Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Vilibor Sinčić

'Najviše me sram kolega koji su pali na testu karakterne i političke korupcije'

Ivan Vilibor Sinčić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/3
10.05.2017.
u 19:25

Predsjednik Živog zida govori o političkoj krizi i utrci za gradonačelnika Karlovca

O pravoj političkoj drami, a može i – tragikomediji, koja se ovih dana odvijala u Saboru, razgovarali smo s čelnikom i saborskim zastupnikom Živog zida Ivanom Viliborom Sinčićem. I to netom nakon što je izašao s Pantovčaka u koji je, kao i ostali šefovi stranaka, bio pozvan na razgovor s predsjednicom.

Što je predsjednicu zanimalo, što ste razgovarali?

Predsjednicu je zanimao naš pogled na političku krizu te projekcija događaja u budućnosti. Jasno smo iznijeli naš stav da ne namjeravamo sudjelovati u preslaganju te da nećemo poduprijeti Vladu. Izrazili smo i žaljenje što kao nacija gubimo vrijeme, zemlja se ne reformira i ne reorganizira, a Vlada se bavi sama sobom.

Zbog svega što se sada dogodilo u Vladi i Saboru, čega vas je kao političara najviše sram?

Osobno sam, kao i moji zastupnici Bunjac i Pernar, napravio sve što mogu da pokažemo dosljednost. Nama je povjerenje naših birača svetinja. Najviše me sram kolega koji su pali na testu karakterne i političke korupcije. Neki mijenjaju priču i stav, prodaju se HDZ-u, a birači koji su ih poslali da ih zastupaju u Saboru nisu im dali mandat da to mogu raditi. To je izdaja i politička korupcija koju osuđujem.

Kako komentirate ponašanje i predomišljanje zastupnika Glasnovića, Sauche i Brune Esih pri glasovanju o ministru Mariću?

Ne bih komentirao te zastupnike. Svi gradimo svoj politički put, a građani će reći posljednji sud.

Jeste li zaista u posljednji trenutak uspjeli bivšeg člana stranke Marina Škibolu, koji je i dalje u vašem klubu, uvjeriti da glasuje za opoziv Marića?

Napravili smo na razini koalicije konzultacije tako da sam unaprijed znao kako će glasovati.

Smatrate li Mišića više svojim koalicijskim partnerom te koliko vas muče sumnje oko Lovrinovića, za kojeg se šuška da se nešto dogovarao s HDZ-om? Vjerujete li i dalje Lovrinoviću?

Vjerujem Lovrinoviću, a budućnost će pokazati njegovu vjerodostojnost ili ne daj, Bože suprotno. On je naš važan koalicijski partner i predsjednik je svoje stranke. Mišićevo ponašanje osuđujem. Zastupnik ne smije izdati svoj klub i svoje prijatelje.

Vjerujete li optužbama svog bivšeg člana stranke Runtića da ga je HDZ pokušavao “kupiti”?

Runtiću ne treba ništa vjerovati pa tako ni kada tvrdi da ga se pokušava kupiti. On je izdao tisuće svojih birača izglasavajući štetne zakone i dižući ruke za HDZ-ovu Vladu. On je sam odavno prodan.

Može li sadašnja politička situacija iznjedriti stabilnu vlast do kraja mandata ili su novi izbori neizbježni?

Malo je vjerojatno da će se stvoriti stabilna većina iz ove situacije. Može se jedino stvoriti nekakva krnja većina koja će visjeti svakog radnog dana Sabora, a to znači jednu kontinuiranu kroničnu političku krizu. Izbori su neizbježni gledajući iz ove situacije – ili ćemo ih raspisati odmah ili će za koji mjesec zbog krnje većine izbiti još veća kriza pa ćemo to morati učiniti tada. U svakom slučaju, žalosno.

Nakon kandidature za predsjednika države, a onda i na parlamentarnim izborima, sada se natječete za gradonačelnika Karlovca. Zašto želite voditi svoj rodni grad?

Motivacija za bavljenje ovim čime se sada bavim došla je upravo iz nezadovoljstva upravljanjem mojim rodnim gradom. U Karlovcu sam proveo svoje djetinjstvo, završio gimnaziju, stekao prijatelje i s njima promatrao kako se političke strukture koje vladaju njime okružuju poslušnicima, a da nisu uzeli ni najstručnije ljude iz vlastitih stranaka, ako već nema pristupa nekima drugima koji nemaju istu boju knjižice kao oni. Nepotizam i klijentelizam rak-rana su Karlovca i gotovo svih drugih gradova i općina.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Kako biste opisali sadašnju poziciju Karlovca, a kako bi taj grad mogao izgledati nakon četiri godine vašeg vođenja grada izaberu li vas građani za gradonačelnika?  

Karlovac je nekad bio lijep grad, za mene najljepši na svijetu, u kojem su ljudi imali posao i u koji se dolazilo. Imamo jako dobru poziciju i perspektivu. Na samo smo pola sata od Zagreba, sjecišta svih najvažnijih gospodarskih i financijskih događanja u Hrvatskoj. I umjesto da to iskoristimo, mi se bavimo nebitnim šminkanjima od izbora do izbora koji samo opterećuju proračun, a ne otvaraju mogućnosti stvaranja novih vrijednosti. Kao gradonačelnik napravit ću sve da Karlovac uvedemo u 21. stoljeće u svakom smislu. Odnosno, da bude zeleni, svjetski i pametan grad budućnosti. Nedopustivo je da se potencijali u poljoprivredi ne koriste, da naše obitelji ne mogu kupiti poljoprivredne proizvode svojih ljudi, već moraju kupovati stranu robu upitne kvalitete. Planiram iskoristiti bogatu povijest grada te je oživjeti u turističke svrhe. Borit ću se za sve što sam rekao i nikad neću odustati. Želim da moj Ksaver i sva djeca koja odrastaju odrastu u gradu iz kojeg nikada neće htjeti otići i koji će ih činiti sretnima.

Zašto je došlo do promjene kandidata Živog zida za gradonačelnika Zagreba pa će to, umjesto Ivana Pernara, kao zajednički kandidat i stranke Promijenimo Hrvatsku biti Lovrinović?

U Zagrebu smo koalicijskim sporazumom kandidirali Lovrinovića kao kandidata za gradonačelnika. Time smo demantirali sve zlonamjernike u tome kako se koalicija Jedina opcija raspala i kako Živi zid i ja kao njegov predsjednik nismo u stanju držati partnere na okupu. Naš princip političkog djelovanja nije jednoumlje, već pravo na vlastita mišljenja iz kojih se uvijek iskristaliziraju najbolja rješenja za pojedina pitanja. Ono čega se svi moramo držati jest dosljednost u odupiranju političkoj trgovini zbog vlastitih interesa, a na štetu drugih. Onaj tko prekrši to pravilo više nema mjesta u našem društvu. Lovrinović je čovjek s iskustvom u visokoobrazovnom sustavu i u realnom sektoru te smatram da je najsposobniji od svih predloženih kandidata pomoći u izvlačenju Zagreba iz ralja korupcije, nepotizma i lošeg gospodarenja golemim proračunom od oko sedam milijardi kuna godišnje.

Rezultat Živog zida nakon lokalnih izbora?

Živi zid prvi put izlazi na lokalne izbore i svaki prolaz u općinska, gradska i županijska vijeća veliki je uspjeh za nas jer dosad nismo imali ništa. Vjerujem u dobar rezultat koji će potvrditi naš kontinuirani rast kod građana i poziciju za sada treće političke opcije, a vrlo brzo i još bolje.

Kako biste vi opisali dosadašnji Bandićev način vođenja Zagreba?

Istrage, optužnice, pritvaranja, prosvjedi građana, golem nepotizam... Nije potrebno ništa više dodati. Bojim se da je Zagreb s njim izgubio 16 godina te da zaostaje u odnosu na druge srednjoeuropske gradove.

Jesu li HDZ i SDP bili i još uvijek toliko usredotočeni na svoja unutarstranačka previranja da su im problemi građana sporedni? 

Mi smo bezbroj puta ponovili da HDZ-ova vodstva smatramo najvećim krivcima nazadovanja i uništavanja Hrvatske, od famozne pretvorbe i privatizacije do niza koruptivnih djela na štetu vlastitog naroda i države. Dovoljno je samo sjetiti se Sanadera. To nikako ne znači da mi u Živom zidu ne razlikujemo obične članove HDZ-a od njihova vodstva. Svakodnevno nam članovi HDZ-a po čitavoj Hrvatskoj prilaze i čestitaju na hrabrosti u iznošenju istine i bodre nas u našem nastojanju da istina konačno bude temelj na kojem ćemo izgrađivati najljepšu zemlju na svijetu koju su hohštapleri doveli pred rub provalije. A moje je mišljenje o SDP-u slično onome o HDZ-u. Bernardić je slične struke kao ja pa mogu shvatiti kako razmišlja. On sada ima veliki problem u određenom broju članova iz samog vrha koji mu rade veliku destrukciju i štete rejtingu stranke. Žalosna je činjenica da tako velika stranka nema vlastite kandidate na ovim lokalnim izborima za Zagreb. A, eto, nemaju ni u mojem Karlovcu. To je pokazatelj njihove velike unutarnje krize.

Imamo li mi uopće vlast? Imamo li mi uopće i snažnu, poticajnu oporbu?

Prije bih rekao da iz sjene vladaju Todorić i njegovi agenti, nego Plenković. Žalosti me politika kontinuiteta zadnjih desetljeća. Iako su se SDP i HDZ izmjenjivali, politika je ostajala ista. U hrvatskom vrtu treba narasti novo stablo čije korijenje nije povezano s tim strukturama, a to je Živi zid.

Slučaj Agrokor. Je li normalno da je cijela zemlja na rubu provalije, a problema imaju i okolne zemlje, samo zbog načina poslovanja jednog jedinog čovjeka? Ničemu se više ne čudim kad je u pitanju funkcioniranje naših vlasti, a ni onih iz nama susjednih zemalja. Moramo se zaista zapitati – kako je netko u Srbiji i BiH pa i u Sloveniji dopustio da netko toliko toga preuzme, a dolazi iz Hrvatske? Mislim da u tom pitanju treba tražiti one konačne odgovore na koje će sasvim sigurno vrijeme odgovoriti.

Tko je sve odgovoran da su Todorić i njegov Agrokor postali to što su postali – kamen oko vrata cijeloj državi? 

Ne smatram Todorića najodgovornijim za ovu situaciju, već one koji su mu dopustili da nas sve u nju dovede. Krivce vidim u svim vladama do sada koje nisu svoj posao radile kako treba, već su se u najvećoj mjeri bavile sobom i vlastitim bogaćenjem preko leđa građana. Da je tome tako, potvrđuje upravo slučaj Agrokor. Ako Agrokoru već nadležna ministarstva nisu mogla stati na kraj, onda je svakako morala sigurnosna procjena ugroze nacionalnih interesa od sigurnosnih službi, ako je uopće ikada i napravljena. Todoriću je sve bilo dopušteno bez obzira na bezbrojne apele malih proizvođača koji su najviše pogođeni ovom situacijom. Mnoga mala poduzeća propala su upravo njegovom krivnjom, mnoge obitelji napustile su Hrvatsku jer više nisu vidjele mogućnost razvoja, poglavito iz Slavonije. Nijedan premijer ni ministar ne može se oprati od krivnje za ovo što se dogodilo, a Todorić bi morao odgovarati za ovaj horor, i kazneno i imovinom.

Vjerujete li da Ante Ramljak može otkloniti prijetnju za gospodarski sustav zemlje?

Ovoj vlasti vrlo malo vjerujem pa tako i onome koga ona imenuje. Ramljak je imenovan da zaštiti interese banaka i obitelji Todorić.

Na inicijativu Živog zida nedavno je osnovano Istražno povjerenstvo za Imunološki zavod čiji ste vi šef.  

Imunološki zavod još je jedna u nizu potvrda da su naše vlade vladale i u potpunosti potvrđuje tezu koju sam vam iznio o Agrokoru. Nama u Živom zidu cilj je na primjeru Imunološkog pokazati kriminalne modele rušenja najvrednijih hrvatskih tvrtki i rasvjetljavanjem istine stvoriti pretpostavke za restrukturiranje i ponovni razvoj Imunološkog. Sve dok se ne prokažu ključni krivci i otkrije istina, isti ti akteri onemogućavat će razvoj Imunološkog jer su, prema našim saznanjima, još uvijek jaki i vuku konce destrukcije zbog vlastitog interesa. Puno se u javnosti govorilo o značaju te tvrtke za našu zemlju i o vrijednim patentima koje ima. Stručnjaci nas uvjeravaju u, ako stvorimo dobru političku podlogu bez vlastitih interesa pojedinaca, jako brz oporavak tvrtke i stvaranje jakog istraživačkog centra kakav je bio i prije devastacije.

Plenković kao premijer? 

Plenković je uvjereni europejac i vjeruje u to da je EU jedina mogućnost našeg prosperiteta. To nije čudno kada znamo da je čitav svoj radni vijek vezan za rad u diplomaciji i s ljudima koji zastupaju takvu politiku. Nažalost, nema širu sliku. Moje je viđenje potpuno drukčije i nas se dvojica teško možemo složiti oko mnogih pitanja. Njegov rad kao premijera moramo promatrati u tom kontekstu. Za mene je takav isključivi stav, bez sagledavanja šire slike, neprihvatljiv i smatram da će nam dugoročno donijeti štetu. Bojim se da mu je Hrvatska samo usputna postaja u karijeri i da ne vjeruje u našu zemlju. Već se pokazalo da mu je bitniji interes Bruxellesa nego hrvatskog naroda.

Komentara 9

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
19:30 10.05.2017.

Ohoho, evo nama Sinčića, moralne vertikale, čija se žena kandidirala na listi Živog zida s lažnom titulom dipl.ing. iako nikad nije završila fakultet, a onda su svi skupa lažirali zapisnik i izmislili održavanje stranačke skupštine.

AB
abendblatt
20:00 10.05.2017.

Uh, kakva samoreklama Sincica, svi su nevaljali, svi neznaju, samo Ja Sincic i zivi zid valjamo, samo mi znamo laprdati, ali neznamo ponuditi rjesenja problema.

DU
Deleted user
19:50 10.05.2017.

Sinčić se dosađuje. Nedostaje mu projekata a iz svoje kože ne može. Ne može nigdje otići, jer samo u hrvatskoj je ovo što jeste. čelnik jedne male i nezadovoljne skupine. A to nije bas neki veliki uspjeh gledajući da je život samo jedan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije