Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.10.2020. u 09:45

Političke elite moraju presjeći koruptivno-klijentelistički lanac jer u njemu stradaju najslabiji, a koriste se najbezočniji.

Premijer je ranjavanje policajca i pucnjeve na zgradu Vlade nazvao činom s elementima terorizma ističući da situacija zahtijeva da institucije i cijelo društvo ispitaju motive tog čina pritom prozivajući Penavu i Vidović Krišto zbog njezine izjave da Vladu neće spasiti od nezadovoljstva ni tenkovi oko Markova trga, već zaokret u politici.

Nije ni mjesto ni vrijeme da se podižu tenzije, no isto tako ne smije se prelaziti ni preko huškanja u javnosti i od radikala i s lijeve strane te samoprozvanih zagovornika tolerancije koji raspiruju ideološke sukobe, govore o fašizaciji društva bez znanstvenog utemeljenja. Na vlasti je danas Plenkovićeva Vlada, sutra će biti neka druga i nije problem samo u političkim elitama, nego u funkcioniranju javnih i državnih institucija.

A nepovjerenje građana u institucije u Hrvatskoj je među najnižima u EU. Sve dok sve institucije i zaposleni u njima ne rade na dobrobit svih građana ništa se neće promijeniti niti će se riješiti problem korupcije, govora mržnje, nasilja. Sve dok oni sa sigurnim poslom u institucijama prelaze preko nerada i nestručnosti kolega na štetu građana, sve dok i svi mi šutimo zbog svojih sitnih koristi, ništa se neće promijeniti. Naravno da krivnja i odgovornost političara i građana nije jednaka jer, kad naši građani odu u Dansku ili Njemačku, ne koriste se obrascima ponašanja kao ovdje.

Političke elite moraju presjeći koruptivno-klijentelistički lanac u institucijama jer u njemu stradaju najslabiji, a njime se koriste najbezočniji. Nije rješenje da mi dižemo ruku na ijednu od naših institucija jer ovo je naša država, nego da ne žmirimo na nered u njima.

Ako imamo siguran posao u javnoj službi, ako dobro živimo od turizma ili poduzetništva, nemojmo misliti da nije naš problem to što više od trećine građana teško spaja kraj s krajem, što si polovica građana ne može priuštiti tjedan odmora s obitelji. Ako smo u Zagrebu, Istri i Dalmaciji, i naš je problem što se u Slavoniji jedva preživljava jer nema uređenog društva gdje su velike nejednakosti i nepravde.

Danci ne dižu bunu protiv jednog od najvećih poreza na nekretnine u EU jer znaju zašto ga plaćaju i da država postoji da zaštiti građane. Nakon pucnja na zgradu Vlade premijer neće puno postići ako se bude bavio samo posljedicama, a ne uzrokom problema.

VIDEO: Davor Božinović o motivima napadača: 'Ova vlada nije kriva za radikalizaciju društva'

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
13:31 15.10.2020.

„Država je nastala radi čovjeka, a ne čovjek radi države… To znači da država treba biti naš sluga, a ne mi njeni robovi“. (Albert Einstein)

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
13:19 15.10.2020.

od tri komentara samo jedan vidljiv i to prokomunisticki. ubrzo od cetiri komentara samo jedan vidljiv i to prokomunisticki.

Avatar Observer
Observer
00:16 16.10.2020.

Institucije hrvatske drzave su oduzete hrvatskome narodu, nitko ne protestira zbog nepravde i samoubojstava razocaranih branitelja koji su stvorili hrvatsku drzavu, ali ta drzava je od lopova i dezertera Hrvatima oduzeta u miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije