravio priznavajući Jeruzalem kao glavni grad Izraela je presedan. Nitko prije njega nije imao hrabrosti to učiniti jer su bili svjesni posljedica. Nama je jasno da je američka administracija oduvijek na strani Izraelaca, da ih podržava i politički i financijski, čak ih i naoružava.

Trumpova odluka dovela je do toga da smo mi izgubili povjerenje u SAD koji je bio posrednik u mirovnom procesu. Nakon takve odluke, SAD više ne može biti posrednik jer su stao na stranu Izraela i postao njegov partner u zločinima koje čini nad palestinskim narodom. Ne znam zna li Trump da je Jeruzalem crvena crta za Palestince i za nas to znači život ili smrt. Trumpova je odluka uvredljiva za milijarde muslimana i kršćana u svijetu. Ne znam što je bilo Trumpov cilj, ali ono što je napravio dosta je zakompliciralo situaciju i pitanje je kada će opet biti pokrenut mirovni proces.

Zbog čega je Trump donio takvu odluku o priznanju Jeruzalema, s obzirom na to da je morao biti svjestan posljedica?

Paradoksalno je što Trump kaže da je to bila hrabra odluka. Nije to bila nikakva hrabrost. Mi Palestinci tu odluku smatramo agresorskom i neprijateljskom. Odluka je jednostrana i nepravedna. To nije uvredljivo samo za Palestince, muslimane i kršćane, nego i za same Amerikance. Tko je Donald Trump da Izraelcima poklanja palestinski grad, svetinju za sve religije? On se ponaša kao nasilnik.

Jeruzalem će biti i ostati palestinski grad i bez obzira na to koliko će dugo trajati borbe, mi nećemo odustati. Ta je odluka toliko bezobrazna. Ako želite nekome nešto pokloniti, poklonite mu svoje, a ne tuđe. Zašto Trump nije poklonio Izraelcima neki grad u SAD-u? Neka s njim rade što god hoće – hoće li napraviti golfište, vojnu bazu ili streljanu za Palestince... Ovo je opasan presedan i reakcije i posljedice tek dolaze. Ta je odluka protivna svim međunarodnim pravilima i poveljama UN-a.


Komentara 40

Avatar Prosenjak
Prosenjak
12:16 15.05.2018.

Koliko je meni poznato, Jeruzalem je postojao puno prije nego što je muhameda u pustinji opalilo sunce u glavu pa je umislio da je vidio Boga, pa je malo iskrivio krščanstvo, pa malo iskrivio židovstvo i od iskrivljenog židovstva i krščanstva smikso novu religiju zvanu Islam. Ali to je bilo u 7. stoljeću poslije Krista. A Jeruzalem je postojao puno puno prije toga...

MA
Magistrica
12:12 15.05.2018.

Nekada je 25% Palestinaca bilo kršćana? Neka se gospodja zapita sta se dogodilo...

Avatar intimus 500
intimus 500
12:08 15.05.2018.

problem svih ratova na tom području je islam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije