Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

NATO je mrtav, ali Europa ima još veći problem

Trump priželjkuje raspad Europe, pa ne može shvatiti ni zašto bi SAD branio Europu
05. prosinca 2019. u 12:54 2 komentara 1533 prikaza
NATO summit u Londonu
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg tvrdio je jučer da taj savez nije ni u kakvoj krizi te da Amerika i Europa surađuju bolje nego ikad. Mimoilaženja među članicama, po njegovim riječima, nisu nikakva novost. O tome svjedoči američka intervencija u Iraku 2003., kada su europske članice okrenule leđa Amerikancima, ali i još davnija Sueska kriza 1956., kada su pak Amerikanci okrenuli leđa Britancima i Francuzima.

Neobičan gaf engleskih domaćina: Hrvatski grb izgleda kao da ga je crtalo dijete u vrtiću LONDON Kakav gaf organizatora NATO summita: Hrvatski grb izgleda kao da ga je crtalo dijete u vrtiću

Stoltenbergove fraze o “jedinstvu” i “agilnosti” NATO saveza, baš kao i floskule hrvatskih čelnika o NATO-u kao “kišobranu kolektivne sigurnosti”, možemo možda i razumjeti, premda u ovom trenutku nikakva frazeologija ne može prikriti ni ublažiti činjenicu da NATO trenutačno proživljava najveću krizu od svog osnutka. Ova je kriza drukčija od prošlih kriza, koje su povremeno izbijale zbog suprotstavljenih strateških interesa članica, ali njih je i dalje povezivala zajednička ideja transatlantskog prostora, odnosno onoga što podrazumijevamo pod Zapadom. Bio je to prostor slobode i demokracije (iako to nije smetalo savezu da u svojim redovima ima i vojne diktature), što je NATO trebao obraniti.

NATO summit u Londonu OKUPLJANJE LIDERA NATO-a Nakon svađa, sjeli za stol i proglasili svemir novom operativnom zonom

Sadašnja kriza NATO-a, međutim, dublja je i razornija, jer se pokazalo da aktualni američki predsjednik – a njegova riječ u NATO-u, unatoč formalnoj ravnopravnosti članica, ima najveću težinu – više ne dijeli ideju transatlantskog savezništva, a ni demokracije, koju su baštinili svi njegovi prethodnici od Drugog svjetskog rata. I ujedinjena Europa nastala je i razvijala se upravo u okviru te ideje. Aktualna kriza NATO-a zato nije kriza zbog neravnopravne podjele troškova, kako se to pokušava prikazati, jer je i u vrijeme Obame američka strana žestoko kritizirala europske članice zbog premalog izdvajanja za vojsku. Trumpa kod NATO-a smeta nešto drugo. On priželjkuje raspad Europe, pa ne može shvatiti ni zašto bi Amerikanci branili Europu. Zato nitko ozbiljan u Europi više ne vjeruje da bi američki predsjednik poštovao Članak 5., što je Trump i sam priznao. NATO je, dakle, itekako mrtav, ali Europa ima još veći problem: u ovom trenutku nema drugog izbora. 

>> Pogledajte i ovaj video: Ideja europske vojske

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • prajdali100:

    Samo su interesi vječni ! Gospon novinar, za tvoju informaciju NATO nije mrtav niti će biti.Znaš li zašto ? Zato što strah čuda čini.

  • Eilandkrk:

    Žele ga oni koji imaju velike u Nato dugove kao FR.BRD.BELGIJA.