Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Ne dižimo ruku na svoje institucije, ovo je naša država

Političke elite moraju presjeći koruptivno-klijentelistički lanac jer u njemu stradaju najslabiji, a koriste se najbezočniji.
15. listopada 2020. u 09:45 10 komentara 536 prikaza
Zagreb: Nakon pokušaja ubojstva policajca pristup Markovom trgu je ograničen
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Premijer je ranjavanje policajca i pucnjeve na zgradu Vlade nazvao činom s elementima terorizma ističući da situacija zahtijeva da institucije i cijelo društvo ispitaju motive tog čina pritom prozivajući Penavu i Vidović Krišto zbog njezine izjave da Vladu neće spasiti od nezadovoljstva ni tenkovi oko Markova trga, već zaokret u politici.

Zagreb: Domovinski pokret pokrenuo interplaciju o radu Vlade 'BOJE SE NARODA' Vidović Krišto: Vladu od nezadovoljstva naroda neće spasiti ni postavljanje tenkova oko Markova trga

Nije ni mjesto ni vrijeme da se podižu tenzije, no isto tako ne smije se prelaziti ni preko huškanja u javnosti i od radikala i s lijeve strane te samoprozvanih zagovornika tolerancije koji raspiruju ideološke sukobe, govore o fašizaciji društva bez znanstvenog utemeljenja. Na vlasti je danas Plenkovićeva Vlada, sutra će biti neka druga i nije problem samo u političkim elitama, nego u funkcioniranju javnih i državnih institucija.

A nepovjerenje građana u institucije u Hrvatskoj je među najnižima u EU. Sve dok sve institucije i zaposleni u njima ne rade na dobrobit svih građana ništa se neće promijeniti niti će se riješiti problem korupcije, govora mržnje, nasilja. Sve dok oni sa sigurnim poslom u institucijama prelaze preko nerada i nestručnosti kolega na štetu građana, sve dok i svi mi šutimo zbog svojih sitnih koristi, ništa se neće promijeniti. Naravno da krivnja i odgovornost političara i građana nije jednaka jer, kad naši građani odu u Dansku ili Njemačku, ne koriste se obrascima ponašanja kao ovdje.

Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier najavili kandidature IZJAVE U SVOM STILU Penava: Premijer docira i događaje okreće sebi u korist

Političke elite moraju presjeći koruptivno-klijentelistički lanac u institucijama jer u njemu stradaju najslabiji, a njime se koriste najbezočniji. Nije rješenje da mi dižemo ruku na ijednu od naših institucija jer ovo je naša država, nego da ne žmirimo na nered u njima.

Ako imamo siguran posao u javnoj službi, ako dobro živimo od turizma ili poduzetništva, nemojmo misliti da nije naš problem to što više od trećine građana teško spaja kraj s krajem, što si polovica građana ne može priuštiti tjedan odmora s obitelji. Ako smo u Zagrebu, Istri i Dalmaciji, i naš je problem što se u Slavoniji jedva preživljava jer nema uređenog društva gdje su velike nejednakosti i nepravde.

Miroslav Škoro odbacio prozivke za radikalizaciju Škoro: Plenković bi se trebao zamisliti nije li on taj koji drastično polarizira društvo

Danci ne dižu bunu protiv jednog od najvećih poreza na nekretnine u EU jer znaju zašto ga plaćaju i da država postoji da zaštiti građane. Nakon pucnja na zgradu Vlade premijer neće puno postići ako se bude bavio samo posljedicama, a ne uzrokom problema.

VIDEO: Davor Božinović o motivima napadača: 'Ova vlada nije kriva za radikalizaciju društva'

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
 • Avatar putnik833
  putnik833:

  „Država je nastala radi čovjeka, a ne čovjek radi države… To znači da država treba biti naš sluga, a ne mi njeni robovi“. (Albert Einstein)

 • Avatar Bljesak
  Bljesak:

  od tri komentara samo jedan vidljiv i to prokomunisticki. ubrzo od cetiri komentara samo jedan vidljiv i to prokomunisticki.

 • Avatar Observer
  Observer:

  Institucije hrvatske drzave su oduzete hrvatskome narodu, nitko ne protestira zbog nepravde i samoubojstava razocaranih branitelja koji su stvorili hrvatsku drzavu, ali ta drzava je od lopova i dezertera Hrvatima oduzeta u miru.