Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.12.2017. u 08:30

Prijave protiv šestorice pripadnika JNA za Hrvatsku su važni na simboličkoj razini

Iz Ravnateljstva policije stigla je jučer vijest o procesuiranju šestorice odgovornih za raketiranje Banskih dvora u listopadu 1991. godine. Za Hrvatsku, riječ je, na simboličnoj razini, o iznimno važnom procesu. Danas se zna da je vojni vrh JNA zamislio da će likvidacijom trojice predsjednika – Tuđmana, Mesića i Markovića – potpuno obezglaviti RH i očistiti državni vrh SFRJ te dovesti Srbe kao njihove zamjene.

Računali su da će takva akcija, premda je riječ o atentatu, proći i u međunarodnoj zajednici, a nakon atentata planirali su izvršiti vojni udar i vojnom silom okupirati Hrvatsku. Napad na Banske dvore bio je napad u srce Hrvatske, no takav plan nije se ostvario. Već sutradan, 8. listopada 1991. u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici Sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državno-pravnih veza RH s Jugoslavijom, čime Hrvatska pokreće proces međunarodnog priznanja svoje neovisnosti. Premda će ponetko rezonirati kako je istraga završena prekasno i pitati se zašto je odonda moralo proći 26 godina, razlozi koji su izneseni u Ravnateljstvu policije čine se razumnima i valja ih uvažiti. Kriminalističko istraživanje ovoga događaja bilo je izuzetno složeno i zahtijevalo je dulje vrijeme kako bi se finaliziralo jer je riječ o visokim dužnosnicima negdašnje jugovojske koji su godinama bili zaštićeni zidom šutnje. Taj su zid naši istražitelji u konačnici probili i to im valja honorirati. Hoće li odgovorni, trenutačno nedostupni hrvatskom pravosuđu, u konačnici i odgovarati za svoj ubilački pohod tek treba vidjeti, ali namjera je važna iz još jednog razloga.

Nakon osuđujuće presude šestorici u Haagu postalo je bjelodano da će iz BiH pristizati nove optužnice i da se Hrvatska uljuljkala misleći da je rat gotov jer smo pobijedili, dok su Beograd i Banja Luka svojom diplomacijom, ekspertnim timovima i vezama uspjeli odmaknuti od Srbije krivnju i povezanost s agresijom u BiH, pa i u Hrvatskoj. Ne budemo li se sami izborili za istinu, umjesto nas to nitko neće učiniti.

Komentara 2

DI
Diosiario
13:11 14.12.2017.

Predsjednik Tuđman je po Ustavu RH koji je donesen 22. prosinca 1990. godine bio Vrhovni zapovjednik OSRH. I kao takav bio je potpuno legalna meta druge strane u sukobu. Dakle, tu nema nikakvog ratnog zločina, ovo je samo bacanje prašine u oči. Bolje bi bilo da se DORH pozabavi Dudakovićevim granatiranjem Zadra i ubojstvima koje su nad hrvatskim državljanima počinili pripadnici Armije BiH od Sefera Halilovića naniže. I nek konačno dignu optužnicu protiv Aleksandra Vasiljevića koji je bio šef KOS-a i koji je glavni i odgovorni za masakr na Ovčari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije