Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jurica Pađen

Napisao sam pjesme djeci jer je to najtrajnija stvar koju im mogu dati

Jurica Pađen
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
06.06.2014.
u 17:00

Da mi je kuna za svaki put kad čujem pitanje što mi je to neka stavila u kavu, bio bih bogat čovjek, kaže Pađen

U zagrebačkim Remetama, u idiličnoj mirnoći, mirisu trave i tek dozrelih trešanja Vito i Mila, djeca pjevača Jurice Pađena, bezbrižno uživaju nakon školskih, odnosno vrtićkih obveza. A tu su ujedno pomogla i tati dok se fotografirao za Ekran, dajući mu savjete gdje da stavi ruke i kako da se okrene. Premda Mila ima samo pet i pol godina, ima apsolutno pravo tati davati takve savjete jer joj poziranje pred kamerama ide kao od šale. Potvrdu za to možete pronaći ako pogledate spot za pjesmu "Mila moja" koju je Jurica napisao za svoju malu princezu koja je ujedno i zvijezda spota objavljenog prije nekoliko dana.

– Mila je bila pravi profić na snimanju, odradila je to kao neku igru jer smo joj tako predočili cijelu priču. I redatelj spota Ljubo Zdelarović je s njom dobro komunicirao pa nije bilo problema – priča 59-godišnji Jurica koji je pjesmu "Mila moja" uvrstio na zadnji album benda Aerodrom, "Taktika noja".

Glazbena obitelj

Mila je premijeru spota, pak, pratila u društvu prijateljica, a ponosni tata kaže da je bila prilično važna taj dan. No Vito, učenik drugog razreda osnovne škole, nema razloga biti ljubomoran na seku. On je svoju pjesmu "Mili moj anđele" dobio još prije pet godina.

– Napisao sam pjesmu i za kćer i za sina jer mislim da je to najbolje što im mogu dati, to je trajnije od nekog zlatnog lančića. Premda, roditeljska ljubav teško se može iskazati riječima. To su samo pokušaji objašnjavanja osjećaja koje imamo, ali kako objasniti nešto što je tako apstraktno da nije ni znanstveno dokazivo ni mjerljivo, lebdi negdje u zraku, a opet je tu – priča Jurica. Vito i Mila, barem ako je suditi po njihovim sadašnjim interesima, mogli bi nastaviti tatinim i maminim stopama i zaplivati glazbenim vodama. Naime, Juričina supruga Ana također pjeva, odnedavno ima svoj bend pa, priča njezin suprug, odlazi na sate poduke, ali od njega savjet rijetko traži. Vito pak ide u glazbenu školu "Eli Bašić", jako je zainteresiran za gradivo, a ni Mili umjetnost nije strana iako se zasad više drži likovne nego glazbene.

– Bilo bi licemjerno da djeci branim bavljenje nečim što i sam radim. Neću im diktirati kojim će putem ići, ali ću biti tu da im pomognem da taj put ostvare – priča Jurica koji za sebe kaže da je staložen tata koji rijetko viče jer vjeruje da se tolerancijom rješavaju svi problemi. 
A onako kako je pjesme napisao za djecu, tako je jednu posvetio i supruzi Ani.

– To je pjesma "Dovela si me u red". Ne kažem da sam prije nje bio u neredu, ali moglo bi se reći da sam živio u umjetničkoj slobodi – smije se Jurica koji sa svojim bendom Aerodrom često nastupa po Hrvatskoj i regiji. Iako kaže da se recesija itekako osjeti te da joj se, barem ako se po glazbi sudi, ne vidi kraja, ne žali se na angažmane. Sretan je što još može raditi ono što voli i od toga živjeti.

– Današnja situacija u glazbi je "j**e lud zbunjenog". Nema nikakvih pravila, vlada kaos iz kojeg može izaći samo nered i u principu treba puno vremena da bi neke kvalitetne stvari opstale – kaže Jurica. I sam je najbolji primjer za svoje riječi. Neke njegove pjesme, poput "Divljakušo", "Fratello", "Obična ljubavna pjesma", danas su izvođenije nego što su bile onih godina kada su nastale.

Na sceni je gotovo 40 godina, a svoj elan i zanos da i dalje stvara ovako objašnjava:
– Volim to što radim. Moj posao je moj hobi i ne radim to samo zato što ga volim, nego zato što mi je glazba meditacija i utočište u boljem svijetu nego što je ovaj koji nas okružuje. Često kažem da, kada bi svijet bio savršen, ne bi bilo potrebe za maštom.

U budućnosti - skiper

Njegov bijeg u taj bolji svijet često ima ljubavne note jer je upravo taj osjećaj njegova najveća inspiracija za pisanje. Pisao je Jurica i stihove inspirirane politikom, priznaje da je zbog toga u prijašnjem političkom sustavu imao i problema, ali i dalje ljubavnu tematiku smatra vrednijom. Kaže, u svakoj njegovoj pjesmi ima i autobiografije, a na pitanje što je onda s tom nepoznatom ženom koja mu je nešto stavila u kavu i podvalila čudni napitak, kaže:
– Da mi je kuna za svaki put kada sam čuo to pitanje, danas bih bio bogat čovjek. Ali evo, neka taj veo tajne i dalje ostane nad pjesmom.

Ako se ikada dogodi - a s obzirom na Juričinu ljubav prema glazbi, to je gotovo nemoguće - da napusti svijet melodije, ne treba se brinuti o budućnosti. Naime, nedavno je položio ispit za skipera, jer su mu, šali se glazbenik, proradili dalmatinski geni koje je naslijedio od tate.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije