Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.01.2021. u 17:56

Ako potpredsjednica EK za demokraciju u riječi Banija vidi rušenje HDZ-a, problem je sve samo ne lingvistički

Banija ili Banovina? Lingvisti kažu svoje – obje inačice su točne i spadaju u hrvatski jezični standard, iako se ova druga češće koristi od 90-ih godina.

Ako je točna informacija da je potpredsjednica Europske komisije za demokraciju Dubravka Šuica korištenje riječi Banija od dijela novinara protumačila kao pokušaj rušenja HDZ-a, a ta informaciju do pisanja ovog teksta nije demantirana, onda je problem sve samo ne lingvistički, već bi spadao u domenu bizarnog da nema ozbiljniju pozadinu.

Novinari se ne trebaju, pa i ne smiju sviđati vlasti jer po prirodi posla imaju obvezu kritizirati i upućivati na propuste. Kritiku nije lako čuti, a na drugoj strani je da argumentima dokaže suprotno. No kad se novinari optuže da imaju posebnu agendu, da rade svoj posao s figom u džepu i s namjerom da nanesu izravnu štetu nekome, ali bez pravih argumenata – a taj da govore Banija je apsurdan – onda ulazimo u opasnu zonu nerazumijevanja funkcioniranja društva i uloge raznih čimbenika, posebnu u demokratskom društvu u kojem bismo valjda trebali živjeti.

Ako će jednim potezom osoba koja bi trebala voditi računa o demokratskom balansu, o poštivanju svih prava, o funkcioniranju demokracije i to u doba kad se govori o reformi EU, označiti one koji ne da govore neugodne činjenice, nego koriste riječ koju ta osoba smatra problematičnom i valjda joj pripisuje neko emotivno nabijeno ekstralingvističko značenje koje ona nema, neprijateljima i rušiteljima, kao da su nekakvi ilegalci, i podrivaju sustav iznutra, onda je vrijeme da se sjedne i razmisli jesu li te projekcije posljedica neznanja ili neshvaćanja slobodnoga društva i slobode medija.

Ima li takva osoba dovoljnu širinu i demokratski kapacitet za obavljanje svog vrlo odgovornog posla, ostaje svakome procijeniti.

Ovakvi i slični napadi na novinare ne samo da kontraproduktivno djeluju na one koji napadaju, oni su i puno više i rastaču povjerenje građana te otvaraju put manipulacijama onih sa stvarnom opasnom agendom. Tako se i Donald Trump igrao vatrom, zvao novinare lažljivcima bez ijednog dokaza, dok nije rastočio društvo, a krv potekla institucijama. I tko je onda tu rušilački faktor?

Komentara 5

BE
Berlioz
23:58 14.01.2021.

Slažem se, Šuicina tvrdnja o rušenju HDZa uporabom naziva Banija je smiješno i kontraproduktivno. No kontraproduktivno je i kada novinari prenose neistinite, zavaravajuće i zlonamjerne tvrdnje i kada unose i šire nemir među stanovništvom, napadaju volontere bez povoda, unose sumnjee u sve segmente društva i time smanjuju dostupnu pomoć stanovnicima pogođenih krajeva i volju ljudi da sudjeluju u pomaganju. Užasno je što su novinari bez ikakve provjere prenijeli "vijesti" o rižotu iz Pleterove kuhinje, što su radnike u Pleteru, Crvenom Križu i drugim institucijama i tvrtkama prozvali lopovima, što su širili manipulativne tvrdnje o volonterima koji kradu, o oružanim pljačkama dostavnih vozila, o masovnim provalama i krađama i sto drugih "vijesti". Nanijeli ste veliku štetu državi, institucijama, ljudima koji žive u krajevima pogođenima potresom i volonterima koji su sa srcem pomagali.

IN
Indy500
09:52 15.01.2021.

Nema više novinarstva pa ni pravih novinara ni u HR ni na "zapadu". Svi danas isključivo prate narative i copy-pastiraju ono što dobiju od vlasnika koji se mogu izbrojiti prstima. Pravi istraživački noviinari u najboljem slučaju izgube posao a uu najgorem završe u strogom zatvoru kao Assange.

Avatar MrzimLažnePrijatelje
MrzimLažnePrijatelje
08:15 15.01.2021.

Nema u Hrvatskoj novinara,samo copy-paste kadrovi,što se vidi po člancima koje najviše kopiraju sa sajtova RS! To Vama je draga moja, istina! A Vi ju možete i potvrdaiti s žutim kartonom čim se to počne spominjati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije