Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Napadi na novinare su put u opasne manipulacije

Ako potpredsjednica EK za demokraciju u riječi Banija vidi rušenje HDZ-a, problem je sve samo ne lingvistički
14. siječnja 2021. u 17:56 5 komentara 958 prikaza
Zagreb: Predsjednik Vlade sastao se s potpredsjednicom EK Šuicom i povjerenikom EK Lenarčičem
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Banija ili Banovina? Lingvisti kažu svoje – obje inačice su točne i spadaju u hrvatski jezični standard, iako se ova druga češće koristi od 90-ih godina.

Vatrogasci i dalje uklanjaju opasne dimnjake u centru Petrinje Alemko Gluhak Analiza jezikoslovca: Riječ Banovina ravnopravna je Baniji, drugačije tumačenje je neznanje

Ako je točna informacija da je potpredsjednica Europske komisije za demokraciju Dubravka Šuica korištenje riječi Banija od dijela novinara protumačila kao pokušaj rušenja HDZ-a, a ta informaciju do pisanja ovog teksta nije demantirana, onda je problem sve samo ne lingvistički, već bi spadao u domenu bizarnog da nema ozbiljniju pozadinu.

Novinari se ne trebaju, pa i ne smiju sviđati vlasti jer po prirodi posla imaju obvezu kritizirati i upućivati na propuste. Kritiku nije lako čuti, a na drugoj strani je da argumentima dokaže suprotno. No kad se novinari optuže da imaju posebnu agendu, da rade svoj posao s figom u džepu i s namjerom da nanesu izravnu štetu nekome, ali bez pravih argumenata – a taj da govore Banija je apsurdan – onda ulazimo u opasnu zonu nerazumijevanja funkcioniranja društva i uloge raznih čimbenika, posebnu u demokratskom društvu u kojem bismo valjda trebali živjeti.

Zagreb: Sjednica Predsjedništva Hrvatskog sabora s Klubovima zastupnika BANOVINA ILI BANIJA Glasovac osudila izjavu Šuice: 'Ovo je sramota i za nju i HDZ. To nije ni demokracija ni EU'

Ako će jednim potezom osoba koja bi trebala voditi računa o demokratskom balansu, o poštivanju svih prava, o funkcioniranju demokracije i to u doba kad se govori o reformi EU, označiti one koji ne da govore neugodne činjenice, nego koriste riječ koju ta osoba smatra problematičnom i valjda joj pripisuje neko emotivno nabijeno ekstralingvističko značenje koje ona nema, neprijateljima i rušiteljima, kao da su nekakvi ilegalci, i podrivaju sustav iznutra, onda je vrijeme da se sjedne i razmisli jesu li te projekcije posljedica neznanja ili neshvaćanja slobodnoga društva i slobode medija.

Ima li takva osoba dovoljnu širinu i demokratski kapacitet za obavljanje svog vrlo odgovornog posla, ostaje svakome procijeniti.

Snježna nedjelja u potresom razrušenoj Petrinji MARINKO JURASIĆ Nije vrijeme za političke igre na banovinskim ruševinama

Ovakvi i slični napadi na novinare ne samo da kontraproduktivno djeluju na one koji napadaju, oni su i puno više i rastaču povjerenje građana te otvaraju put manipulacijama onih sa stvarnom opasnom agendom. Tako se i Donald Trump igrao vatrom, zvao novinare lažljivcima bez ijednog dokaza, dok nije rastočio društvo, a krv potekla institucijama. I tko je onda tu rušilački faktor?

Večernjakova ruža
Mojmira Pastorčić: Šprajc mi je poslao poruku: 'Ti si sljedeće godine'. Mislila sam da je lud
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • Berlioz:

  Slažem se, Šuicina tvrdnja o rušenju HDZa uporabom naziva Banija je smiješno i kontraproduktivno. No kontraproduktivno je i kada novinari prenose neistinite, zavaravajuće i zlonamjerne tvrdnje i kada unose i šire nemir među stanovništvom, napadaju volontere bez povoda, unose sumnje ... prikaži još!e u sve segmente društva i time smanjuju dostupnu pomoć stanovnicima pogođenih krajeva i volju ljudi da sudjeluju u pomaganju. Užasno je što su novinari bez ikakve provjere prenijeli "vijesti" o rižotu iz Pleterove kuhinje, što su radnike u Pleteru, Crvenom Križu i drugim institucijama i tvrtkama prozvali lopovima, što su širili manipulativne tvrdnje o volonterima koji kradu, o oružanim pljačkama dostavnih vozila, o masovnim provalama i krađama i sto drugih "vijesti". Nanijeli ste veliku štetu državi, institucijama, ljudima koji žive u krajevima pogođenima potresom i volonterima koji su sa srcem pomagali.

 • Indy500:

  Nema više novinarstva pa ni pravih novinara ni u HR ni na "zapadu". Svi danas isključivo prate narative i copy-pastiraju ono što dobiju od vlasnika koji se mogu izbrojiti prstima. Pravi istraživački noviinari u najboljem slučaju izgube posao a u ... prikaži još!u najgorem završe u strogom zatvoru kao Assange.

 • Avatar MrzimLažnePrijatelje
  MrzimLažnePrijatelje:

  Nema u Hrvatskoj novinara,samo copy-paste kadrovi,što se vidi po člancima koje najviše kopiraju sa sajtova RS! To Vama je draga moja, istina! A Vi ju možete i potvrdaiti s žutim kartonom čim se to počne spominjati!