Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.04.2019. u 15:19

Nije li zapravo nastavnik povijesti u Smokvici unio svoj politički stav u školu.

Politici nije mjesto u školama! Ali je li i naslikani portret prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana na školskom zidu politički izričaj?

Sam autor zidne slike u osnovnoj školi u Smokvici, nastavnik likovnog odgoja, ističe kontekst, a taj je da je različitim povijesnim ličnostima ilustrirao pojedine školske predmete na zidovima hodnika, pa kao što je sa Shakespeareom povezao “engleski jezik”, s Beethovenom “glazbeni”, tako je i “povijest” ilustrirao jednom od najvažnijih hrvatskih povijesnih ličnosti, prvim predsjednikom države.

To da je naslikao državnika, a ne političara, očito je i po tomu što Tuđman na zidnoj slici nosi predsjedničku lentu i k tomu autor obrazlaže da je kao predložak koristio prikaz dr. Tuđmana u udžbeniku povijesti. Ime dr. Franje Tuđmana pa onda njegov portret i bistu imaju škole u Brelima, Belom Manastiru, Kninu, Ličkom Osiku, Korenici, Šarengradu... deseci trgova, ulica, šetnica, obala, spomenici i biste s njegovim likom u mnogim su mjestima diljem zemlje, kao ličnost od izuzetne važnosti za nacionalnu povijest priznaju ga i njegovi politički oponenti...

Galerija - Tuđmanovi spomenici diljem Hrvatske

Lik Tuđmana na zidu škole u Smokvici
1/33

Bez obzira na to što nastavnik povijesti i geografije u Smokvici obrazlaže da povjesničari još nisu rekli svoj konačan sud o Tuđmanovim političkim idejama “koje su bile poprilično sporne”, sasvim sigurno je da ni sud povjesničara nikad neće biti jedinstven, a i teško će promijeniti činjenicu, sve očitiju s protekom vremena, da Tuđman ima sve veći broj štovatelja i posebno mjesto u našoj povijesti, bez obzira na naša politička opredjeljenja. Pravo je pitanje nije li zapravo nastavnik povijesti unio svoje osobne političke stavove i animozitete prema kolegi u školu i treba li dopustiti takvu ideološku manipulaciju, to više što djecu treba učiti o povijesti nacije, a ne o politici.

Komentara 15

DU
Deleted user
22:46 04.04.2019.

Stoljecima smo cekali i konacno dobili svoju drzavu.Taj koji ju je stvorio ostati ce kao povijesna licnost.Nasi djedovi i pradjedovi su o tome samo mastali a da znaju sta je danas sigurno bi se veselili.Nakon 28 god.postojanja nesto smo ipak stvorili i nemamo tudjinca da vlada nad nama.Da danasnja Hrvatska nije idealna da je bilo puno gresaka u njenom nastajanu to je istina.Ali budimo odmjereni i sjetimo se onih koji su dali svoj zivot za ovo sto mi danas uzivamo.Podjimo od sebe i ucinimo nasu domovinu boljom.

DI
Diesel
16:33 04.04.2019.

Lazno domoljublje djeli narod i unistava Hrvatsku.

BE
bespilotni
23:31 04.04.2019.

Potpora prvom hrvatskom predsjedniku i njegovom učešću u suzbijanju fašizma od 1945 pa na dalje. Kao časnik jugoslavenske vojske je dao veliki doprinos u njenom jačanju, a kasnije u stvaranju samostalne R.Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije