Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Ne, ovako Vukovarci stvarno nemaju budućnost

S ovom raspravom, koja se mogla gledati povremeno i u direktnim prijenosima na televiziji, problem ne samo da nije prigušen nego se i dodatno rasplamsao
19. listopada 2019. u 14:24 26 komentara 3124 prikaza
Vijeće - Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/7

Jadno. Bijedno. Katastrofa. Dno dna. Ovo su sami neki od epiteta koji opisuju jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća Vukovara na kojoj je bilo riječi o (ne)proširenju prava pripadnika srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara. Ne ulazeći u donošenje zaključka i je li on zakonski ili ne, pravedan ili nije, činjenica je kako se u više od dva sata rasprave nije mogao čuti ni jedan konkretan prijedlog kako bi se riješio ovaj gorući problem Vukovara.

Vijeće - Vukovar Rasprava završila incidentom Penava poručio: Ovo je čin agresije, vaši su uzori četničke šubare

S ovom raspravom, koja se mogla gledati povremeno i u direktnim prijenosima na televiziji, ovaj problem ne samo da nije prigušen nego se i dodatno rasplamsao. Nažalost, na sjednicu su i jedni i drugi, čast izuzecima, došli pripremljeni i odmah zauzeli borbene crte s ciljem da ne odstupe ni milimetra. I nisu.

Stoga se ni nisu štedjeli epiteti, dobacivanja, uvrede i sve drugo što je instituciju, poput Gradskog vijeća pretvorilo u običnu uličnu raspravu. Nedostajalo im je samo nekakvo oružje pa da ugođaj bude potpun. Uobičajene poštapalice poput poštovani, kolega više ne stanuju u Gradskom vijeću Vukovara i to prije svega zaslugom svih onih koji su sudjelovali u jučerašnjem cirkusu. Sve ono rečeno moglo se reći i na puno drukčiji i kulturniji način, i to bez ikakvog podizanja tenzija, teških riječi, prijetnji, uvreda...

Vijeće - Vukovar buran dan Penava: Odluka Ustavnog suda je poštovana, Milošević: Želimo da ćirilica bude uobičajena

Pri tome, što je najtužnije, svi oni za „rad“ primaju i određene mjesečne naknade koje im uredno sjedaju na račun. Tu nikome od njih ne smeta je li dio tih naknada dobiven od Hrvata ili Srba. Bitno je da je kuna. Žalosno je što svi ti zagovornici pravde, koja je uvijek nekako na njihovoj strani, ne razmišljaju o posljedicama svojih riječi. Ne razmišljaju o slici Vukovara kakvu stvaraju svojim istupima na sjednicama i što od grada stvaraju „grad slučaj“.

Ne razmišljaju ni kako na sve to gledaju i sami građani Vukovara koji poslije svega mogu samo polako početi pakirati stvari i kofere i krenuti negdje dalje jer Vukovar i Vukovarci na ovaj način jednostavno nemaju budućnost. Neće je niti imati dok odluke donose osobe koje nisu dorasle vremenu i izazovima.

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • tarana:

  Primitivna politička "elita" na vlasti osim primitivizma i gluposti može nekome osigurati nešto drugo?

 • gmižić:

  Agenda neprestanog loženja vatre i proizvođenja vanrednog stanja , straha i nesigurnosti ide u korist vladajućoj kliki koja ugodno živi od toga živi. Vlastitu nesposobnost da pokrenu i osiguraju normalan život u Vukovaru nadoknađuju političkim programom mržnje prema Srbima. Eto ... prikaži još!Eto oživotne sinekure za Penavu.

 • Avatar komunikolog
  komunikolog:

  Dobiju novce? Dobiješ li ti novce za ovakve pamfletiće?