Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.12.2015. u 08:54

Valja se požuriti i formirati novu vlast jer sve već počinje zaudarati na ustavnu krizu

Nakon neuspjelog pokušaja konstituiranja 8. saziva Sabora, od triju glavnih političkih figura na sceni je ostao samo jedan legitimno izabrani "šef" – predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Zoran Milanović nalazi se u zrakopraznom prostoru i nije ništa više doli tehnički premijer, a Josip Leko nije više ni tehnički predsjednik Sabora.

Situacija pomalo postaje opasna jer je zbog nedorečenosti naših ustavno-zakonskih rješenja ovakva situacija plodno tlo za podmetanja i lov u mutnom. Opasno je, jer tehnički premijer i dalje ne podnosi Kolindu Grabar-Kitarović, a neposredno prije sjednice u Saboru za medije je kazao da u ovom trenutku "predsjednik države nema nikakve ovlasti". Ustvrdio je i da predsjednica nema osnove za raspisivanje novih izbora ni imenovanje tehničke vlade ako se Sabor ne konstituira. Njegov pravni trbuhozborac Peđa Grbin istodobno je preko medija upozorio predsjednicu da bi bilo neustavno da raspiše nove izbore a da ne ponudi Milanoviću mandat. Dakle, bez obzira na to skupio on ili ne 76 glasova potpore. I dok SDP-ovci, dakle, uopće ne vide nekakvu ulogu K. Grabar-Kitarović u "pripetavanju" oko formiranja vlade, ozbiljni pravni stručnjaci kažu pak kako je sada sve u ovlasti baš predsjednice RH – od dva-tri kruga konzultiranja, raspisivanja novih izbora do sazivanja nastavka konstituirajuće sjednice Sabora. Sva ova različita mišljenja i najava općeg "neposluha" SDP-a spram predsjednice zabrinjavaju i pojačavaju dojam da se ipak valja požuriti s formiranjem nove vlasti jer u protivnom već počinje zaudarati na ustavnu krizu.

Nažalost, ovdje se ispriječio već prilično devalvirani Most i njegov već prilično izgubljeni lider Božo Petrov. Koji je za ponedjeljak izdao ultimatum Milanoviću i Karamarku i traži da mu dođu na zajednički sastanak u podne. Petrov je pomalo izgubljen jer u ponedjeljak konzultacije saziva predsjednica, što se zna već danima. Most, SDP i HDZ očekuju na Pantovčaku od dva poslijepodne nadalje. Nema veze, samo neka Petrov za početak nauči lekciju i iz real-politike.

>> SDP prihvatio sastanak u ponedjeljak, Most s HDZ-om sutra u Dalmaciji na usuglašavanju

>> 'Petrov i krug oko njega ide po mišljenje van Mosta. Ne odlučuje se u Mostu'

Komentara 4

FA
fakin2012
10:21 04.12.2015.

real-politika je romski kralj bandić, romi cijelu večer na rtl-u, halid bešlić u Lisinskom ... to je real-politika :-)

ZL
Zlovato
20:43 04.12.2015.

Brisselac Zoka nije Premijer jer nedostaje jedna riječ

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
10:06 05.12.2015.

Autorovi tekstovi su, ne samo degutantno navijanje za HDZ, već i uvreda zdravog razuma. Bože, ako te ima, spasi Lijepu našu od vjeroljubnih veledomoljuba kao što je autor, dok od neprijatelja se ova može obraniti i sama. Zahvaljujući našim osloboditeljima i spasiteljima koji imaju pomodrijela prsa od silnog busanja, Lijepa naša je propala kao Grčka, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije