Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Najvažnija poruka da su nam afere i dalje važnije od života

Čuli smo premijerov govor pun samohvale, a zatim govor oporbe bez objektivne kritike
11. listopada 2018. u 13:34 1 komentara 487 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ništa novo. Predsjednik Vlade ispunio je svoju godišnju obvezu i u Hrvatskom saboru je, bez državničke strasti, rekao svoje o stanju nacije, pri čemu se fokusirao na pozitivne pokazatelje onoga što je Vlada učinila, dok je sve ono negativno prepustio oporbi da kaže pa je Davor Bernardić to iskoristio i, isto tako očekivano, rekao: “Ovaj izvještaj je samo obmana, laganje i farsa i ne zaslužuje ništa drugo nego prijevremene izbore odmah.”

Plenković i Maras Burno u Saboru Maras: Premijer živi s Alisom u zemlji čudesa

Dakle, od premijera osim samohvale i općih floskula nismo čuli ništa o tomu na čemu bi valjalo poraditi, a od šefa najveće oporbene stranke ni minimum objektivne kritike. Tek kad se čuje premijera i oporbu i kad njihove govore očistimo od pretjerivanja, viška riječi pripremljenih uz pomoć kojekakvih statističkih kuhinja i politikantstva, dobivamo realno stanje u Hrvatskoj. Tako je bilo i kad je Zoran Milanović podnosio izvještaj o, kako to Poslovnik Hrvatskog sabora propisuje, “uočenim pojavama, problemima i stanju u društvu, kao i aktivnostima Vlade”.

Tada je Tomislav Karamarko rekao da je njegovo izvješće “farsično i prepuno iluzija”, a Milanović mu je uzvratio da ga je nadmašio u korištenju brojki pri čemu su “mnoge fabricirane” pa je zaključio kako je Karamarko govorio kao “šef statistike u Sovjetskom Savezu”.

Andrej Plenković Premijer optimističan Plenković: Provest ćemo reformu tri najveća državna sustava

Sada će možda biti zamijećeno kako je Gordan Maras za Plenkovića rekao kako se ponaša kao Alisa u zemlji čudesa i da je vrijeme da se probudi. Unatoč tomu što se ne mogu poreći određeni rezultati i pozitivna postignuća, zabrinjavajuće je što su u premijerovu izvješću s takvom lakoćom prešućene negativnosti koje pritišću Hrvatsku.

Premijer si to očito može dopustiti, što nam govori kako bi se dalo razgovarati o tomu tko se zapravo treba probuditi. Pet godina od ulaska u EU, premijerova najupečatljivija poruka je: “Nitko ne može i neće biti iznad zakona!”!? Iako je to bilo za dnevnopolitičke potrebe, i to je znak da su nam afere još uvijek važnije nego stvaran život.

>> Pogledajte svađu Andreja Plenkovića i Davora Bernardića u Saboru

Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
  • stefj:

    E da, baš tako. Jedini koji je imao konstruktivnu kritiku bio je Petrov, koji je usporedio brojke s drugim zemljama i sl. Istina, bilo je to prepuno raznih atributa, no bilo je bar donekle konstruktivno... No mediji nisu posvetili niti ... prikaži još! sekundu izlaganju Petrova, a vrhunac je bila negledljivo Otvoreno s Marasom, Bunjcom, Bačićem i ekipom. Togonalu se sviđa kada se gosti međusobno svađaju i upadaju u riječ, nije bitno što pričaju... Slika i prilika političara, medija, a očito i građana...