Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.12.2019. u 12:54

Trump priželjkuje raspad Europe, pa ne može shvatiti ni zašto bi SAD branio Europu

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg tvrdio je jučer da taj savez nije ni u kakvoj krizi te da Amerika i Europa surađuju bolje nego ikad. Mimoilaženja među članicama, po njegovim riječima, nisu nikakva novost. O tome svjedoči američka intervencija u Iraku 2003., kada su europske članice okrenule leđa Amerikancima, ali i još davnija Sueska kriza 1956., kada su pak Amerikanci okrenuli leđa Britancima i Francuzima.

Stoltenbergove fraze o “jedinstvu” i “agilnosti” NATO saveza, baš kao i floskule hrvatskih čelnika o NATO-u kao “kišobranu kolektivne sigurnosti”, možemo možda i razumjeti, premda u ovom trenutku nikakva frazeologija ne može prikriti ni ublažiti činjenicu da NATO trenutačno proživljava najveću krizu od svog osnutka. Ova je kriza drukčija od prošlih kriza, koje su povremeno izbijale zbog suprotstavljenih strateških interesa članica, ali njih je i dalje povezivala zajednička ideja transatlantskog prostora, odnosno onoga što podrazumijevamo pod Zapadom. Bio je to prostor slobode i demokracije (iako to nije smetalo savezu da u svojim redovima ima i vojne diktature), što je NATO trebao obraniti.

Sadašnja kriza NATO-a, međutim, dublja je i razornija, jer se pokazalo da aktualni američki predsjednik – a njegova riječ u NATO-u, unatoč formalnoj ravnopravnosti članica, ima najveću težinu – više ne dijeli ideju transatlantskog savezništva, a ni demokracije, koju su baštinili svi njegovi prethodnici od Drugog svjetskog rata. I ujedinjena Europa nastala je i razvijala se upravo u okviru te ideje. Aktualna kriza NATO-a zato nije kriza zbog neravnopravne podjele troškova, kako se to pokušava prikazati, jer je i u vrijeme Obame američka strana žestoko kritizirala europske članice zbog premalog izdvajanja za vojsku. Trumpa kod NATO-a smeta nešto drugo. On priželjkuje raspad Europe, pa ne može shvatiti ni zašto bi Amerikanci branili Europu. Zato nitko ozbiljan u Europi više ne vjeruje da bi američki predsjednik poštovao Članak 5., što je Trump i sam priznao. NATO je, dakle, itekako mrtav, ali Europa ima još veći problem: u ovom trenutku nema drugog izbora. 

>> Pogledajte i ovaj video: Ideja europske vojske

Ključne riječi

Komentara 2

PR
prajdali100
22:45 05.12.2019.

Samo su interesi vječni ! Gospon novinar, za tvoju informaciju NATO nije mrtav niti će biti.Znaš li zašto ? Zato što strah čuda čini.

IT
I-To
19:33 05.12.2019.

Žele ga oni koji imaju velike u Nato dugove kao FR.BRD.BELGIJA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije