Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Nas brine Janša, a ne kako koristimo EU fondove

Možda bi u Hrvatskoj i Italiji (gdje u ministarstvima uglavnom ima samo pravnika, a ne i stručnjaka za predstavljanje projekata Bruxellesu) trebali više porazmisliti kako bolje koristiti EU fondove umjesto da se brinu hoće li Orbán uložiti veto na europski proračun ili neće.
22. studenoga 2020. u 08:46 2 komentara 1812 prikaza
Janez Janša
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Neće biti novih pregovora o povezivanju europskog proračuna za razdoblje 2021. – 2027., uključujući i fond za ublažavanje posljedica koronavirusa, s normama vezanima za vladavinu prava. Dvjema državama, Poljskoj i Mađarskoj, koje ne žele da dobivanje novca iz EU fondova bude povezano s vladavinom prava u njihovim granicama, pridružila se i Slovenija. No jesu li prijetnje tih država da će na europski proračun uložiti veto održive?

drvena kućica Nije za one slabijeg srca Primijetili da se nešto miče ispod drvene kućice: Imali su što vidjeti kada su je podigli

“Mi nećemo dati nikakvu dodatnu koncesiju državama koje ne štuju vladavinu prava”, poručuju posebno iz europskog parlamenta.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel kaže da je situacija ozbiljna i smatra da neće biti riješena u kratkom vremenu. Orbán napada EU više radi sebe i opstanka na vlasti, nego radi mađarskih građana. Zna da će na koncu morati popustiti, jer ne samo što su u 2019. europski fondovi predstavljali 4,48 posto mađarskog BDP-a te što bi Mađarska u narednom razdoblju mogla dobiti 16,7 milijardi eura, već će na njegovo držanje utjecati njemačka kancelarka Angela Merkel. Njemačka sada predsjeda Unijom, ali ona je i veliki ulagač u Mađarsku.

Pogoni Mercedesa, BMW-a, Volkswagena itd. nalaze se u Mađarskoj. Zna se koliko Merkel ima utjecaja na njemačku automobilsku industriju. Dakako, ništa neće biti javno, ali što ako sve te tvornice najave zatvaranje pogona u Mađarskoj? Stoga postoje načini pritisaka na Orbána. No pogledajmo i tko zna koristiti EU fondove. U sedam proteklih godina stavljeno je na raspolaganje 465 milijardi eura. Zemlje koje prijete Bruxellesu; Mađarska, Poljska i Slovenija, koriste se EU fondovima iznad prosjeka.

FILE PHOTO: Visegrad group meets with EC President Ursula von der Leyen in Brussels VIDEOSUMMIT LIDERA EU O VETU NA PRORAČUN ZA OPORAVAK Mađarsko-poljska blokada riješit će se tako da im se uzme pravo glasa?

Prema podacima koje je ovih dana objavio Europski revizorski sud, najviše je fondova iskoristila Finska u proračunskom razdoblju 2014. – 2020., odnosno 66,7 posto, potom slijedi Irska sa 60,6 posto itd. Italija je predzadnja sa samo 30,7 posto, a zadnja je Hrvatska s 30 posto. Možda bi u Hrvatskoj i Italiji (gdje u ministarstvima uglavnom ima samo pravnika, a ne i stručnjaka za predstavljanje projekata Bruxellesu) trebali više porazmisliti kako bolje koristiti EU fondove umjesto da se brinu hoće li Orbán uložiti veto na europski proračun ili neće.

PREZADOVOLJNA ISKUSTVOM
Zavarivačica Tanja iz Srbije: Hrvati su ljubazna nacija, vratila bih se bez razmišljanja
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • donvinkosanader:

    eće biti novih pregovora o povezivanju europskog proračuna za razdoblje 2021. – 2027., uključujući i fond za ublažavanje posljedica koronavirusa, s normama vezanima za vladavinu prava. jamislim da je sklapanje većine u hrvatskoj korištenjem pravosudnog aparata i pritiskom na sauchu ... prikaži još!hu i vrdoljaka očigledan primjer vladavine prava.a ovo o njemačkim tvornicama u mađarskoj.pa u tom i je problem.njemačka želji mađarske radnike u stuttgartu,ingolstadtu i drugdje a ne u budimpešti,gyoru.što ako se povuku mercedes i ostale kompanije iz mađarske.samo nek izvole.kao da nema drugih proizvođača automobila....ne bi sutra korejci,japanci otvorili tvornicu u mađarskoj..........ako im se isplati narvno da bi.a koliko bi onda mercedes,audi,bmw prodali automobila u europi.zasigurno manje nego sada......pa nisu mercedes i ostali došli u mađarsku zato što vole orbana nego zato što vole svoju kasu.gdje to bi oni mogli izmjestit proizvodnju a da im bude jeftinije ????kao kad bi netko rekao da će se ht i banke pović iz hrvatske.samo nek izvole.pa ne bi se hrvatska vratila u vrijeme trampe i kurira..........i dalje bi se pričalo i komuniciralo kao i dosada ,vršile bi se bankovne transakcije samo što profit od toga ne bi izvlačila njemačka nego npr.kina,rusija.......

  • Avatar Slavonija2014
    Slavonija2014:

    Prof. Ivan Lovrinović izračunao je da smo nakon ulaska u EU uplatili 22 mlijarde kuna, a da smo povukli samo njih 17. Prognozira da od najnovijih milijardi ne ćemo povući ni 20 posto.