Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.11.2018. u 17:11

Tajming za izlazak na političku scenu nije joj mogao biti bolji, ali pljuvanje po konkurenciji zasigurno nije put do glasova koje priželjkuje

Puno se očekivalo – i tek se očekuje – od Dalije Orešković. Tajming za izlazak na političku scenu bivše predsjednice Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, koja je javnost impresionirala činjenicom da se u svome radu ni od koga nije dala impresionirati, nije mogao biti bolji.

Za razliku od Mosta, otkamo su više od godine dana nakon izlaska na nacionalnu scenu sakrivali svoje ideološke preferencije i zbunjivali potencijalne birače, Dalija Orešković pošteno je već u prvim javnim istupima odbila odaslati dvosmislene poruke, pa je jasno i glasno izjavila: “Ulazim u politiku i to na lijevi centar”.

Ovako precizno iskomunicirani politički smjer koji ne ostavlja prostora za nagađanja, događa se paralelno sa šokantnim procesom rastakanja SDP-a, nekoć vodeće političke snage na ljevici, čijoj se agoniji kraja još uvijek ne nazire. Ta je agonija gotovo istovrsna onoj koju prolaze njihovi negdašnji birači, koji to više nikada ne žele biti, koji su u Daliji Orešković prepoznali ono što već odavno nisu: osobine lidera.

Pojavila se gotovo niotkuda i u kratko vrijeme zainteresirala i liberale, europejce, umjerene glasače, progresivce, pa i one koji su u međuvremenu prestali simpatizirati i Živi zid, osobito nakon iznošenja sumanutih ideja o izlasku Hrvatske iz Europske unije, NATO-a, protivljenja cijepljenju i sličnih budalaština.

Zadobila je pažnju onih koji ne vjeruju “socijaldemokraciji” Anke Mrak Taritaš ili pak Kreše Beljaka, svih onih koji su posljednjih mjeseci pa i godina rezignirano odustajali od “festivala demokracije” na proteklim,pa i predstojećim izborima.

I, doista, u pomno odabranom prvom televizijskom istupu, onom u Stankovićevoj gledanoj i utjecajnoj emisiji “Nedjeljom u dva”, Dalija Orešković odsvirala je muziku za “ljevičarske uši”, izjavila sve o antifašizmu, legalizaciji marihuane, vjeronauku i mirovinskoj reformi što ono što jedan potencijalni lider ljevice treba reći.

Čulo se tako da Hrvatsku doživljava kao otetu državu koju su oteli oni koji monopoliziraju domoljublje, koji su sve sustave proželi koruptivnim i klijentelističkim mrežama, a svima drugima oduzeli pravo na dostojanstven život. No, čula se i pokoja riječ previše, konkretno, kritikaw Kolindi Grabar-Kitarović koja je, činilo se tada, izmakla Dalijinoj kontroli. Predsjednici je, naime, za dosadašnji rad dala ocjenu nula. “Ne znam je li to zbog umjetnih trepavica ili je potkapacitirana, ali nešto joj magli pogled na stvarni život građana”, ispalila je Orešković pa podigla priličnu prašinu u javnosti.

No, kritike zbog kritike nisu je pokolebale, a ispostavilo se da nisu ni bile slučajne. “Smiješi se, dijeli sličice, ima dobar marketing, no iza toga ne stoji ozbiljan rad”, ponovila je na N1, ne shvaćajući da joj ova vrsta populizma uistinu ne treba te da su njezini potencijalni birači željni sadržaja, a ne forme, i to forme koja uključuje uvrede prema političkim oponentima.

Nastavi li s udarcima ispod pojasa, Dalija ljevici nikada neće biti ono što je Kolinda desnici. Pljuvanje po konkurenciji zasigurno nije put do glasova koje priželjkuje niti je kvalificira lidericom kakvu liberalna Hrvatska zaslužuje.

Pogledajte video: Martina Dalić predstavila svoju knjigu

 

Komentara 143

MA
maziko
17:27 07.11.2018.

Ova ce uspjet da postane najodvratnija osoba u Hrvatskoj.

PU
Pukovnik
17:18 07.11.2018.

Za 6. mjeseci tu krepalinu nitko više neće spominjati.

VU
vusobegood
17:35 07.11.2018.

Unaprijed propali projekt tasta Slavena Letice.Dakle, pohabana i isluzena prodavaonica magle....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije