Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.07.2018. u 08:40

Njegov bosonogi sprint bio je povratak smislu da tratina između tribina služi igri. I ničemu više

Samo zbog bosonogog sprinta malog Davida Vide na travnjaku moskovskog stadiona vrijedilo je ući u finale. Za mene je ova dječja razigranost bila i stvarno veliko finale Svjetskog prvenstva, povratak smislu da tratina između tribina i treba služiti igri. I ničemu više. David je svoje Svjetsko prvenstvo već osvojio osvojivši svijet dječjim osmijehom i sitnim stopalima kojima nijedna obrana, nijedan emocionalni catenaccio ne može odoljeti.

Sve one patetične fraze, tendenciozno borbeni naslovi i nacionalna pastorala koja se razlijeva sa stranica, ekrana i sa slika, udruženi pothvat koji od običnog homo ludensa želi napraviti mitskog junaka i glavnog lika sudbonosne epopeje, plavokosi dječak sveo je na korak preko travnjaka i preko zastave; nevino, neopterećeno, razigrano i veselo. Ono što će uslijediti sutra, u službenom finalu, zato mi je tek matematički, statistički zaključak jer dileme više nemam; neka mali David podigne pehar svjetskog prvaka.

Zato što nas je sve vratio u neke naše igre iz djetinjstva, u vrijeme kad smo sa svojim tatama stajali, doduše ne na terenu i ne pred finalom Svjetskog prvenstva, nego na tribinama, ali i tada ushićeni od povlastice da smo na igralištu i da rezultat može biti isključivo posljedica igre. Kada smo čvrsto vjerovali da najbolji moraju pobijediti i da nas fair play čeka i u životu. Tehnološki je hendikep mojih sjećanja u tome da ne postoji trajni zapis utakmica koje sam odgledao sa svojim starim, osim onih najintimnijih, na mojem “hard disku” najvrednijih uspomena, pa si ih od vremena do vremena “odvrtim” i budem ponovno nekako... sretan. Davida Vidu snimio je cijeli svijet najviše zato što je to bio neodoljiv prizor, a možda i zato da samog sebe podsjeti što bi nogomet opet mogao biti. Proći će godine, zaokružit će se odrastanje, životi će donijeti otrežnjenja, i David će možda jurišati u kopačkama poput oca Domagoja, no ostat će snimka plavokosog dječaka kako bosonog osvaja teren posve uvjeren da u toj utakmici on ne može izgubiti.

Komentara 2

NI
nirovad
12:56 14.07.2018.

lijep i dirljiv članak. A mali Vida nam je svima uljepšao prvenstvo.

DU
Deleted user
19:33 14.07.2018.

Šta je gerovac? Teško se pomiriti sa " nacionalnom pastoralom" pa koristiš dijete za svoj antihrvatski izričaj. Sramotno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije