Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.07.2016. u 10:10

Program Narodne koalicije u velikoj je mjeri nastavak politike koju je Milanovićava Vlada vodila u posljednje dvije godine mandata

Program s kojim Narodna koalicija ide pred birače napisan je s očitom namjerom da u što je moguće većoj mjeri reflektira neke od temeljnih postulata socijaldemokracije. Dobar dio programa koji vođa koalicije, šef SDP-a Zoran Milanović obećava provesti ako opet postane predsjednik Vlade, posvećen je podizanju standarda građana kroz povećanja plaća.

U programu stoji i obećanje o povećanju minimalca, povećanju neoporezivog dijela plaće kao i širenja poreznih razreda kojim bi profitirali svi radnici, a posebno posljednjih desetljeća osiromašeni i sve malobrojniji srednji sloj. Pozdraviti je i najavu jačanja aktivnih mjera zapošljavanja – kako mladih tako i starijih od 50 godina.

U tom smislu ohrabruje najava povećanja takozvane Mrsićeve mjere sa 2400 kuna na više od tri tisuće kuna. Autori programa Narodne koalicije očito su pazili da ih sutra ne “ubije prejaka riječ” – nisu se puno razbacivali nerealnim obećanjima tipa smanjivanja opće stope PDV-a od tri, četiri ili pet posto.

Obećali su tek da će provesti cjelovitu poreznu reformu, a PDV će smanjiti samo za vrste voća i povrća koje se dominantno proizvode u Hrvatskoj te za repromaterijal koji se koristi u poljoprivrednoj proizvodnji.

Generalno, program Narodne koalicije nije previše ambiciozan i stoga bi trebao biti i provediv. Ali kao i kod svakog programa, od samog sadržaja bitnija je realizacija jer i najbolji program ostaje tek mrtvo slovo na papiru ako zapne u realizaciji.

Program je lišen velikih populističkih obećanja, a jedino gdje su si autori dali malo previše oduška jest plan da će do 2020. godine u industriji stvoriti 80 tisuća novih radnih mjesta. Program Narodne koalicije bavi se i još nekim klasičnim socijaldemokratskim temama poput zdravstva i obrazovanja.

Naravno, obećava se zdravstveni i obrazovni sustav koji će biti dostupan svima. Sve u svemu, novi program s kojim SDP, HNS, HSS i HSU planiraju pobijediti na izborima u velikoj je mjeri politika kontinuiteta, nastavak politike koju je Milanovićeva Vlada vodila u posljednje dvije godine mandata.     

>> Debata o programu trebala bi biti odmah. Pozivam HDZ da pošalje predstavnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije