Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.10.2019. u 10:15

Zbog propasti posla s avionima u 2018. za vojsku je nepotrošeno ostalo 450 milijuna kn

Hrvatska delegacija sa zadnjeg summita NATO-a vraća se u Zagreb pokisla. I sam ministar obrane Damir Krstičević ne krije lošu vijest da su nam na summitu dali u zadatak da za 6 tjedana, na sastanak NATO-a na najvišoj razini šefova država ili vlada članica, “Hrvatska mora doći s konkretnim planom kako doći do izdvajanja 2% BDP-a”.

Dakle, sada na brzinu, premda se već godinama govori o ovoj obvezi, moramo konkretno napisati kako ćemo na vojsku utrošiti godišnje barem milijardu eura, odnosno 7,7 milijardi kuna, koliko je procjena 2% BDP-a po ovogodišnjim brojkama. Do ovog ožujka Hrvatska je službeno trošila tek oko 1,3% BDP-a, no onda su u MORH-u mudro odlučili promijeniti metodologiju te, kao i mnoge druge članice, računati prema “široj” definiciji vojnog trošenja, gdje, osim vojnog proračuna, primjerice ulaze i troškovi mirovinskog izdvajanja za bivše profesionalne vojnike koji su imali ugovore s MORH-om.

Zahvaljujući tom širem izračunu prikazani su realni troškovi zemlje za obranu pa je izračunato da RH za 2019. troši oko 6,4 milijardi kn (za vojni proračun oko 5 mlrd. kn) te smo tako odmah poskočili na 1,75% BDP-a, a na ljestvici zemalja članica sa 17. na 11. mjesto između 28 zemalja. No ovdje je problem što se radi o procjeni, temeljenoj i na planu za 2019. da će putem vojnog proračuna biti utrošeno 5 mlrd. kuna. Kako je plan za 2018. jako podbacio, jer je propao posao s nabavom eskadrile borbenih zrakoplova pa nije potrošen novac pripremljen za prvu ratu kredita, umjesto planiranih 4,8 mlrd. kuna, “izvršeno” je tek 4,35 mlrd. kn – pa je procjena da ni u 2019. MORH neće uspjeti dostići planiranu potrošnju.

Naime, i u planu za 2019. bila je predviđena rata za avione. Uskoro ćemo, kada ovih dana krene rebalans, vidjeti hoće li Krstičevićev budžet opet biti kraći od planiranog i za 2019., kao što je i u 2018. ostalo neutrošeno čak oko 450 milijuna kn. Nakon ove neugodne računice Krstičević kaže da će prenijeti kritike NATO-a Plenkoviću i Grabar-Kitarović, što može značiti ili da bez njih ovdje ne može ili ne želi odlučivati, ili da nije jedini na koga se NATO-ove kritike trebaju odnositi.

Ključne riječi

Komentara 84

I1
ing-12345
10:31 26.10.2019.

Srbija se naoružava i to velikom brzinom. trenutačno je u avijaciji i protuzračnoj obrani prednost Srbije na Hrvatskom 20:1 . Uz to Srbija ima proizvodnju topova, eksploziva, baruta , streljiva , granta i raketa kao i aviona. Sve to Hrvatskaka nema jer su naši "domoljubni " političari uništili svu vojnu industriju nakon rata . Uz to Hrvatska više nema vojnu pričuvu niti oružje za nju kao ni helikoptere Mi 24 koji su bili vrlo efikasni 1995. Ukratko Hrvatska je razoružana kao i 1991 . Zbog toga Hrvatska treba početi trošiti više novca na vojsku a ne zbog NATO-a. ako nas srbija napadne neće nas braniti NATO. Koliko su SAD pouzdani saveznici to su prošli tjedan vidjeli Kurdi u Siriji a EU zemljme su svoje savezništvo pokazale nama 1991 i 1995 kada su nam uvele embargo na oružje i osudile Oluju.

Avatar Gab Dissenter
Gab Dissenter
12:13 26.10.2019.

Hrvatska mora sama zbog sebe izdvajati 2% na obranu. U kakvom okruženju živimo... Kad mi sami nemamo pameti, hvala NATO-u da nas sili na ono što nam je ionako potrebno.

MP
miroslav.petkovic.7564
10:56 26.10.2019.

Tusmo di jesmo kad imamo umjetne prijatelje.Nista iz povjesti nismo naucili..I sad Krsticevic pokisao. Zar to nije znao prije a letija u F16 i hvalio se sa nasim umjetnim prijateljin. Sad glava u pjesku. Vidi se ko ima prave prijatelje .Vidite Srbi od Rusa sve ce dobit ako treba i poklonit ce im. Jer rusi nikad ne ostavljaju svoje prijatelje. Za razliku od amera koji su pobjegli glavom bez obzira i ostavili Kurde. Pa ih ovi gadali krompirin. Koja blamaza tj kapitulacija .Sad netrebamo ni kupovat te F16 ako u Srbiji ostane S400 . Turci vise nisu smjeli letiti nad sirijom kad su Rusima oborili avion. Nijedan se vise nije podiga. Mozda je tako i bolje te stare kante treba otpisat. A dije nas S300 dali netko zna sto nam ga Rusi dali. E necemo ga vise nikad dobit toje dase dodvorima Amerin. Sad gledamo u nebo sa sjetom..Vec u ovom trenutku popravir odnose sa Rusijom kupit deset SU35 pa nek oni pricaju pricu.Zalosno je sto svasta pisemo protiv Rusa. pa sankcije prvi se isticali. Sad nam se to razbi o glavu.Sad nam u dvoristu S400 osvanija. Uzbuna vidite kako to ide. Toje pouka mojin domacin Amerin koji su veci Ameri od svih Amera..Zasto slovenci imaju izvrsne odnose sa Rusima . Sve puno Sloven bjele tehnike tu u moskvi. Vidim sve vise Srpski kamiona na Rus cestama.Potpisali bescarinsku zonu sa Euroazijom. Dismo mi nakurcili se malo osim sto narod pobjeze vani.Sto nolje odnose sa Rus ako se mou popravit jer svugdje smo poceli dobivat packe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije