Naslovnica Premium Analize i intervjui

Nastavi li ovako, Dalija ljevici nikad neće biti što i Kolinda desnici

Tajming za izlazak na političku scenu nije joj mogao biti bolji, ali pljuvanje po konkurenciji zasigurno nije put do glasova koje priželjkuje
07. studenoga 2018. u 17:11 143 komentara 11433 prikaza
Dalija Orešković
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Puno se očekivalo – i tek se očekuje – od Dalije Orešković. Tajming za izlazak na političku scenu bivše predsjednice Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, koja je javnost impresionirala činjenicom da se u svome radu ni od koga nije dala impresionirati, nije mogao biti bolji.

Dalija Orešković Borislav Ristić Dalija Orešković je visoko podignula let(v)icu

Za razliku od Mosta, otkamo su više od godine dana nakon izlaska na nacionalnu scenu sakrivali svoje ideološke preferencije i zbunjivali potencijalne birače, Dalija Orešković pošteno je već u prvim javnim istupima odbila odaslati dvosmislene poruke, pa je jasno i glasno izjavila: “Ulazim u politiku i to na lijevi centar”.

Ovako precizno iskomunicirani politički smjer koji ne ostavlja prostora za nagađanja, događa se paralelno sa šokantnim procesom rastakanja SDP-a, nekoć vodeće političke snage na ljevici, čijoj se agoniji kraja još uvijek ne nazire. Ta je agonija gotovo istovrsna onoj koju prolaze njihovi negdašnji birači, koji to više nikada ne žele biti, koji su u Daliji Orešković prepoznali ono što već odavno nisu: osobine lidera.

Dalija Orešković LJUBICA GATARIĆ Dalija Orešković – političarka čije vrijeme tek dolazi

Pojavila se gotovo niotkuda i u kratko vrijeme zainteresirala i liberale, europejce, umjerene glasače, progresivce, pa i one koji su u međuvremenu prestali simpatizirati i Živi zid, osobito nakon iznošenja sumanutih ideja o izlasku Hrvatske iz Europske unije, NATO-a, protivljenja cijepljenju i sličnih budalaština.

Zadobila je pažnju onih koji ne vjeruju “socijaldemokraciji” Anke Mrak Taritaš ili pak Kreše Beljaka, svih onih koji su posljednjih mjeseci pa i godina rezignirano odustajali od “festivala demokracije” na proteklim,pa i predstojećim izborima.

I, doista, u pomno odabranom prvom televizijskom istupu, onom u Stankovićevoj gledanoj i utjecajnoj emisiji “Nedjeljom u dva”, Dalija Orešković odsvirala je muziku za “ljevičarske uši”, izjavila sve o antifašizmu, legalizaciji marihuane, vjeronauku i mirovinskoj reformi što ono što jedan potencijalni lider ljevice treba reći.

Kolinda Grabar-Kitarović Međuvladin skup Predsjednica poslala pismo glavnom tajniku UN-a da neće doći u Marrakech

Čulo se tako da Hrvatsku doživljava kao otetu državu koju su oteli oni koji monopoliziraju domoljublje, koji su sve sustave proželi koruptivnim i klijentelističkim mrežama, a svima drugima oduzeli pravo na dostojanstven život. No, čula se i pokoja riječ previše, konkretno, kritikaw Kolindi Grabar-Kitarović koja je, činilo se tada, izmakla Dalijinoj kontroli. Predsjednici je, naime, za dosadašnji rad dala ocjenu nula. “Ne znam je li to zbog umjetnih trepavica ili je potkapacitirana, ali nešto joj magli pogled na stvarni život građana”, ispalila je Orešković pa podigla priličnu prašinu u javnosti.

Kolinda Grabar - Kitarović 'UMJETNO STVORENO PITANJE' Predsjednica kritizirala MVEP: Oni se tamo moraju malo zbrojiti

No, kritike zbog kritike nisu je pokolebale, a ispostavilo se da nisu ni bile slučajne. “Smiješi se, dijeli sličice, ima dobar marketing, no iza toga ne stoji ozbiljan rad”, ponovila je na N1, ne shvaćajući da joj ova vrsta populizma uistinu ne treba te da su njezini potencijalni birači željni sadržaja, a ne forme, i to forme koja uključuje uvrede prema političkim oponentima.

Nastavi li s udarcima ispod pojasa, Dalija ljevici nikada neće biti ono što je Kolinda desnici. Pljuvanje po konkurenciji zasigurno nije put do glasova koje priželjkuje niti je kvalificira lidericom kakvu liberalna Hrvatska zaslužuje.

Pogledajte video: Martina Dalić predstavila svoju knjigu

[video: 27588 / ]

 

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • maziko:

    Ova ce uspjet da postane najodvratnija osoba u Hrvatskoj.

  • IvanLu:

    Za 6. mjeseci tu krepalinu nitko više neće spominjati.

  • vusobegood:

    Unaprijed propali projekt tasta Slavena Letice.Dakle, pohabana i isluzena prodavaonica magle....