Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.01.2016. u 23:30

Kad bi nova vlada prvo otklonila ono “najbolje” sa svojih stranica i ukinula “papirologiju”, već bi učinila mnogo.

Prvog siječnja 2016. stupile su na snagu u Hrvatskoj nove izmjene Zakona o računovodstvu u kojima se objašnjava knjigovodstvene procedure itd., a unesene su i na temelju pravnih akata EU. No iz onoga što se može razaznati stvari se kompliciraju.

Istodobno se na stranicama Ministarstva uprave hvali dosadašnja vlada zbog dobivanja nagrade za unapređenje javnih usluga prema građanima. “Na globalnom summitu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, održanom 28. listopada 2015. u Ciudad de Mexicu na temu ‘Otvorena vlast za unapređenje javnih usluga’, projekt hrvatske Vlade e-Građani osvojio je prvo mjesto u Europi“, piše na stranici Ministarstva te se dodaje kako su o dobitniku nagrade odlučivala 23 stručnjaka iz 19 zemalja.

Na nekoliko mjesta ponavlja se kako je Hrvatska najbolja u Europi u projektu e-Građani, “koji građanima omogućava modernu, pojednostavljenu i ubrzanu komunikaciju s javnom upravom te unapređuje transparentnost javnog sektora u pružanju javnih usluga”. Onda idemo na web-stranicu Hitro.hr, što je „servis Vlade HR za ubrzanu komunikaciju građana i poslovnih subjekata s državnom upravom“, kako se objašnjava. Pogledajmo što, na primjer, treba učiniti za otvaranje obrta. Kaže se kako su potrebna tri koraka: “odabir vrste obrta, prikupljanje dokumentacije te predaja dokumentacije i uplata pristojbi”. Za slobodni obrt kao uvjet se “traži ispit o stručnoj osposobljenosti ili majstorski ispit”, a “sve potrebne uplate možete izvršiti u Fininim poslovnicama”.

“Fizička osoba koja ispunjava uvjete za obavljanje obrta... upiše se u obrtni registar. Rješenje o upisu obrta u obrtni registar i obrtnicu preuzet ćete na šalteru servisa Hitro.hr, po primitku obrtnice potrebno je izraditi pečat i otvoriti račun”... da ne nabrajam dalje što sve treba. U Italiji, na primjer, samostalnu djelatnost otvara se u roku od pet minuta, ne plaća se ništa, dovoljno je imati osobnu iskaznicu i “codice fiscale”, što je talijanski OIB. Ne treba imati nikakav pečat, ne treba slati nikakve papire kao račune, oni se šalju samo e-mailom itd.

Kad bi nova vlada prvo otklonila ono “najbolje” sa svojih stranica i ukinula “papirologiju”, već bi učinila mnogo.     

>>Hrvatski zakoni - nakaradna verzija prava EU

>>Fina zaprimila 40 zahtjeva za osobni bankrot

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije