Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Ne štedjeti u borbi protiv bandi koje podvaljuju 'fejk' hranu

Naš slučaj s maslinovim uljima samo je još jedan dokaz koliko je kontrola kvalitete hrane bitna. I da mora biti sustavna
24. veljače 2021. u 08:30 1 komentara 1089 prikaza
Split: Donacija maslinovog ulja s Braca splitskoj bolnici
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Znate li prepoznati razliku između ekstradjevičanskog i djevičanskog maslinova ulja? Ne mislimo na cijenu, nego na organoleptička svojstva.

Ilustracija u zatvorenom objektu Policija na Valentinovo zatekla proslavu vjenčanja: Mladenci i ugostitelj sumnjiče se za kazneno djelo

Stručnjaci istreniranih okusnih pupoljaka, vjerujemo, lako će ih odvojiti, no što s laicima koji vjeruju onome što piše na boci? Njima ostaje nada da “institucije odrađuju svoj posao” i brinu se o tome da je građanin dobio ono što je platio, a ne mačka u vreći. Čak i u državi u kojoj lažnjaci svake fele dobro prolaze alarmantna je vijest da je od 25 maslinovih ulja koja su inspektori pregledali prošle godine čak 14 palo na testu. Državni inspektorat otkrio je da su se kao ekstradjevičanska prodavala djevičanska ulja.

Nisu to bile zdravstveno neispravne namirnice. Ne, nećete od njih dobiti neželjene fizičke nuspojave. Mnogi neće nikad ni doznati da su se iz trgovine kući vratili s preplaćenim uljem slabije kvalitete. Može zazvučati kao utjeha, ali od sedam ulja porijeklom iz Hrvatske samo dva nisu zadovoljila uvjete, a ostalih 12 stiglo nam je iz Italije, Grčke i Španjolske.

Voli skupa vozila Najpoznatijem reperu u regiji policija je oduzela luksuzni Porsche

U Europskoj uniji, koja se voli dičiti složenim sustavom svakojakih kontrola, prije dvije godina uhićeno je dvadesetak pripadnika bande koja je tržište u Italiji i Njemačkoj opskrbljivala maslinovim uljem koje su miješali s klorofilom, sojinim uljem i čime već ne i prodavali ga kao ekstradjevičansko.

Priznali su da su početnu sirovinu kupovali za nešto više od eura po litri, a nakon dodatne prerade prodavali ga za 15 eura. Kakav ekstraprofit s ekstradjevičanskim uljem! Srećom, zahvaljujući suradnji dviju država, oni koji nit’ su maslinu obrali nit’ su je drobili završili su u zatvoru.

Ovaj naš slučaj s ekstradjevičanskim uljima koja to nisu samo je još jedan dokaz koliko je kontrola kvalitete hrane bitna. I da mora biti sustavna. I da se na tome ne smije štedjeti. Interpol i Europol godinama provode operaciju Opson (grčka riječ za hranu), koja je lani bila usmjerena na prijevare u vrijeme pandemije. E, tu je tek bilo posla!

PALI NA GRANICI Pokušali prijeći granicu s kokainom, rakijom i duhanom

Europol je izvijestio o razbijanju 19 organiziranih kriminalnih skupina uključenih u prijevare s “fejk” hranom, a uhićeno je više od 400 osoba. Samo u EU zaplijenjeno je 1,2 milijuna litara patvorenog vina i drugog alkohola, a visoko na popisu lažnjaka bilo je i – maslinovo ulje.

SLUČAJ DJEVOJČICE IZ NOVE GRADIŠKE
Janjić se oglasila o kaznenoj prijavi: Ispričavam se svima, ne razumijem se u rad Centra za socijalnu skrb
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • vedranozretic:

    Isto to se može dogoditi i kad kupujete "pravo" bračko ili šoltansko ulje.